Prima dată când am auzit despre cărți de parenting, eram la începutul primei sarcini, când tot cei din jurul meu îmi dădeau tot felul de sfaturi despre viața de părinte și îmi spuneau că trebuie să citesc ba o carte, ba alta. Cum adică să citești cărți să fii părinte? Adică există manuale pentru așa ceva?
Eu care sunt foarte conștiincioasă și nu mă duceam a școală cu temele nefăcute, am început să iau notițe și să mă documentez cum e cu cărțile astea despre creșterea copiilor.
Unele dintre ele le-am cumpărat și chiar le-am citit până la urmă, altele nu m-au convins după o primă răsfoire în librării, așa că nu le-am cumpărat.
Unele m-au ajutat, altele nu mi-au produs mari impresii, unele m-au plictisit, atele m-au amuzat. Ce am înțeles de-a lungul timpului e următorul lucru: din toate sfaturile și metodele de creștere a copiilor trebuie este să iei și să aplici ceea ce ți se potrivește ție și copilului tău. Nu există o rețetă perfectă, nu înseamnă că tot ce scrie în cărți trebuie pus în aplicare, dar atunci când simți că ceva nu este în regulă în relația ta cu copilul, poate găsești un sfat util într-o carte scrisă de un specialist.
1. Puncte de cotitură, de T. Berry Brazelton. Dezvoltarea emoțională și a comportamentului copilului tău
Cartea este structurată în două volume: primul de la naștere la 3 ani, cel de-al doilea de la 3 la 6 ani.
În primul rând urmărește aspectele principale legate de dezvoltarea fizică a copilului, cu accent pe primul an, iar apoi abordează anumite aspecte legate de probleme care pot apărea în dezvoltarea copilului: alergiile, astmul, colicile, plânsul, fricile, probleme alimentare, probleme de limbaj, probleme de auz. De asemenea, abordează probleme care pot afecta emoțional copilul: divorțul, decesele în familie, separarea de părinți, rivalitățile între frați.
Capitolele sunt scurte și ușor de parcurs. Mie îmi place cartea aceasta pentru că pot să găsesc ușor răspunsul de care am nevoie, citind punctual un anumit capitol. De exemplu, îmi făceam griji când Mark avea un prieten imaginar. Am mers la capitolul respectiv și am citit exact ce mă interesa. Este o carte pe care o recomand cu căldură, încă din primele zile din viața de părinte.
2. Arta Hârjonelii, Exerciții amuzante de practicat cu copiii – Lawrence J. Cohen & Anthony T. Debenedet.
Prima dată am aflat despre Lawrence Cohen când Mark avea doi ani și ceva. Observasem că are momente în care preferă joaca fizică, cu hărjoneală sau chiar mici încăierări. Începusem să fiu puțin îngrijorată de acest aspect pentru că nu îmi dădeam seama dacă acest tip de joacă nu ascunde o înclinație spre agresivitate. I-am povestit temerile mele unei prietene care este psiholog și ea mi-a recomandat să citesc cartea “Arta hârjonelii”, scrisă de Lawrence Cohen împreună cu Anthony Debenedet.
Am aflat astfel că hârjoneala este chiar benefică pentru copii și consolidează relația părinte-copil, iar pe termen lung reduce agresivitatea copiilor. Tot din carte am învățat care sunt limitele pe care trebuie să le punem în acest tip de joacă astfel încât să nu fie nimeni pus în pericol și am aflat câteva idei simpatice de joacă.
3. Nu există copii răi, de Janet Lansbury
Este prima carte pe care am citit-o din seria Educație cu blândețe și care mi-a confirmat faptul că trebuie să îi tratăm pe copii cu respect, să le vorbim frumos și cu răbdare și că pedepsele nu au efect pozitiv pe termen lung.
Tot de aici am învățat de ce nu este bine să le distragem atenția atunci când sunt supărați, ce înseamnă să stabilești limite și cum să rămân calmă atunci când copilul face o criză. Cartea aceasta mi-a deschis practic orizontul spre tot ce înseamnă empatie și educație cu blândețe, deci aș putea spune că a pus bazele stilului de parenting pe care vreau să îl aplic cu copiii mei. Îmi place mult seria de cărți de parenting Educație cu blândețe și de aceea am comandat mai multe titluri, unele din ele se regăsesc în acest articol, restul urmează să le citesc.
4. Parenting neconditionat – Alfie Kohn
Am cumpărat cartea asta mult mai devreme decât era cazul. Eram însărcinată cu Mark și nu știu ce mi-a venit mie să citesc cărți despre creșterea copiilor. Bineînțeles că era prea devreme pentru că eu nu aveam încă niște experiențe de care să mă fi lovit, astfel încât să pot înțelege tot ce explica Alfie în carte. E ca și cum aș citi un ghid de pilotat nave spațiale fără să fi intrat vreodată în interiorul unei nave.
Deci am abandonat atunci cartea, dar am revenit ulterior la ea și am mai citit pe sărite anumite capitole.
5. Creierul copilului tău –Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson
Este o carte care m-a ajutat mult să înțeleg cum funcționează creierul unui copil. De exemplu, la copii, emisfera dreaptă care este responsabilă cu emoțiile, are tendința de a bloca emisfera stângă care este responsabilă cu logica. Așa se explică de ce copiii fac mai des crize de nervi, de ce plâng din orice, de ce argumentele logice nu ajung la ei. Totodată, sunt explicate metode prin care putem relaționa mai ușor copiii.
Pe mine m-a ajutat mult pentru că am înțeles ce se întâmplă în creierul unui copil, de ce atunci când vorbesc cu el pare că nu mă aude, dar mai ales cum să vorbesc cu ei astfel încât să aem o comunicare eficientă.
6. Părinți liniștiți, copii fericiți, dr Laura Markham
Soluția oferită de Laura Markham este una simplă: conectarea cu copilul, empatie și înțelegea emoțiilor.
Îmi place mult pentru că în carte sunt date exemple reale, pe care orice părinte le întălnește la un moment dat în relația cu copilul său.
7. Părinți liniștiți, Frați fericiți, dr Laura Markham
Această carte m-a ajutat foarte mult în pregătirea lui Mark pentru venirea frățiorului mai mic și mă ajută în continuare pentru rezolvarea conflictelor între ei și pentru restabilirea armoniei în casă. Este una din cele mai bune cărți de parenting și o țin în permanență pe noptieră pentru că mereu mă întorc și mai recitesc anumite capitole, punctual pe problema care mă interesează. De exemplu zilele trecute am citit capitolul “Când copilul mic îl agresează pe cel mare”. Dacă vă gândiți măcar să concepeți al doilea copil, această carte vă poate fi de mare ajutor în gestionarea relațiilor dintre frați.
8. Parenting de râsu’plânsu, de Anna Whitehouse, Matt Farquharson
Este o carte haioasă, care poate fi citită ca un roman, despre cum s-a transformat viața unui cuplu după venirea primului copil. Cartea nu oferă neapărat sfaturi de parenting, dar oferă o doză bună de unor, acelora care cred că doar lor li s-a întors lumea cu fundu’n sus de când au devenit părinți. Unele capitole sunt scrise de Mama Pukka, iar altele de Tatal Pukka, astfel încât avem ambele perspective ale vieții de părinte.
9. Cum să fii un tată minunat, de Ian Bruce
Cartea aceasta a primit-o cadoul soțul meu, imediat după ce am anunțat că vom fi părinți. A răsfoit-o puțin, apoi a lăsat-o câteva luni pe noptieră. Am citit-o eu când eram în concediul prenatal. Este o carte destul de ușurică, nu intră în foarte multe aspecte legate de parenting sau de dezvoltarea copilului, dar îl pune oarecum pe viitorul tată în temă cu câteva schimbări care pot apărea în viața lui, după apariția copiilor. De asemenea, îi explică de ce este important să se joace cu copiii și de ce implicarea tatălui în toate aspectele legate de viața copilului este esențială pentru dezvoltarea emoțională a puiului de om și pentru crearea unei atmosfere de familie, cât mai caldă. Și pentru aceste două motive, cred că este suficient să vă spun că recomand să faceți această carte cadou oricărui viitor tată.
10. Copilul tău competent de Jasper Jules
Mi-a plăcut mult această carte pentru că începe cu o oglindă a vieții de părinte, ilustrând niște scene din viața unor familii, în care putem observa ușor cum adulții pur și simplu ignoră părerile sau dorințele copiilor, în niște lucruri absolut banale, cum ar fi alegerea sucului pe care vor să îl bea. Putem observa astfel cât de mult greșim atunci când nu le dăm copiilor posibilitatea să se exprime și mai ales când nu le explicăm ce facem, de ce facem și care este durata unei acțiuni. Mulți adulți etichetează prea ușor copiii ca fiind “obraznici: cănd ei vor doar să își spună păreera. Cartea vorbește mult despre stima de sine a copiilor și cum îi putem ajuta să aibă încredere în forțele proprii.
Voi ce cărți interesante de parenting ați mai citit? Ce recomandați cu drag?
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să citiți și:
Leave a Reply