Știu că mulți dintre voi sunteți în căutare de idei de jocuri educative pe care să le jucați împreună cu copiii, și adevărul este că pentru copiii micuți, oferta nu este prea vastă pe piață. Majoritatea jocurilor de jucat în familie, încep cam de la vârsta de 6 ani.
Astăzi am câteva propuneri de jocuri educative pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani. Sunt niște jocuri foarte amuzante, care au un design foarte frumos. Aceste jocuri sunt concepute de un expert în psihologie pentru copii, care a studiat la Harvad și care și-a propus să vină în ajutorul părinților cu jocuri distractive, dar care să îi ajute pe copii să învețe lucruri noi într-o manieră cât mai simpatică.
Petrecere în pijama. Este primul board game pe care l-am jucat împreună cu Mark. Jocul conține 21 de poze cu văcuțe, 2 zaruri cu culori și 21 de carduri cu probleme de logică. Jocul are 2 variante: În prima variantă, cea mai simplă, se folosesc doar acrdurile cu văcuțe și zarurile. Fiecare dă pe rând cu zaru și trebuie să identifice o văcuță îmbrăcată în culorile indicate de zaruri. este foarte bun penru atenția la detalii și pentru învățarea culorilor. La varianta a doua de joc, se folosesc și cardurile cu probleme de logică pentru a identifica răspunsul corect. De exemplu, copiii trebuie să găsească o văcuță care are steluțe pe pijama, dar nu are chitară sau o văcuță care are în total 6 elemente grafice desenate pe cartonaș.
Descoperă anotimpurile. Este un joc foarte frumos pentru a învăța diferențele dintre anotimpuri și pentru îmbogățirea vocabularului specific fiecărui anotimp. Jocul include: 40 de carduri cu desene specifice fiecărui anotimp în parte, 4 carduri cu anotimpurile, 4 piese din fetru (bradut, floricica, frunza, soare)
Cardurile cu desene se întorc cu fața în jos și fiecare copil întoarce câte una. Trebuie să povestească ce vede în imagine și să indice cărui anotimp îi corespunde imaginea respectivă.
O altă variantă este ca un adult să întoarcă cardurile, iar copiii să plaseze piesele din fetru care corespund anotimpului respectiv, exersând astfel viteza de reacție și de răspuns.
Cutia magică. Este un joc de sortare foarte simpatic și foarte bun pentru învățarea culorilor, formelor sau recunoașterea animalelor și a modelelor geometrice. Jocul conține 12 carduri cu categorii și 60 de jetoane cu obiecte de sortat. Așezați câte 4 cele 12 cartonașe pe cutie, iar copiii sortează jetoanele, introducându-le în fiecare cutie. La final, deschideți cutia și numărați câte cartonașe corespund criteriului de sortare. Este un joc foarte bun pentru atenție, iar copilul se poate juca și singur odată ce îi puneți criteriul de selecție pe cutie.
Omiduța dezordonată. Este un joc de memorie cu o grafică extrem de simpatică. La majoritatea jocurilor de memorie trebuie să găsești două imagini la fel, aici în schimb, nu există două piese identice. Omiduța are foarte mulți pantofi (20 mai exact) pe care i-a împrășiat peste tot, iar copiii trebuie să și găsească.
Jocul are 20 de carduri cu imagini în care vedem pantofii împrăștiați peste tot: 10 carduri sunt cu imaginile complete ale pantofilor, iar 10 carduri au doar umbrele pantofilor.
Întoarcem un card cu fața în sus, ne uităm toți câteva secunde la el, apoi îl întoarcem cu fața în jos și fiecare copil trebuie să își amintească și să recunoască cât mai mulți pantofi din cei pe care i-a văzut în imagine. Jocul are și o tablă de ținut scorul și un creion cu care putem scrie și apoi ștergem.
Eu am luat bătaie la acest joc, Mark mi-a demonstart că are o atenție la detalii foarte bună și o memorie excelentă. Iar pantofiorii ăștia sunt atât de haioși, că îți vine să te joci toată ziua cu ei.
Astea sunt jocurile cu care ne-am distrat noi în ultima vreme, dar gama cuprinde multe alte jocuri simpatice și pentru copii mai mari. Iar dacă vreți o variantă rapidă și ușoară de alegere a jocului, tot ce trebuie să faceți este să urmăriți schema logică de mai jos. Toată gama de jocuri o puteți vedea aici.
Spor la joacă!
Luiza says
Minunate jocurile 😍😍