Mulți părinți nu acordă mare atenție periajului copiilor. Se gândesc că oricum dinții de lapte cad, copiii sunt mici și nu au multe bacterii în gură sau cred că dinții copiilor oricum sunt sănătoși pentru că beau mult lapte, deci au aport e calciu.
Am stat de vorbă cu Doamna Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială despre importanța igienei dinților e lapte. Doamna Doctor mi-a explicat cât de importantă este iginiera orală la copii și mai ales care sunt efectele pierderii premature a dinților de lapte.
Ce efecte are pierderea prematură a dinților de lapte
Dentiția de lapte completă a copiilor se definitivează în jurul vârstei de 2,5-3 ani. Este momentul în care părinții pot avea imaginea de ansamblu asupra sănătății danturii copiilor. Chiar dacă este vorba despre dinții de lapte, sănătatea și integritatea lor e deosebit de importantă, din mai multe motive.
Pierderea precoce a dinților temporari duce în majoritatea cazurilor la apariția anomaliilor dento-maxilare, care ulterior pot fi tratate doar cu ajutorul aparatelor dentare sau prin intervenții chirurgicale complexe și cu un cost ridicat din toate punctele de vedere (financiar, de timp, emoțional), în funcție de vârsta la care se ajunge la specialist și de alte probleme ale copilului.
Pierderea prematură a dinților de lapte poate duce la multe probleme dentare (ex.: dinți definitivi strâmbi, înghesuiți sau cu spațieri), de aceea e deosebit de important ca părinții, împreună cu medicul specialist, să ia toate măsurile pentru a-i păstra pe arcade pâna la momentul fiziologic al permutarii lor. Ei ajută la dezvoltarea normală a oaselor maxilarului pentru momentul în care vor apărea dinții permanenți, în așa fel încât aceștia să-și ocupe poziția corectă. Dacă dinții de lapte se pierd mai repede decât ar trebui, din diferite cauze, spațiile de pe arcadele dentare pot suferi modificări și așa ajung dinții definitivi să erupă în poziții greșite, care duc la probleme mult mai mari, în toată anatomia dento-facială.
De ce sunt dinții de lapte atât de importanți
Dinții de lapte sunt importanți pentru că în funcție de ei depinde sănătatea și modul cum cresc dinții definitivi, sunt importanți pentru procesul de masticație și implicit digestie, sunt importanți pentru procesul de vorbire – pronunția cu dificultate a anumitor consoane nu e neapărat o problemă de logopedie, cât de anomalie dentară, în unele cazuri. Dinții de lapte sunt importanți în dezvoltarea oaselor maxilarului și a mușchilor și ajută la ghidarea dinților permanenți în a-și ocupa poziția, atunci când le vine momentul, cum spuneam anterior.
De aceea, părinții trebuie să supravegheze cât mai atent creșterea acestor dinți, care trebuie sa stea pe arcade pana la varsta normală la care vor fi înlocuiți de cei definititvi. Pierderea dinților prea devreme poate fi o situație dificilă pentru copil și va afecta copilul din mai multe puncte de vedere. De ce? Pentru că ne dorim ca oasele maxilare să se dezvolte armonios și alinierea dinților permanenți să se facă pe arcadă la fel, într-un mod armonios și care să permite igiena ulterioară și deci să îi mențină sănătoși și integri.
De ce se pierd dinții de lapte prematur – cauzele cele mai fervente
Din cauza cariilor profunde care pot apărea la vârstă foarte mică, dinții temporari se pot pierde ușor și mult mai repede decât la vârsta normală pentru aceasta. Cariile acestea apar din lipsa igienei bucale: gurița nu este igienizată zilnic, copiii sunt lăsați să adoarmă cu biberonul (cu lapte, suc sau alte lichide îndulcite), fapt care determină caria de biberon, ce nu trebuie luată în derâdere, e foarte periculoasă. Prelungirea folosirii tetinei îndulcite cu miere sau zahăr pentru calmarea copilașului este, de regulă, unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care apar și carii, dar și anomalii dentare.
Desigur, unii dinți se pot pierde din cauza unor traumatisme – copilul cade și se lovește, cele mai întâlnite. Accidentele care au loc în timpul jocului sau al diverselor sporturi practicate de cel mic pot duce la expulzia dintelui de lapte sau la necesitatea extracției lui, dacă acesta este afectat iremediabil.
Mai sunt anumite afecțiuni pentru care dinții de lapte pot ajunge să se piardă.
Ce este caria de biberon și cât este de periculoasă?
Poate credeți că o carie la un copil mic e mai puțin periculoasă sau evoluează mai încet. Dimpotrivă, odată instalată, aceasta evoluează extrem de rapid atât la suprafață, cât și în adâncime, iar în mai puțin de 2 luni poate ajunge să afecteze nervul dintelui. Caria de biberon, de exemplu, pe lângă disconfortul estetic, fonetic și psihologic pe care îl produce, poate afecta inclusiv integritatea mugurilor dinților permanenți. Așadar, iată că mitul conform căruia dinții de lapte nu sunt importanți se demontează ușor, întrucât netratarea cariilor de biberon va duce și la carierea dinților definitivi.
Prevenția și colaborarea cu medicul specialist sunt cele mai bune căi de a nu ajunge în situația pierderii premature a dinților de lapte!
Efectele negative ale pierderii premature a dinților de lapte
Un lucru este clar: dintele este cel mai bun menținător de spațiu! Cum spuneam, pierderea precoce a dinților temporari duce în majoritatea cazurilor la apariția anomaliilor dento-maxilare, care ulterior pot fi tratate doar cu ajutorul aparatelor dentare sau prin intervenții chirurgicale. Dacă nu vrem să ajungem aici, e bine să facem toate eforturile, care nu sunt atât de mari, ca dinții de lapte să rămână pe arcade, mai ales pentru acest rol de menținere a spațiilor.
Dacă un dinte de lapte cade de pe arcadă, rămâne un spațiu în care migrează dinții vecini. În felul acesta, la momentul apariției dinților definitivi, nu va mai exista locul necesar pentru ca acesta să erupă corect. Așa apar dinții înghesuiți și începe să se formeze dantura strâmbă și disproporționată. De aici, anomaliile dento-maxilare despre care vorbeam.
Care este soluția în cazul pierderii premature a dinților de lapte?
În cazul în care copiii se confruntă cu pierderea prematură a dinților de lapte, vor avea nevoie de un menținător de spațiu. Acesta este un dispozitiv medical realizat din acrilat sau metal de către medicul ortodont, care e diferit pentru fiecare copil în parte. Fie că e mobil sau fix, misiunea unui menținător, așa cum îi este și numele, este de a menține spațiul așa cum a fost, pentru a primi dintele permanent când îi sosește momentul să erupă. Doar așa se poate evita ca ulterior copilașii să nu aibă nevoie de tratament ortodontic complex, cu aparate dentare. De aceea este și utilă supravegherea medicului specialist, care poate ghida tot acest proces de creștere a dinților, încă de la vârste mici.
Care sunt sfaturile Dumneavoastră pentru toți părinții?
Așadar, în toată această perioadă, încă de la nașterea copilului, cu igiena bucală pe care mama i-o oferă ca să prevină candidoza bucală, până la igienizarea primului dințișor și ulterior, periajul și igiena consecventă a tuturor dințișorilor de lapte, prevenim de fapt efectele negative în lanț care pot apărea: cariile, căderea dinților sau extracțiile acestora și spațiile rămase libere, care pot duce nemenținute la toate anomaliile ulterioare dento-maxilare și pe care niciun copil și niciun părinte nu și le doresc.
Dragi părinți, igiena dentară e cel mai ieftin tratament pe care i-l puteți aplica acasă copiilor dvs!
Material realizat împreună cu dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro
Leave a Reply