Eram în școala generală, prin clasa a șasea cred, când s-a discutat despre o excursie cu clasa. Trebuia să alegem între două destinații și pentru că nu reușeam să cădem toți de acord, s-a propus să votăm. Aveam câteva zile la dispoziție să ne gândim, să discutăm cu părinții și apoi urma votul. Eram foarte încântată și știam clar unde voiam să merg. În pauze discutam cu colegii și mereu erau dezbateri legate de ce locație vom vota. Eram încântată de excursie, dar eram mai încântată că am ocazia să îmi exprim părerea prin vot.
Doar că în ziua votului m-am simțit foarte rău și nu am mers la școală. De fapt, am stat toată săptămâna acasă. Așa că nu am putut vota. Nu am fost singura care a lipsit. Cinci colegi din clasă au fost absenți în aceea zi.
Ceilalți colegi au votat. Și au decis să mergem în altă parte decât mi-aș fi dorit eu. Mereu m-am gândit că poate prezența mea și a colegilor care lipseau în acea zi ar fi putut schimba votul.
Încă de când eram mică, părinții și bunicii mă luau cu ei la vot. Secția de vot era în școala unde invățam eu. Era ceva magic în treaba asta cu votatul, de la îmbrăcatul frumos și mers duminica la școală, până la misterul de a intra în cabina de vot și de a pune ștampila pe buletin, fără ca nimeni să vadă ce opțiune ai ales. Apoi punerea votului în urnă, împreună cu toată speranța că ceea ce ai votat îți va influența în mod pozitiv viața pe următorii ani. Era o adevărată zi de sărbătoare: pe străzi era multă lume, toți îmbrăcați frumos, mergând spre secțiile de votare.
Prima dată am votat în Noiembrie 2000, la alegerile prezidențiale. Am fost foarte emoționată pentru că puteam pentru prima oară să îmi exprim părerea în legătură cu un aspect important al vieții mele. Eram foarte emoționată și am stat mult în cabina de vot, răsfoind buletinul de vot, ca să fiu sigură că pun ștampila unde trebuie. Nu am lipsit de la nici un tur de alegeri, nici locale, nici parlamentare, pentru că știam încă din școala generală cât de important este să te prezinți la vot.
Pentru noi duminica e zi de petrecut în familie: stăm cu copiii, ne jucăm cu ei, luăm masa împreună, mergem prin parcuri, ne întâlnim cu prieteni. Încercăm să îi învățăm lucruri noi, așa că duminica asta vom merge la vot și îi vom lua cu noi.
Sunt multe motive pentru care vom face asta: în primul rând pentru că vrem să îi învățăm de mici care sunt îndatoririle lor ca viitori adulți și care sunt drepturile lor. Iar votul liber exprimat este un drept pe care trebuie să și-l exercite. Dar mai ales pentru că ne pasă de soarta noastră și a lor și nu vrem pe alții să decidă în locul nostru.
Voi ce faceți duminică?
Photo by Arnaud Jaegers on Unsplash
Masha says
Ha ha, ma regasesc in ce-ai scris mai sus. SI pe mine ma luau ai mei “la votare”, iar sectia de votare era tot in incinta scolii mele generale. 🙂 Si da, aceste lucruri se transmit de catre parinti copiilor inca de la o varsta frageda. La fel cum il inveti sa se spele pe dinti si sa-si lege sireturile de mici, la fel este si cu mersul la vot si nu numai.