Mark avea trei luni când am plecat prima dată de acasă. Am mers la părinții mei la Roman, de Crăciun. Am luat cu noi tot ce puteam să luăm, inclusiv sterilizatorul, care era o cutie maaaare și voluminoasă. Mașina era plină ochi: căruț, sterilizator, pompa de sân, scutece, hăinuțe, păturici, șervețele de fund, gel de suș, șampon, orice am fi putut avea nevoie pentru copil.
A fost o nebunie, nici acum nu îmi dau seama cum de au încăput atâtea lucruri în mașină. În timp am învățat că nu am nevoie chiar de toate și că unele din ele chiar erau în plus, dar primele drumuri au fost cu portbagajul plin.
Dintre toate, cel mai greu am renunțat la sterilizator. Dacă ar fi fost un singur lucru pe care să îl pot micșora și să îl iau cu mine mereu, acela ar fi fost sterilizatorul. Nu știu cum se întâmpla, dar mereu cădeau tot felul de obiecte de-ale lui Mark pe jos în cele mai nepotrivite locuri. Suzetele erau cele mai predispuse la asfel de accidente, apoi urmau lingurițele cu care îl hrăneam după ce a început diversificarea.
După ce a mai crescut, m-am relaxat și eu, dar tot am mai avut momente în care aș fi sterilizat bine câteva obiecte: după câte o epidemie la grădiniță, pensulele mele de machiaj pe care mi le-a aruncat copilul în coșul de gunoi, periuțe de dinți căzute pe jos, sau lucrurile noastre după o internare în spital.
Din fericire tehnologia evoluează și modalitățile de sterilizare acum sunt mult mai diverse. Cănd Mark era bebeluș, am folosit un sterilizator clasic cu aburi, la care sterilizam biberoanele, suzetele, lingurițele, piesele componente de la pompa de sân și unele jucării de dentiție. Erau foarte multe lucruri pe care nu puteam să le sterilizez pentru că le-ar fi distrus aburii fierbinți. De exemplu: piesele componente de la aparatul de aerosoli, termometrul, unghiera sau forfecuța de unghii, periuțele de dinți.
Cu puțin timp înainte să îl nasc pe Andy am aflat despre sterilizatoarele cu raze UV, o inovație în materie de sterilizare. Razele UV au capacitatea de a distruge 99,9% din microorganismele cu spectru larg: bacterii, viruși, fungi, mucegai.
Spre deosebire de sterilizarea cu aburi, sterilizarea cu raze UV este o sterilizare uscată, astfel putem steriliza orice obiect: periuțe de dinți, jucării cu baterii, jucării din pluș, jucării de dentiție, aparate și proteze dentare, aparate auditive, termometre, aparate de aerolosi, aspirator nazal, telecomenzi, telefoane, pensule de machiaj, unghiere, forfecuțe, chiar și haine. Am folosit un astfel de sterilizator și a fost extraordinar! Pe acesta chiar nu se punea problema să îl luăm cu noi pentru că era și mai voluminos.
Noua generație de sterilizatoare cu raze UV
De curând a fost lansat pe piața din România un sterilizator tip geantă, cu lumină UV. Este un sterilizator portabil, care sterilizează orice obiect în 59 de secunde!
Nu doar că poate steriliza orice obiect, dar are și baterie externă, astfel că poate fi folosit oriunde: în mașină, în tren, în avion, la mare, la munte, la bunica în curte, oriunde plecați și trebuie să sterilizați repede ceva.
Așa că în loc să luați cu voi un sterilizator cât o navă spațială, folosiți această geantă micuță și elegantă, care vă scapă de toți microbii și e toate bacteriile!
Cum funcționează?
Deschideți geanta, puneți obiectul pe care doriți șă îl sterilizați și închideți fermoarul. Cuplați bateria externă și apăsați butonul. Va începe imediat procesul de sterilizare și veți observa lumina led-urilor UV. Când s-a terminat procesul de sterilizare, lumina se stinge și puteți deschide fermoarul. Un ciclu de sterilizare durează 59 de secunde.
Mie mi se pare incredibil cât de mult a evoluat tehnologia și chiar consider că acest sterilizator este de mare ajutor pentru familiile cu copii mici și nu numai. Oricând poate apărea o situație neprevăzută în care trebuie să sterilizezi ceva și ai nevoie de o soluție rapidă.
Gentuța asta mică este un ajutor de mare nădejde pentru părinții de copii mici care se preătesc să plece în vacanță și poate fi comandată de aici.
Cum funcționează Sterilizarea cu UV
Spre deosebire de celelalte tipuri de sterilizare, expunerea la UV oferă o distrugere rapidă și eficientă a microorganismelor printr-un process fizic. Cand bacteriile și virușii sunt expuși la lungimile de undă din spectrul luminii UV, devin incapabile să se reproducă și deci, să contamineze.
Ce este Lumina Ultravioletă? (UV)
Lumina UV este o formă de lumină invizibilă pentru ochiul uman, ale cărei lungimi de undă se află în intervalul de la 100-400 nm. Soarele emite raze ultraviolete, dar multe dintre ele sunt absorbite de stratul de ozon al atmosferei. Razele UV sunt active din punct de vedere biologic.
O caracteristică unică a luminii UV este aceea că între 200 și 300 nm (nanometri)– are efecte germicide, ceea ce înseamnă că este capabila să inactiveze microorganisme cum ar fi bacteriile, virușii sau protozoarele. Această capacitate a permis adoptarea pe scară largă a luminii UV ca metoda sigura, ecologica și extrem de eficienta pentru sterilizare.
Eficiența razelor UV
O serie semnificativă de cercetări științifice, au dovedit capacitatea luminii UV de a inactiva o gama larga de bacterii patogene, virusuri și protozoare.
Eficiența razelor UV a fost dovedită în eliminarea următoarelor bacterii și viruși: Adenovirus, Rotavirus, Hepatita A, E. Coli, Streptococ, Giardia, Legionella (bacterie care generează pneumonia), Poliovirus.
Ce părere aveți de acest sterilizator? Mie mi se pare minunat pentru călătorii atunci când ai copii mici sau dacă vrei să ai un sterilizator în casă, pentru folosire ocazionață și care să nu ocupe mult loc.
Leave a Reply