Mulți părinți se așteaptă ca atunci când le cumpără copiilor lor jucării, aceștia din urmă să se joace singuri. I-ai cumpărat o sacoșă de jucării și o împăștii mândru pe covor: “Ia copile și te joacă!” Ei bine, vă spun eu că în cele mai multe cazuri nu o să se întâmple asta. Nu este suficient să umpli camera copilului cu jucării. Copilul are nevoie de atenție, de implicare, de ghidare.
Copiii au nevoie de prezența noastră fizică. Nimic nu se compară cu părintele care stă pe covor și construiește împreună cu copilul sau care mănâncă supa imaginară pregătită de copil.
E greu să te joci ca adult, să lași problemele la ușă, să uiți de muncă, de griji, de ziua de mâine. Mereu ai ceva de făcut: de reparat ceva în casă, de dus mașina la service, de strâns niște rufe, de făcut ordine, de pregătit cina. Cum să lași toate astea și să stai tolănit pe covor o oră sau două? Și mi ales cum să te prostești tu om mare, să te maimuțărești, să te tăvălești pe jos, să te prefaci că ești o prințesă care bea ceai cu alte prințese sau un pompier care stinge focul imaginar?
Cum să ignori telefonul care bâzâie, mailurile care așteaptă răspuns? Parcă ai sta și tu un pic pe canapea să vezi știrile, să te uiți la un film sau la un meci.
Mulți părinți se plâng că nu mai știu cum să se joace, nu mai pot să intre în rolul de copil și să găsească plăcere în joaca simplă, că nu mai au răbdare să facă asta.
Știu că este greu, dar cu puțin antrenament se poate redobândi bucuria jocului. Important este să aveți aliați de nădejde care să vă ajute să vă reintrați în rol.
Primul pas îl reprezintă alegerea jucăriilor
- Cumpărați jucării cu care v-ar plăcea să vă jucați voi. Dacă vi se par interesante încă din magazin, sunt șanse mari să vă facă plăcere să vă jucați cu ele și când ajungeți acasă. Iar entuziasmul se simte. Dacă cei mici vă vor vedea încântați de un joc, vor fi și ei curioși să vadă despre ce este vorba.
- Alegeți jocuri care nu vă plictisesc. Mie îmi este foarte greu să mă joc cu mașinuțe, să le parchez ore în șir, să le așez pe culori. Dar îmi place să construiesc. Așa că eu pot să construiesc o parcare pentru mașinuțele cu care se joacă Mark, pot să inventez o scenetă între mașini.
- Alegeți jocuri cu multe variante de joc, pe care puteți să le folosiți diferit în funcție de ocazie. Jocurile de construcție sunt cel mai bun exemplu. Astăzi construim o casă, mâine un castel sau poate o grădină zoologică pentru animale. Același joc, alt rezultat.
- Căutați jocuri care vă plăceau când erați copii. Gândiți-vă la jocurile pe care le jucați cu drag atunci când erați mici: Nu te supăra frate, Piticot, x si 0, Domino, Marocco. Nu-i așa că parcă ați vrea să le arătați și copiilor voștri care erau jocurile voastre preferate din copilărie?
- Creați de fiecare dată o altă poveste. Joaca nu e joacă dacă nu are o poveste în spate, un scenariu. Poveștile îi ajută pe copii să își dezvolte vocabularul și imaginația. Azi suntem pompieri într-o misiune de stingere a incendiilor, mâine suntem veterinari care consultă toate animalele din grădina zoologică, poimâine suntem o trupă rock care pleacă în turneu prin lume și călătorim prin cele mai mari orașe din lume.
Vine 1 iunie și este cea mai bună zi în care să ne jucăm cu copiii noștri! Dacă nu aveți idei noi de jocuri, puteți să intrați pe www.educlass.ro și să alegeți din cele peste 2000 de jocuri și jucării educative, iar multe dintre ele au reduceri mari cu ocazia Zilei Copiilor.
Spor la joacă!
Leave a Reply