V-am povestit despre experineța de la Biroul de pașapoarte, acum o să vă povestesc despre o altă experență birocratică: depunerea actelor pentru reluarea activității după concediul de creștere copil.
Nu mai știu exact cum a fost atunci când m-am întors la muncă după primul concediul de creștere copil, dar parcă lucrurile au fost mai simple și au decurs mai ușor.
Hai să o luăm cu câteva noțiuni de bază.
Care este perioada de concediu? Ce înseamnă luna celuilalt părinte și ce este stimulentul de inserție? Ce spune legea?
OUG nr. 111/2010, art. 2 spune că un părinte (de cele mai multe ori mama) poate beneficia de concediu de creștere copil până acesta împlinește vârsta de 2 ani
art. 11 spune că celălalt părinte (tatăl de cele mai multe ori) poate beneficia de o lună de concediu plătit pentru creșterea copilului. În această lună, mama poate solicita concediu fără plată sau poate reveni la serviciu.
Deci un părinte poate sta maxim 23 de luni în concediu de creștere copil și celălalt părinte, o lună. În total, 24.
art. 7 spune că mama poate primi un stimulent de inserție dacă revine la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Stimulentul va fi acordat până când copilul va împlini 3 ani. Valoarea stimulentului de inserție este de 650 de lei / lună.
alin. 6 spune că în situația în care mama revine la serviciu cu cel puțin 90 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, prevederile referitoare la luna celuilalt părinte nu se mai aplică. Stimulentul de inserție se acordă fără nicio întrerupere până la 3 ani.
Deci luna celulilalt părinte (a tatălui) poate fi luată doar dacă mama reia activitatea mai devreme cu mai mult 3 luni până la aniversarea de 2 ani a copilului.
Acum, să presupunem că sunteți o mamă care vrea să se întoarcă la locul de muncă, tatăl nu își ia luna de concediu parental și vreți să beneficiați și de stimulent de inserție. Iată ce trebuie să faceți.
Pașii pentru reluarea activității după concediul de creștere copil și obținerea stimulentului de inserție:
- Mergeți și anunțați angajatorul data la care vreți să vă reluați activitatea. Faceți o cerere scrisă de reluare a activității, pe care trebuie să o semneze managerul direct și pe care să o depuneți la resuse umane.
- Angajatorul trebuie să vă elibereze o adeverință prin care să confirme data reluării activității și perioada în care ați beneficiat de concediu prenatal și concediu creștere copil
- De aici începe distracția sub forma unui dosar cu șină, prin care solicitați stimulentul de inserție. În acest dosar, trebuie să aveți următoarele documente:
- acte de identitate părinți – copie și original ;
- certificat naștere copil –copie și original;
- certificat căsătorie –copie și original;
- adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada de ICC;
- dovada reluării activității (decizie, ordin, act adițional);
- cerere tip;
- extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii.
- Dosarul acesta trebuie depus la Directia generală și de Asistență Socială de care aparțineți. Tot aici se completează o cerere pentru sistarea plății indemnizației aferentă concediului de creștere copil.
- Plata efectivă a alocației și stimulentului se face de către AGENŢIA PENTRU PLĂŢI ŞI INSPECŢIE SOCIALĂ , așa că trebuie depus și acolo un dosar, care să conțină:
- Adeverintă angajator reluare activitate stimulent
- Declarația celuilalt părinte că renunță la luna de concediu
- Copie buletin mamă
Haideți să vă povestesc cum a fost în cazul meu:
Am descărcat de pe internet toate declarațiile și le-am printat, am trimis către contabilitate modelul de adeverință, am făcut copiii după toate actele, mi-am luat dosarul cu șină și am mers la DGASP din sectorul meu. Că așa îmi place mie, să mă informez pe internet fără să bat drumuri suplimentare, să Descarc formulare acolo unde ele există onlne, să le completez acasă la mine, în liniște și apoi să ma duc cu tot ce am nevoie.
Când am ajuns la DGASP, erau câțiva oameni la coadă (să spunem 5-6). Înăuntru, 3 doamne care primeau dosare. A mers destul de repede: doamnele amabile, verificau tot, mai cereau câte ceva acolo unde dosarul era incomplet, dar vorbeau cu calm și își făceau treaba cât de repede puteau. Am plecat fluierând de acolo că a fost așa ușor și m-am dus la Asociația pentru plăți să depun și acolo dosarul, sperând în naivitatea mea că și acolo este la fel de simplu.
Asociația pentru plăți este undeva pe lângă blocul Eva, la parterul unui bloc, iar acolo se primesc cereri pentru tot felul de plăți, din tot Bucureștiul: alocații, indemnizații handicap, indemnizații creștere copil, ajutor social, tot ce intră în categoria programe de asistență socială. Era ora 11 și era plin de lume.
Am întrebat cum funcționează lucrurile și mi s-a spus să intru și să mă trec pe listă la domnul paznic. M-am dus și am prins numărul 114, iar în acel moment se strigase numărul 75.
Nu avea rost să stau acolo înăuntru, așa că am ieșit și am plecat după o apă și un sandwich. Mi-am luat un sandwich de la cel mai fițos magazin din București (În locul magazinul Eva acum este un supermarket) și am stat pe o bancă, am mai citit ceva dintr-o carte pe care o aveam la mine, am mai verificat mailul, facebook-ul, am vorbit cu mama, cu bunicul, cu soțul, cu o colegă. Adică am așeptat, nu glumă. După vreo oră m-am întors să văd cât au avansat. Erau la nr 84. Fusese pauză de masă. Ce să faci? De mâncat, trebuie și ei să mănânce, că oameni sunt și dacă nu mănâncă, nu dau randament la muncă.
N-am stare într-un loc și nu îmi place să stau al coadă, așa că am plecat iar până vis-a-vis la Cărturești, și m-am întors peste încă o oră. Avansase bine treaba, dar și coada se lungise. Veneau oameni într-una și se treceau pe listă. Era aproape ora două când am intrat, a durat fix 2 minute, dar lumea era deja nervoasă afară că se mișcă greu, că ei nu pleacă de acolo până nu depun dosarele, Iar programul se termina la 3. Erau și oameni care renunțau și plecau și spuneau că vor veni în altă zi, de dimineață.
Mi-am făcut cruce că am scăpat și de treaba asta, sper că nu mai trebuie prea curând să mai ajung pe-acolo, iar voi dacă aveți treabă, să mergeți musai dimineață să vă treceți pe listă la domnul paznic. Luați cu voi o carte, o sticlă de apă și dacă nu plouă, poate aveți noroc și stați pe o bancă la soare.
Cam asta a fost și cu dosarul de încetare a concediului de creștere copil. Cam ăsta a fost dușul rece al birocrației din România, ca să mă trezesc la realitate după așa concediu lung și să mă întorc cu picioarele pe pământ, că doar mă întorc la muncă, nu-i așa?
Photo by rawpixel.com from Pexels
Leave a Reply