În primăvară am participat la workshop-ul Călătorii de succes cu copiii, organizat de Ana-Maria de la Creștem și călătorim și am aflat multe lucruri tare interesante legate de călătoriile cu copiii. Având în vedere că urmează sezonul de vacanțe, m-am gândit că este momentul perfect să vă împărtășesc câteva din secretele aflate la acel atelier.
1. Planificarea călătoriei: toți membrii familiei trebuie să fie implicați în decizie și să fie familiriarizați cu călătoria
Poate părea un lucru banal, dr de cele mai multe ori, părinții decid perioada și destinația vacanței și apoi anunță copiii cu câteva zile înainte de plecare. Bineînțeles că decizia tot a părinților rămâne, în funcție de buget și perioada în care pot să își ia concediu, dar asta nu înseamnă că nu putem discuta din timp cu copiii și să le explicăm că urmează să decidem unde mergem în vacanță și să le cerem părerea. De asemenea, mi se pare important să le explicăm ce vom face acolo, ce așteptări avem de la ei, care va fi programul și ce vom face. Tot aici aș menționa că este momentul perfect să stabilim regulile vacanței. De exemplu: nu au voie să sară în piscină fără să fie supravegheați de unul din părinți, nu au voie să mânânce mai mult de o înghețată pe zi, trebuie să doarmă la prânz în fiecare zi.
2. Implicarea tuturor în organizarea călătoriei
Fiecare copil poate avea câte o mică responsabilitate: unul ține planul excursiei, copiii mai mari pot să noteze în fiecare zi ce au vizitat, etc. Copiii mai mici pot fi implicați în pregătirea bagajului și putem discuta cu ei ce punem în bagaj în funcție de destinația aleasă, de anotimp și de activități: luăm ochelarii de ski sau pe cei de înot? Luăm mănuși sau șlap?
3. Ajustarea așteptărilor
Aici cred că este valabil mai mult pentru părinți. Înainte să avem copii, nici prin gând nu ne-ar fi trecut să alegem un sejur all inclusive. Preferam excursiile cu rucsacul în spate, în destinații cât mai exotice, unde vizitam cât mai multe locuri. Ne-ar fi foarte greu să facem o astfel de excursie cu copiii după noi, așa că pentru anul acesta am ales ceva mai slow, în care să ne odihnim.
4. Respectarea ritmului copiilor
Copiii fac mofturi și în vacanțe, poate tu vrei în excursie, dar ei vor doar să se dea pe tobogan și să se joace în nisip. Eu nu aș face un program prea strict, astfel încât să avem flexibilitatea de a schimba programul după cum ne simțim în ziua respectivă.
5. Conectarea: să ne relaxăm, să ne bucurăm
Am subliniat asta cu două linii groase în timpul cursului, pentru că de fapt este cel mai important aspect. Degeaba ne facem planuri că vom face, că vom merge, că vom vizita, dacă nimeni nu are chef, copiii sunt mârâiți și părinții nervoși. Nu vor să stea la poză? Asta e, facem mai târziu. Nu vor să se uite să vadă apusul superb? Măcar să ne bucurăm noi de el.
Știu că poate par niște chestii banale, dar cred că sunt esențiale pentru o vacanță relaxată, fără nervi și fără drame sau regrete. Mai multe despre workshop-ul organizat de Ana- Maria, puteți să citiți pe blogul Creștem și călătorim.
La voi care sunt regulile de bază în pregătirea vacanței cu copiii?
Photo by Susanne Jutzeler from Pexels
Leave a Reply