Cea mai importantă misiune a unui părinte, atunci când pleacă în vacanță este să își țină copilul ocupat, în special pe drum. De aceea este foarte important să luăm cu noi jucării pentru călătorii acre să îi țină ocupați și să fie ușor de luat în bagaj. La destinație avem excursii, găsim activități, dar un drum cu mașina, cu trenul și cu avionul, cu un copil care te întreabă din 2 în 2 minute: “Cănd ajungem?” sau “Mai avem mult”, poate fi epuizant. Eu nu sunt adepta telefonului sau a tabletei, cel puțin nu fără limită de timp (10-15 minute), așa că sunt mereu în căutare de alternative. Cel mai simplu este în avion sau în tren unde putem să ne jucăm și noi cu ei și avem și o măsuță la dispoziție pe care să ne întindem lucrurile.
Pentru că și noi plecăm în vacanță, am făcut o listă cu câteva idei de jucării pentru călătorii pe care puteți să le încercați pe drum. Cel mai bine ar fi să nu le vadă înainte de plecare, astfel elementul de noutate îi va captiva și mai mult. Selecția făcută de mine este pentru copii cu vârste între 2 și 6 ani:
Tăblița de desenat cu bile magnetice
Tăblița de desenat cu bile magnetice este senzațională pentru că nu se împrăștie bilele și stau toate la locul lor. Cei mici plimbă stiloul pe tabla și astfel bilele apar. Jocul are și instrucțiuni după care cei mici pot crea modele, sau pot desena și scrie după cum le dictează lor imaginația și inspirația. Poate fi folosită în avion, tren sau în mașină, dacă copiii nu au rău de mișcare.
Cărțile water magic
V-am mai povestit despre cărțile de pictat cu apă și o să vă mai povestesc pentru că sunt minunate pentru călătorii. Stiloul se umple cu apă și copiii desenează cu el, iar ca prin magie apar culori și imagini. Când foaia se usucă, desenul dispare și ei pot colora din nou. Îmi place pentru că nu murdărește și nu trebuie să car o pungă întreagă de creioane.
Cărți cu activități și stickere
Aceste cărți cu autocolante pot fi folosite începând cu vârsta de 3 ani. Fiecare pagină are alte activități: de colorat, de lipit, de încercuit, de unit puncte, în funcție de cerința de pe pagină.
Mozaic
Este pentru copiii cu vârste peste 4 ani, pentru că necesită multă îndemânare, dar dacă îi prinde această activitate, vă garantez că veți avea un drum foarte liniștit.
Jocuri de construit cu magneți
Este singurul tip de joc de construit pe care îndrăznesc să îl iau cu noi în vacanță, deoarece piesele sunt mari, se prind între ele cu magneți și nu se pierd ușor. Nu iau multe piese (aproximativ 20) tocmai ca să nu le pierdem, dar sunt o alternativă bună atunci când vrem să ne mai jucăm și cu altceva.
Ce ar trebui să mai luați cu voi în vacanță:
- Jucăria preferată a copilului, în special dacă doarme cu ea
- Jucării mici (mașinuțe, trenulețe, păpuși) care încap într-un rucsăcel
- Jucării pentru explorare, dacă mergeți în excursie în natură: binoclu, busolă, borcan pentru observarea insectelor, lupă, telescop acvatic.
- O carte de povești
- O carte de colorat
- Pentru cei mari puteți lua un jurnal în care să noteze ce au vizitat sau să lipească bucăți de cărți poștale, decupaje din pliante.
Nu aș lua cu mine:
- Jucării mari, voluminoase
- Jucării cu multe piese care se pot pierde (evit mereu să iau jocurile cu pioni sau cu biluțe care se împrăștie)
- Jucării care fac foarte mult zgomot (imaginați-vă că sunteți în avion și auziți în spate o jucărie muzicală enervantă)
De multe ori improvizăm la fața locului, mai jucăm și jocuri în care trebuie să spunem fiecare câte ceva, sau ne imaginăm ceva. Uneori cel mai bun joc este să povestim ce o să facem în vacanță, care este planul, apoi la final povestim ce ne-a plăcut cel mai mult, ce ne-ar plăcea să ne amintim, care a fost cea mai haioasă întămplare.
Cam asta este lista noastră. Voi ce jucării vă luați cu voi în vacanță?
Leave a Reply