E tare greu cu ăștia mici, chiar și în vacanță, chiar și la piscină de copii unde apa e până la genunchiul broaștei. Trebuie să fii mereu cu ochii pe ei, să nu pățească ceva, Pentru că pericole sunt multe, chiar și acolo sub ochii tăi. Te gândești că nu li se poate întâmpla nimic, că apa e mică, că se joacă cuminți cu o lopățică și o găletușă și tu poți sta relaxat cu o carte în mână sau cu ochii într-un cocktail. Din păcate nu e chiar așa, pentru că pe ăștia mici îi pasc pericole la tot pasul: apa din piscină, soarele prea puternic, uneori chiar și unele jucării de apă pot reprezenta un pericol pentru ei.
Am făcut mai jos o listă cu câteva reguli de bun simț și de siguranță pentru cei mici, la piscină.
Puneți-le scutec de apă, dacă sunt bebeluși. Mulți spun că scutecele astea sunt un moft, că ce e prostia asta, să stea cu scutecul ud la fund. Nu mai bine ținem copilul cu fundul gol, că și așa e mic și nu e rușine? Rolul acestor scutece este să rețină chestiile solide, ca acestea să nu ajungă în piscină. Adică să nu înotăm printre plutitori. Nici vouă nu v-ar plăcea să vedeți copilul jucându-se cu găletușa lângă un căcuț făcut de alt copil, nu-i așa? Când iese din piscină, îi dați jos scutecul ud, îl ștergeți și puneți unul normal. Intră iar, îi puneți altul. Valabil și în mare, că tot ne mirăm de ce luăm din apă multe bacterii și boli.
Protejați-i împotriva razelor solare: Cremă de plajă cu factor de protecție mare, pălărie de plajă și tricou împotriva radiațiilor UV când soarele începe să fie mai puternic. Eu folosesc doar cremă de protecție cu factor 50, specială pentru pielea sensibilă a copiilor. De dimineață de la prima oră până seara când plecăm de pe plajă, îi ung cu cremă. Cel mai important este ca după o baie în mare sau piscină să facă duș și apoi să aplicăm iar cremă. Este destul de greu de făcut toate astea, dar sarea din mare și clorul din piscină usucă foarte tare pielea și favorizează apariția iritațiilor.
Nu îi expuneți la soare între orele 12.30 și 16. Fix atunci razele soarelui sunt foarte puternice și pot cauza arsuri solare, mai ales la copiii foarte mici cu piele sensibilă sau insolații, care sunt foarte periculoase la copii. Nici la umbră nu sunt total feriți, mai ales când este foarte cald.
Nu lăsați copiii nesupravegheați nici o secundă. Adică stați cu ochii pe ei ca pe butelie, nu îi scăpați din vedere. Nu cu un ochi pe telefon și unul la ei, pentru că nici nu vă puteți da seama când vă fură atenția o imagine din telefon și nu mai sunteți atenți la copil. Chiar dacă apa este mică, ei pot cădea și se poate întâmpla să nu mai reușească să se mai ridice. Cel mai sigur este să le puneți aripioare de înot. La fel, se poate întâmpla să o ia la fugă spre piscina mare, să facă și acolo “pleosc”.
Atenție la colăceii pentru bebeluși. Am tot văzut pe internet postări legate de cât de periculoase sunt aceste bărcuțe. Copilul se poate răsturna în ele (sau poate fi răsturnat de un val) și nu mai poate ieși. Ne întoarcem la punctul 4 în care spuneam că nu trebuie să îi scăpăm din ochi pe ăștia mici.
Hidratarea este importantă. Oferiți-le să bea apă sau să mănânce fructe. Sucurile nu sunt cele mai bune, pentru că au un conținut ridicat de zahăr.
Dacă aveți bebeluși care adorm în căruț, nu le acoperiți căruțul. Datorită căldurii, temperatura din căruț poate crește foarte mult și chiar dacă aveți impresia că îi feriți de razele soarelui, de fapt nu faceți altceva decât să favorizați crearea efectului de seră, punând în pericol viața bebelușului.
Cam asta ar fi lista mea, în rest încercați să vă distrați și dacă aveți cum, nu lăsați copiii să bea apă din piscină. Mie nu prea mi-a ieșit chestia asta, Andy a băut de câteva ori apă cu găletușa, nici nu mă mai mir că ia toate bolile pământului.
Să aveți vacanțe liniștite și fără peripeții neplăcute!
Leave a Reply