Am doi băieți energici si petrecem mult timp în aer liber. Mark a fost foarte dinamic și sportiv de mic: întâi a mers cu o motociletă de echilibru, apoi cu o bicicletă de echilibru, pe urmă cu o bicicletă cu roți ajutătoare, iar anul ăsta a trecut la trotinetă.
Bebelușul kamikaze copiază tot ce vede la fratele lui. Probabil acesta este motivul pentru care la 11 luni mergea singur în picioare. La 1 an și 4 luni a descoperit trotineta și de fiecare dată când ieșeam la plimbare, abia aștepta să lase Mark trotineta pentru o clipă, ca să o ia el. În scurt timp a început să meargă destul de bine, așa că i-am luat și lui una, pentru că erau prea multe certuri între ei doi pe o singură trotinetă.
Dar odată cu trotineta am mai cumpărat ceva foarte important: cască. Pentru că nimic nu este mai important decăt să le protejăm capul copiilor, iar atunci când sunt dinamici pericolele sunt și mai mari.
Casca de protecție nu este un moft
Chiar în prima zi în care am ieșit cu amândoi copiii în parc, ambii avănd căști pe cap, am auzit pe cineva comentând: “Ia uite la ei, au căști! Dar unde mergeți voi, la turul Franței?”
La glume ne pricepem cu toții, dar lăsând mișto-urile la o parte, eu nu aș vrea să îmi văd copiii cu capetele sparte sau chiar mai rău.
Din momentul în care încep să meargă pe două roți, din momentul în care prind viteză, cresc foarte mult șansele să cadă și să se lovească. Un picior mai punem la loc, o mână se mai vindecă, dar cu capul nu prea este de glumit.
Cum convingem copilul să poarte cască?
Am auzit o mămică care se plângea că nu vrea copilul să poarte cască, așa că îl lasă să zburde liber, că oricum nu îl convinge. Eu recunosc că nu am avut problema asta. Mark este foarte ascultător și a purtat-o mereu, iar Andy îi cam urmează exemplul în tot ce face, așa că poartă și el casca. A avut un mic de moment de răzvrătire, dar l-am rezolvat repede: “Vrei să te dai cu trotineta, îți pui casca!”. Simplu. Trotinetă implică să porți cascâ.
La copiii mai mari ar trebui să le explicăm care este rolul căștii de protecție și de ce este bine să o poarte, iar dacă tot nu sunt convinși, putem să le arătăm ce pățește un ou când ia contact cu atfaltul.
Sau puteți să le arătați filmulețul acesta în care doi copii fac un test simplu: aruncă un pepene pe jos, apoi aruncă un alt pepene care este prins într-o cască de protecție.
Dar dacă le punem casca de mici pe cap, vor lua asta ca un fapt de la sine înțeles și nu vor mai exista discuții.
Cât costă casca?
Poate vă gîndiți că o cască este scumpă, dar chiar nu este așa. Prețurile încep de la 40 RON și pot ajunge la câteva sute de lei, dar aici vorbim de unele profesionale, pentru cei care fac ciclism de performanță. 40 – 50 RON mie nu mi se pare mult, iar dacă aveți bani de bicicletă, o să mai găsiți 50 Ron pentru o cască.
Cum se reglează și se fixează casca?
Este foarte important să fixați bien casca pe capul copilului, nici să nu îl strângă, nici să stea foarte lejeră. Ea trebuie să stea în plan orizontal, nu pe frunte, nu pe spate. Sub bărbie să puteți băga ușor un deget, dar nu mai mult, iar curelușele să formeze V-ul sub ureche. La final, strângeți rotița din spate până când casca este fixată pe cap.
Atenție la termenul de valabilitate
Da, și căștițe de protecție au un tremen de valabilitate ca și scaunele auto. Dacă dați casca de la un copil mai mare la unul mai mic, verificați termenul de valabilitate. Iar dacă copilul a avut un accident când purta casca, mai bine luați una nouă.
Pedalare plăcută și nu uitați: Attention a la tete!
La voi cum merg copiii? Cu cască sau fără? Ați văzut filmul de mai sus?
Leave a Reply