Ca în orice domeniu și în cel al jucăriilor există trenduri și jucării la modă. Unul dintre cele mai noi trenduri pe piața de jucării în acest moment, îl reprezintă jocurile prin care copiii învață codare, adică primii pași în programare. Cum? Simplu. Copiii trebuie să își dea seama care este succesiunea de mișcări pe care un roboțel trebuie să le facă pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Noi am testat 5 astfel de jocuri de codare și vă putem spune care au fost impresiile noastre.
Primul meu joc de codare
Am început cu un joc simplu în care copilul trebuie să facă un traseu de la Start la Finish, ocolind obstacolele de pe planșa de joc. Sunt 3 planșe cu 6 provocări, iar traseul trebuie marcat cu ajutorul jetoanelor cu săgeți.
Lui Mark i-a plăcut mult și după ce i-am explicat ce trebuie să facă, a vrut să facă singur planșele și mă chema doar să văd dacă este corect.
Jocul este foarte simpatic și are un preț foarte bun 48 RON. Îl puteți găsi .


Aventura spațială
“Dacă racheta ta este pe o stea galbenă, avansează 5 poziții, altfel doar 2” așa sună instrucțiunile de pe cardurile cu instrucțiuni de deplasare prin spațiul cosmic. Copiii învață elemente de codare și elemente primare din știința computerelor – algoritmi si limbaj de programare. Jocul este ideal pentru dezvoltarea gândirii logice, a atenției și a memoriei. Jocul este pentru copii peste 6 ani.
Robotul șoricel
După ce ne-am antrenat puțin mintea cu primul joc, am putut să trecem la unul mai complex, în care trebuie să să ajungă la cașcaval.
Jocul are mai multe planșe cu trasee sau labirinturi, care cresc progresiv ca grad de dificultate.
Cu ajutorul jetoanelor cu săgeți, puteți planifica traseul șoricelului.
Apoi tastați codul și apăsați “start”. Șoricelul va urmări exact traseul indicat de voi, iar dacă l-ați programat corect, ajunge la cașcaval.
Noi ne-am distrat foarte bine în weekend cu acest joc și de când l-am desfăcut, am tot programat.
Este bine să începeți cu trasee scurte, astfel încât copiii să înțeleagă exact cum trebuie să gândescă succesiunea de mișcări și cum să le programeze.
Cel mai interesant este că cei mici au un feedback imediat și pot vedea dacă au programat bine sau dacă au greșit, iar săgețile îi ajută să își planifice acțiunile.
Mie îmi place tare mult genul acesta de joc și am pândit momentul în care Mark a plecat un pic din cameră, ca să fac și eu un traseu. Dă dependență, vă avertizez!
Bootley, roboțelul care se mișcă și vorbește
Bootley este un fel de fratele mai mare și mai isteț al soricelului. Bootley are o telecomandă cu care poate fi programat de la distanță și poate executa mai multe miscări, pe o arie mai mare. În plus față de soricel, Bootley scoate sunete (de bucurie, de dezamăgire), iar mișcările lui sunt mai precise. De asemenea, el are dedesubt un senzor special care poate urmări o linie neagră, trasată de voi cu carioca pe hârtie. Este foarte haios cum merge după o linie dreaptă sau șerpuită trasată de copil. O altă funcție simpatică este aceea de găsire a unui obiect. Bootley poate fi programat ca atunci cînd întâlnește un obstacol, să se întoarcă de unde a plecat. Separat se pot cumpăra accesorii pentru a extinde jocul și a crea noi trasee pentru roboțel. Ex: să dărîme un șir de piese de domino, să ducă o bilă dintr-o parte în alta.
Artie, roboțelul care desenează
Pe Artie l-am testat doar eu, pentru că este pentru copii mai mari, cu vârstă peste 8 ani. Artie este wow și m-a cucerit de la prima liniuță desenată. Pentru a-l putea programa pe Artie, aveți nevoie de o tabletă pe care instalați aplicația lui. Îi puneți una din cariocile cu care vine în pachet (sau o cariocă de aceleași dimensiuni), apoi puteți să îl programați astfel încât să deseneze sau să scrie ce vreți voi. Artie e un mic artist și din multe puncte de vedere depășește o jucărie, fiind un mic gadget cu care puteți face desene.
Leave a Reply