Am o prietenă bună care s-a mutat în Elveția. Ultima dată când a venit acasă și ne-a vizitat, ne-a povestit despre sistemul de reciclare de acolo. Totul este bine pus la punct: sacii de reciclare se cumpără de la magazine specializae și sunt foarte scumpi pentru că includ taxa de gunoi. Gunoiul trebuie atent sortat și aruncat în sacii și pubelele speciale. Gunoiul menajer este cel mai scump, de aceea trebuie să ai grijă ce cumperi și cât consumi, ca să nu arunci multă mâncare. Recipiente de plastic, ambalaje din carton, hârtii, borcane, totul se reciclează. Înainte de a le arunca, trebuie spălate și puse în sacii speciali.
De câte ori aud povești din astea, îmi dau seama cât de mult suntem în urmă la capitolul reciclare și cât de puțină grijă avem de mediul înconjurător. Cel mai tare mă îngrijorează consumul de plastic și mai ales faptul că nu se face nimic pentru stoparea consumului și pentru reciclare.
Până vor exista niște măsuri concrete pentru colectare și reciclare încercăm acasă să facem cât putem pentru a reduce poluarea.
1. Reciclăm bateriile uzate
Bateriile conținmetale grele precum mercur, nichel, cadmiu și plumb, dar și acizi; toate acestea pot afecta grav solul și pânza de apă din subsol. Din punctul de vedere al cantității, bateriile uzate aruncate nu reprezintă o problemă, însă compensează prin periculozitate. Bateriile alcaline (cele obișnuite, de unică folosință, pentru telecomenzi și jucării) sunt 100% reciclabile, printr-un proces de separare mecanică a componentelor. Noi ducem bateriile folosite în locuri special amenajate in magazine, de unde acestea sunt colectate și reciclate.
2. Reciclăm uleiului alimentar folosit
Uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile. Atunci când uleiul prăjit este deversat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală.
Noi adunăm uleiul folosit într-un bidon de plastic și atunci când se adună 2 litri îl ducem la punctele de colectare din benzinării.
3. Limităm consumul de plastic
Orice am face consumăm plastic: multe alimente sunt ambalate în cutii din plastic, detergenții la fel. Încercăm să reducem folosirea plasticului folosind recipiente de băut apă refolosibile (sticlele pentru copii când mergem în parc), nu folosim tacâmuri din plastic, folosim sacoșe din material textil și săculeti textili pentru fructe și legume când mergem la piață.
4. Stingem lumina în camerele în care nu stăm.
Este un gest atât de simplu, încât și Andy la 2 ani face asta.
5. Medicamentele expiate le predăm la farmacie
Medicamentele sunt produse cu statut special, întrucât conţin substanţe active chimice care au rolul de a preveni sau de a trata afecţiuni (atâta timp cât sunt administrate în condiţii bine definite). Lăsate la voia întâmplării, pot avea însă efecte nocive, existând riscul să contamineze solul şi apa, populate la rândul lor cu viețuitoare.
În cazul în care ajung pe gropile de gunoi, ambalajele se distrug în timp, iar substanțele chimice prezente în medicamente pot ajunge în sol sau în pânza freatică, contaminând-o. Sunt situații în care apa este consumată de către populație direct din puţuri și fântâni, fără să fie tratată în prealabil.
Legea spune: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor.
Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, această categorie de produse trebuie duse în mod obligatoriu la farmacii, care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă.
Eu le duc la cea mai apropiată farmacie, nu au refuzat niciodată să le preia.
6. Folosim pubelele speciale pentru colectarea materialelor reciclabile
La noi in cartier au fost amplasate pubele speciale pentru reciclare, la care putem arunca: plastic, carton, sticlă. Nu mai aruncăm în coșul de gunoi toate ambalajele de plastic și de carton. Le clătesc și el pun într-o cutie iar când cobor, la las la pubela specială. Nu știu exact cât sunt reciclate, dar noi ne facem datoria.
O solutie eco pentru spălarea rufelor
Una din cele mai poluante activități dintr-o gospodărie o constituie spălarea rufelor. Consumăm apă, electricitate, detergenți. Detergenții poluează apa și sunt ambalați în bidoane/ pungi din plastic.
În vara asta am avut ocazia să testez o gamă de produse prietenoase cu mediul înconjurător. Este o gamă completă de produse de spălare a rufelor și de curățenie pentru casă, care sunt skin-friendly, eco-friendly, fără mirosuri intense.
Este vorba despre gama Seventh Generation, o gamă completă de soluții și detergenți pentru curățenie, care au următoarele caracteristici:
- Conțin până la 97% ingrediente derivate din plante
- Au formulă biodegradabilă
- nu sunt testate pe animale
- au parfumuri din 100% uleiuri esenţiale obţinute din ingrediente naturale (pentru variantele care contin parfum)
- nu conţin parfumuri şi înălbitori sintetici, compuşi organici volatili sau coloranţi
- ambalajele au în compoziţie până la 99% plastic reciclat şi sunt 100% reciclabile (wow!)
- deţin certificarea Ecolabel.
Am încercat aproape toata gama: soluția pentru suprafețe multiple, soluția pentru curățat baia, detergenții de vase și detergenții de rufe. Mi-a plăcut că nu au mirosuri puternice pentru că nu conțin parfumuri și nici înălbitori sintetici.
Pentru bebeluși și persoanele cu pielea sensibilă, există un detergent special numit Free & Clear Baby, care protejează pielea sensibilă. Este minunat pentru familiile cu copii mici sau pentru persoanele care au probleme cu iritațiile și alergiile. Deși este un detergent special pentru pielea sensibilă, este foarte eficient în eliminarea petelor. El a fost testat și funcționează pe cele dintre 60 cele mai dificile pete, cum ar fi cele de cafea, sos de roșii, vin și ciocolată etc.
Toate produsele din gama Seventh Generation pot fi folosite de famiile cu copii mici (detergentul de vase pentru spălat biberoanele, soluțiile de suprafețe pentru curățat jucăriile sau măsuța pe care mănîncă copilul).
Seventh Generation, numele brandului reprezintă promisiunea că fiecare decizie, fiecare produs vor fi luate și realizate cu cea mai mare atenție asupra impactului care va influența bunăstarea următoarelor 7 generații. Mai multe despre ei găsiți pe site sau pe pagina lor de Facebook Seventh Generation România.
Eu sunt bucuroasă că apar astfel de produse care ne ajută să reducem poluarea și care respectă natura, asigurîndu-ne un stil de viață sănătos.
Produsele marca Seventh Generation se găsesc în farmaciile Bebe Tei, în magazinele DM și Mega Image selecționate și online pe republicabio.ro și organic.ro
Voi ce soluții pentru reducerea poluării ați implementat la voi acasă?
Leave a Reply