Știu că e abia Octombrie și azi dimineață am plecat de acasă încălțată cu teniși. Știu că afară este încă vreme de stat la terasă (la ora prînzului) și că “iarna-i departe”. Daaar, de câteva zile, scumpul meu copil de 5 ani a început să îmi spună ce i-ar plăcea să îi aducă Moș Crăciun. Asta pentru că abia a terminat de bifat lista de cadouri pentru ziua lui și deja poate să îi umple capul mamei lui cu ce își dorește el de la Moș Crăciun.
Eu vă spun sincer că m-a luat cu amețeală cînd am auzit de Moș Crăciun și am mai luat o gură de cafea ca să pot calcula rapid cât timp mai am până la iminentul eveniment: 2 luni și 13 zile! Adică mai puțin de 75 de zile Uf, hai că mai merge. Abia după aia am lăsat copilul să turuie: un robot, un avion, o racheta care zboară în spațiu cu un cosmonaut înăuntru, un acordeon, o minge de bascket.
Deja începusem să derulez în cap filmul organizării Crăciunului și cum o să comand eu cadourile fără să le vadă el și cum o să le trimit părinților mei la Roman, pentru că noi acolo petrecem Crăciunul.
O să vă povestesc cum am procedat în ultimii doi ani, deși anul trecut era să stric toată Magia Crăciunului, dintr-un motiv mărunt și aparent neînsemnat.
O să încep prin a vă spune că eu nu am aproape niciodată bani cash la mine. Primesc salariul pe card și îmi place să plătesc cu cardul. Trec pe la bancomat doar în cazuri de urgență extremă (cum ar fi plata doamnei care ne ajuta cu menajul) și atunci scot cât am nevoie, deci imediat după ce am trecut pe la bancomat, rămân tot fără cash. M-am obișnuit să folosesc cardul în vremea în care lucram în bancă. La început a fost ca un joc pe care l-am făcut cu colegii mei: încercam să identificăm magazinele, business-urile în care plata cu cardul nu erau implementate și le scriam colegilor de la carduri să le sugerăm noi oportunițăți. O vreme a fost amuzant: refuzam să cumpărăm de undeva unde nu aveau instalat POS.
În timp am început să mă obișnuiesc fără cash și chiar mi se pare mult mai simplu si mai sigur. Folosind cardul știu exact pe ce am cheltuit banii, pentru că vedeam la finalul zilei pe extrasul de cont si nu am grija banilor cash. Atunci când plăteam cash, uitam ce am cumpărat și la finalul zilei mă trezeam că nu mai am bani în portofel și nu știam pe ce s-au dus.
Sunt și câteva situații în care chiar nu am ce să fac și am nevoie de bani: la piață și la biserică pentru lumînări. Am auzit că sunt piețe în care se va putea plăti cu cardul în curând, dar la biserică tot cash voi plăti și când voi ajunge la pensie. În alte domenii, slavă tehnologiei, s-au găsit soluții pentru plata cu cardul.
O vreme am evitat să merg cu taxiul, pentru că mă stresa prea tare faptul că trebuia să am bani mărunți (șoferii de taxi nu au niciodată rest). De când au apărut firmele de ride sharing, pot comanda prin aplicație, iar plata se face tot cu cardul. Altă viață!
Acum, revenind la Crăciunul de anul trecut. Am vrut să fiu super-mega organizată și am început să comand din timp cadourile: haine, jucării, electrocasnice, cărți. Norocul meu era că majoritatea curierilor ajungeau când Mark era la grădiniță și eu aveam timp să ascund cadourile. Oricum în perioada în care Andy eram foarte mic și stăteam acasă, făceam cumpărături doar online. Nu aș fi avut nicio șansă să ajung în magazine, să mă plimb printre rafturi și să probez haine sau să caut ceva pentru ei. Așa că preferam să stau acasă și să comand ceea ce aveam nevoie, chiar și detergenți și mâncare. Mă cunoșteau toți curierii, știau la ce oră doarme copilul, la ce oră ies cu el afară. Știau că trebuie să bată la ușă, nu să sune, pentru că mereu îi rugam asta. Veneau curierii să lase colete, veneau curierii să ridice colete, dacă făceam vreun retur. Marea problemă, o reprezenta tot cash-ul, pentru că au fost câteva cazuri în care nu am putut să plătesc cu cardul și am comandat cu plată ramburs. A sunat curierul a venit la ușă și mi-am dat seama că nu am bani. L-am rugat să revină a doua zi. A revenit, că era băiat simpatic. După două astfel de întâmplări, mă întreba înainte să urce:
-Sunteți acasă? Aveți de plătit ramburs, aveți bani cash?
De două ori l-am tot amânat, dar până la urmă am recuperat și coletele.
Fix cu o săptămînă înainte de Crăciun, mi-am dat seama că am prea multe cadouri, plus bagaje și doi copii și doar o mașină mică. Nu exista nicio șansă să încăpem cu toții și cu toate cutiile în mașină (plus căruț și haine pentru copii) și să putem ajunge în condiții civilizate la Roman. Și atunci am apelat tot la prietenul meu curierul, pe care l-am chemat și a ridicat toate cadourile (puse într-un colet mai mare) și le-am expediat la mama acasă.

Băiatul știa deja ce îl așteaptă, așa că mi-a spus înainte sa vină:
-Trebuie să plătiți cash taxa de livare.
Am coborât repede pînă jos, cu Andy în brațe și m-am dus până la primul bancomat. Dacă nu pleca coletul în ziua respectivă, ajungea la Roman după Crăciun. M-a așteptat curierul, i-am lăsat un bacșiș de o ciocolată caldă și am salvat Crăciunul.
Acum ceva timp, am comandat din nou online, tot băiatul meu de bază a făcut livrarea. Când a ajuns la ușă, mi-a spus dintr-o suflare:
-De acum puteți plăti cu cardul la mine, când vă fac livrarea! Am POS! Și mi-a arătat fericit aparatul pe care îl avea la el.
–Dacă nu sunt eu pe tură și e colegul meu, să îi cereți să vină cu POS-ul, că uneori îl mai uită la mașină!

I-am mulțumit pentru informație și abia atunci mi-am dat seama cam ce pacoste fusesem eu pentru el, că îl tot purtam pe drumuri și nu reușea să livreze coletele. O fi și pentru ei greu să nu găsească cleintul la adresă, să nu răspundă omul la telefon sau să nu aibă bani de ramburs, ca mine!
Firma de curierat Dpd (Dynamic parcel distribution) a introdus serviciul de plată cu cardul la curier, un serviciu realizat în parteneriat cu Mastercard, menit să încurajeze plățile cu cardul direct la livrare pentru bunurile achizitionate online.
Soluția își propune să devină o alternativă de plată rapidă și sigură, atât pentru consumator, cât și pentru curier, care este nevoit să poarte sume mari de bani.
“Înțelegem că destinatarii noștri au nevoie de flexibilitate și de soluții la îndemână, care să nu presupună griji suplimentare și deplasări în afara locației, pentru a putea achita livarea. Parteneriatul cu Mastercard ne ajută să facilităm eforturile tuturor părților implicate, iar livrarea se efectuează rapid, sigur, fără bătai de cap”, a declarat Karla Codrea, CEO DPD Romania.
Deci data viitoare când vine curierul și nu aveți cash, cereți să vă aducă POS-ul și astfel economiți timp și bani, pentru că plata cu cardul nu este comisionată (în timp ce unele ATM-uri au comision de retragere numerar).
Leave a Reply