Mark a fost foarte încântat când a văzut că în sfârșit ninge. S-a dat imediat jos din pat dimineața, deși altă dată greu se lasă convins, s-a îmbrăcat repede și am coborât la joacă înainte să meargă la grădiniță. Apoi seara a vrut din nou afară la joacă, doar că la un moment dat îi era deja frig și mănușile erau ude. Cu toate astea, nu voia să renunțe la joacă și singura variantă să îl conving să intre în casă, a fost să îi promit că facem experimente cu zăpadă.
Am avut timp să adun câteva materiale în timp ce ei au mâncat, apoi am coborât în fața blocului și am umplut un lighean cu zăpadă. Iată câteva din experimentele pe care le-am făcut noi.
Am început cu observarea fulgilor. Le-am dat o lupă și i-am lăsat să observe fulgii, să ia puțină zăpadă în mână și să vadă ce se întâmplă.
Căutarea de comori. Am umplut un castron cu zăpadă și am ascuns în el jucării mici, pe care copiii să le caute (nasturii de la jocul Fun Buttons). Le-am dat un clește cu care să apuce nasturii, ca să nu le înghețe mânuțele și ca să își exerseze motricitatea.
Cât măsoară zăpada? Am umplut un pahar cu zăpadă și am măsurat ce înălțime are zăpada din pahar. Am lăsat zăpada să se topească și am măsurat din nou. I-am explicat lui Mark despre stările de agregare și cum apa își modifică volumul când trece dintr-o stare de agregare în alta.
Zăpada plutește? Am pus bulgări mici de zăpadă într-un castron cu apă și am urmărit ce se întâmplă. Am povestit despre densitate.
Zăpada curge? Într-o pâlnie am pus zăpadă și am încercat să vedem dacă curge în pahar. Am lăsat zăpada în pîlnie și am revenit după 15 minute. Deja apa picura din pâlnie.
Ce topește mai repede zăpada? Am luat 5 recipiente diferite și am pus în ele aproximativ aceeași cantitate de zăpadă. Am turnat pe rând: apă caldă, apă rece, sare, zahăr. Pe ultimul l-am lăsat așa cum este. După câteva minute am început să vedem care se topește mai repede. Care credeți că este răspunsul corect?
Transfer de lichide dintr-un pahar în altul. Peste zăpada topită de la experimentul 2, am turnat colorant alimentar sau o pastilă efervescentă de vitamina C. Cu ajutorul pipetei, l-am lăsat pe Mark să transfere apa colorată dintr-un recipient în altul. Este o activitate minunată pentru dezvoltarea motricității și copiilor le place mult să se joace cu această pipetă ingenioasă. Mark a transferat dintr-un pahar în altul de vreo 4 ori, apoi a cerut să îi pun altă culoare și a mai transferat de vreo 5 ori. Mai bine de 15 minute a fost ocupat cu treaba asta.
Vulcanul din zăpadă. A fost cel mai de succes experiment. Lui Mark i-a plăcut atât de mult, încât l-am repetat de vreo 3 ori, până am rămas fără bicarbonat.
Ce am folosit? 1 lingură bicarbonat, colorant alimentar (sau puteți colora apa cu acuarele), apă – jumătate de pahar, săpun lichid – cât punem în palmă de 4-5 ori, oțet, un pahar înalt gol sau o sticlă cu gâtul mai larg, zăpadă.
Cum am procedat? Am pus pe o tavă un pahar în care am amestecat: bicarbonatul, colorantul alimentar, apa, săpunul. Am construim un munte de zăpadă în jurul paharului și am lăsăt vârful descoperit. Am turnat oțet peste soluția din pahar și am admirat vulcanul care erupe. Experimentul poate fi făcut și afară, direct în zăpadă.
Am mai folosit: un prosop, multe șervețele și un mop, din motive evidente.
Vouă vă plac experimentele? Ce experimente ați încercat acasă cu copiii?
Leave a Reply