Ultimele câteva zile au fost destul de dificile, pentru că Andy a fost răcit și a stat acasă cam toată săptămâna trecută, iar în weekend nu am ieșit din casă pentru că tușea și Mark și avea nasul înfundat. Am stat în casă și ne-am ocupat de tratamente, iar în timpul ăsta a trebuit să le găsesc diverse activități care să le placă și să îi țină ocupați, ca să treacă timpul mai repede.
Pe lângă jocurile pe care le jucăm de obicei, am încercat câteva jocuri noi. O să vă povestesc astăzi despre jocurile pe care le-am încercat cu Mark, care are 5 ani și jumătate, iar într-un articol separat voi reveni cu activitățile făcute cu Andy care are 2 ani și jumătate. Unele dintre ele se suprapun, o să vă dați seama pe parcurs.
Jocuri de matematică și construcție
Pentru Mark care are 5 ani și jumătate, am încercat un joc Mathlink, cu ajutorul căruia se pot face atât activități de matematică cât și construcții. Cuburile colorate se îmbină ușor și sunt minunate pentru construit, pentru numărat sau pentru operații matematice. Jocul are 100 de cuburi colorate și 20 de carduri cu activități pentru copii, dar pornind de la acestea puteți avansa în învățarea matematicii.
Cuburile pot fi folosite pentru:
- exemplificarea noțiunii de șiruri
- numărat
- comparații între numere – mai mare și mai mic
- adunări și scăderi
- împărțire
- mulțimi de elemente
- construcții
Lui Mark i-au plăcut cel mai mult șirurile și m-a uimit încă de la primul card pentru că a observat detalii precum faptul că există și o secvență a formelor geometrice de pe cuburi, nu doar a culorilor. După ce am terminat fișele, i-am mai creat eu niște fișe noi cu operații matematice, iar apoi l-am lăsat să construiască după cum a vrut. Am văzut pe pinterest multe idei de jocuri care pot fi făcute cu aceste cuburi și multe idei de fișe de lucru, așa că am trecut la partea distractivă și am făcut diverse construcții: un cățel, flori, o rachetă. Ultimul joc: eu construiam o cifră sau o literă și el trebuia să o ghicească. Apoi am schimbat rolurile.
Întreaga gama de jocuri mathlink poate fi găsită aici: Mathlink.
Experimente cu magneți
Tot pentru Mark am mai luat jocul Magie cu Magneți, dar până la urmă s-au jucat amândoi cu el, pe Andy l-au atras foarte mult piesele magnetice.
Jocul este foarte amuzant, magneții sunt foarte colorați și se pot face multe activități cu ei:
1. Atragere și respingere cu cei doi magneți tip disc, care pot fi puși pe tijă
2. Cu ajutorul baghetei am adunat toți bănuții colorați
3. Undița. Am pescuit bănuții colorați cu ajutorul undiței cu magneți
4. Fuga magneților. Am folosit un magnet pentru a îndepărta un alt magnet
5. Lanțuri de discuri colorate. Cu ajutorul baghetei am agățat discurile colorate pe rând. Unele stau altele nu, în funcție de cât de puternic este magnetul.
6. Căutarea de comori. Le-am dat copiilor câte un magnet și au început să caute prin casă obiecte care sunt atrase de magneți.
După ce au explorat toate piesele din pachet, am făcut labirintul cu magneți (în altă zi), o activitate care i-a ținut ocupați pe copii destul de mult timp. Iată cum am făcut:
- Am luat o tavă din plastic
- Am modelat din plastilina traseul
- Am pus bănuții colorați în tavă
- Deasupra am pus folie de plastic
- Copiii au mutat butonii dintr-o parte în alta cu ajutorul baghetei
Andy s-a jucat mult cu bănuții colorați: i-a sortat pe culori, i-a înșirat în linie, i-a pus unul pe altul ca banii în fișic și i-a combinat cu piesele de la Magplayer, pentru că îl amuza că se atrag.
Pentru că îi plac așa de mult acești bănuți colorați, i-am căutat pe internet câteva fișe cu desene pe care trebuia să le completeze punând bănuții colorați. Din păcate nu am imprimantă color, că ar fi arătat mult mai bine, iar setul conține doar 30 de bănuți, iar la unele fișe avea nevoie de mai mulți. Urmează să ăi iau un set de jetoane colorate cu care să îți exerseze dexteritatea.
Dacă vreți să vă distrati si voi cu magneței, jocul il gasiti aici: Magie cu magneți .
Hărți, țări și steaguri
Mark este pasionat de hărți și vrea să învețe cât mai multe țări, capitale și steaguri. Avem o mulțime de materiale pentru a încuraja învățarea, pe care le folosim combinate:
- Glob pământesc,
- Puzzle din lemn harta lumii
- Puzzle harta politică a lumii
- Joc steagurile lumii
- Atlas cu hărți și steaguri
Am început cu globul pământesc, cu învățarea continentelor. A scos piesele și etichetele și le-a pus la loc pînă a învățat poziția lor. Apoi am început să analizăm fiecare continent: formă și să vedem cu ce se învecinează: oceane sau ale continente.
Pe urmă am creat propria noastră hartă. Am folosit continentele de la globul pămîntesc pentru a face conturul, le-am decupat și le-am lipit pe un carton mare. Am scris numele continentelor, ale oceanelor și apoi i-am pus ață să o agățăm pe perete.
A urmat puzzle-ul din lemn, care s-a dovedit foarte ușor pentru el pentru că deja știa forma continentelor și era familiarizat cu aranjarea lor. Acest puzzle are în plus detalii legate de animalele de pe fiecare continent sau obiective turistice importante.
A urmat puzzle-ul cu țările, dar aici a avut nevoie de ajutorul meu pentru că acest puzzle are o hartă politică a lumii, nu fizică cum avea celălalt. În plus, unele piese sunt sub forma țărilor, iar unind piesele țărilor, se obține forma continentelor. este un puzzle foarte util pentru a le explica copiilor cum sunt împărțite continentele în mai multe țări. Pentru că nu știe încă să citească, m-a pus să îi citesc de mai multe ori numele țărilor de pe fiecare continent. Există un puzzle similar cu harta Europei și cred că este foarte util pentru a învăța țările din Europa.
Apoi am trecut la steaguri. Am folosit atlasul cu steaguri pentru că acesta conține și hărți ale continentelor și am identificat continentele de pe puzzle în hărțile din atlas. Apoi am căutat steagurile lor și chiar a reținut câteva.
Jocul cu steaguri îl jucăm de mai bine de un an. Este sub formă de puzzle din 2 piese, dar are și o foaie pe care sunt trecute țările cărora le corespund steagurile. El deja le știe bine pentru că îl joacă mereu cu bunica sau cu soțul, așa că se amuză întrebându-ne ce steag este iar noi ne prefacem că nu știm (sau uneori chiar nu știm).
Activitățile acestea le-am făcut pe rînd, unele le-am descoperit acum, altele le tot repetăm de ceva timp sau le aprofundăm (cum este cazul puzzle-urilor și jocurilor cu hărți). Unele dintre ele solicită prezența și ajutorul meu sau al soțului, dar după ce începe să prindă mersul lucrurilor, uneori rămîne și continuă singur joaca sau explorează în continuare.
Cum vi se par activitățile noastre? Care credeți că ar fi pe placul copiilor voștri?
Ce pasiuni interesante au copiii voștri?
Leave a Reply