Mark are 5 ani și jumatate. Este atent la ce vorbim, la ce se întâmplă în casă, la ce discutăm intre noi. De coronavirus a auzit de la începutul lunii ianuarie, când a izbucnit epidemia în China. Dar atunci era acolo, era doar ceva ce vedeam la TV și părea mult departe de noi. Acum este aici și face parte din realitatea noastră, afectându-ne direct. Este normal să aibă întrebări și cel mai sănătos lucru este să le explicăm pe înțelesul lor ce se întâmplă.
Ce i-am explicat despre coronavirus?
Ca este un virus nou apărut, pentru care oamenii nu au încă un vaccin și nici nu se stie încă cum se răspîndește, dar se răspîndește foarte repede. Am discutat despre importanța spălatului pe maini, a igienei personale, despre cum trebuie să evite să se ferească: nu mâncăm nimic neambalat (bomboane vărsate, biscuiți, napolitane, mai ales oferite de un străîn), să nu pună gura pe anumite obiecte (să nu sufle în aceeași muzicuță cu alt coleg, sa nu bea din paharul altcuiva, etc.), să pună mâna la gură când strănută sau tușește, să nu stea lângă colegii bolnavi de la grădiniță.
Oamenii mor de la acest virus?
Copiii mai mari vor pune cu siguranță și astfel de întrebări.
I-am spus ca da, unii oameni mor, în special cei bătrâni sau foarte bolnavi. De aceea este important să repectăm regulile de igienă, ca să prevenim răspândirea virusului și să ne protejăm și să îi protejăm pe cei mai în vârstă. Între timp, oamenii de știință caută un vaccin sau un medicament care să oprească virusul.
De ce stăm în casă dacă nu suntem bolnavi?
Am reluat explicațiile cu modalitatea de împrăștiere a virușilor și bacterilor și am folosit experimentul cu sclipici pentru a le arăta cum virușii pot migra de la un om la altul. Deoarece virușii se pot lua prin aer, prin strănut, tuse sau atingere, este mai bine să stăm o perioadă acasă ca să evităm răspîndirea virusului și să evităm să ne îmbolnăvim.
Ce vom face în casă?
Aici depinde de imaginația fiecăruia. Noi le-am explicat că ne vom juca, vom citi, ne vom uita la filme, dar că va trebui să facem și lucruri care țin de gospodărie: mâncare, ordine, iar noi adulții vom lucra de acasă. A doua zi după discuția avută, îi explica fratelui mai mic:
Andy, o să stăm acasă cu mami și tati, ca să nu ne îmbolnăvim și să scăpăm de virusul ăsta. O să desenăm, o să ne jucăm, o să ne uităm la desne și o să facem popcorn!
Vom rămâne fără mâncare?
Întrebarea aceasta cred că a venit pe fondul poveștilor pe care le-a auzit despre magazine goale și despre oamenii care cumpără fără discernământ. I-am spus că vom face tot ce putem să avem mâncare și să nu suferim de foame, dar avem nevoie și de ajutorul lor să nu facă risipă de mâncare sau mofturi. I-am explicat că este posibil să apară situații în care nu vom avea chiar tot ce ne dorim și va trebui să ne mulțumim cu ceea ce există în cămară sau ce găsim în magazine.
Când îmi voi vedea prietenii/colegii?
În fiecare zi sunăm bunicii ca să îi audă sau pe cineva drag (prieteni, rude) cu care doresc să vorbească la telefon sau să se vadă pe video call. Probabil pentru o perioadă aceasta va fi singura soluție.
Cam astea au fost întrebările pe care mi le-a pus Mark, sigur vor mai apărea și altele. Cel mai important este să rămânem noi calmi, să înercăm să nu ne panicăm și să nu îi speriem. Cel mai important este să îi asigurăm că vom face tot ce putem să îi protejăm și să trecem cu bine peste această situație.
Am stabilit și câteva reguli pe care vom încerca să le menținem zilele următoare, ca să nu scape situația de sub control în casă.
O să vă povestesc și despre regulile noastre, până atunci aș vrea să îmi povestiți ce le spuneți voi copiilor voștri despre ce se întâmplă și cum reușiți să rămâneți calmi.
Iar la final, ca să încheiem într-o notă haioasă, o să vă spun bancul zilei, de la Mark citire:
–Tati, virus ăsta e peste tot?
-Da, puiule, aproape peste tot.
–Și la Moș Crăciun?
–Aaaa…. (Pauză de gândire). Cred că și la el.
–Oh, asta nu e bine. Că Moș Crăciun e bătrân.
Sursa foto: Image by mohamed Hassan from Pixabay
Leave a Reply