În primele zile după începerea carantinei, mi-a fost greu să citesc. Starea de anxietate creată de amenințarea sub care trăim, nu mă lăsa să mă concentrez la citit. Reușeam să citesc doar știri sau informații despre virus, dar cred că de fapt aveam nevoie să caut tot felul de răspunsuri la întrebările care mă măcinau. Cu greu am reușit să termin o carte care îmi plăcea, iar până am ajuns la finalul ei am reușit să îmi regăsesc un pic liniștea și să mă concentrez mai ușor la citit.
Acum reușesc să citesc seara după ce adorm copiii sau în weekend. Astăzi am pregătit o listă cu cărți care mi se par potrivite pentru acest moment, la fiecare am scris câteva gânduri, ca să înțelegeți de ce le-am inclus în articolul de astăzi.
Omul în căutarea sensului vieții – Viktor E. Frankl
Cartea prezintă exeriențele îngrozitoare prin care a trecut autorul în timpul detenției sale la Auschwitz, dar se concentrează mai mult pe explicarea experienței umane, pe înțelegerea traumei prin care au trecut acei oameni și cum au reușit să găsească perspectiva supraviețuirii.
“Cel care are un De Ce pentru care să trăiască, va suporta orice Cum.” – Nietzsche
Aceasta pare să fie filozofia care stă la baza supraviețuirii. Autorul povestește că pe el l-a ținut în viață speranța că își va găsi soția și că o va revedea la finalul războiului.
Am început să citesc această carte în a doua săptămână de izolare, atunci când începeam să mă întreb cum o să trecem peste toate astea, cum o să reușim să stăm în casă așa de mult timp. Mi-am dat ușor să seama că “de ce ul” meu sunt copiii, părinții, bunicul.
Jurnalul Annei Frank
Timp de 2 ani, Anne a stat ascunsă împreună cu familia ei și cu câțiva cunoscuți, în sediul firmei tatălui său. Aici s-au ascuns de teama de a nu fi deportați, singura lor legătură cu exteriorul fiind asigurată de câțiva apropiați ai familiei. În toată perioada în care stau ascunși, Anne a ținut un jurnal în care descrie cum s-au ascuns, ce provizii au luat cu ei, cum își organizau activitatea, cum învățau ea și sora ei, care erau discuțiile între membrii ascunzătorii.
Din păcate ascunzătoarea lor a fost descoperită și ei au fost deportați. Singurul supraviețuitor a fost tatăl ei, care a publicat mai târziu jurnalul ținut de fiica sa. Dacă vi se pare greu să stați acasă, gândiți-vă un pic la situația acestei familii.
Ciuma – Albert Camus
Am citit această carte cu ani în urmă și am găsit-o atunci ușor plictisitoare. Am revenit la ea acum și o recitesc cu alți ochi. Povestea are loc în anul 1940 în orașul algerian Oran. Recitind acum povestea și comparând cu ceea ce trăim astăzi, unele asemănări sunt pur și simplu izbitoare:
La început au fost câteva cazuri izolate, nimeni nu le-a dat importanță. Au fost luate câteva măsuri, dar nu foarte drastice, ca să nu sperie populația. Prefectul era revoltat. Ministrul sănătății era plecat în vacanță. Nu aveau suficient ser și comanda întârzia să fie livrată. Au fost închise fabricile, iar oamenii se comportau ca și cum ar fi fost în vacanță. Ziarele trăgeau semnale de alarmă. Preotul a adunat toți locuitorii să le țină o cuvântare despre păcate și despre felul în care Dumnezeu îi pedepsește pe necredincioși. Orașul se închide, unii rămân captivi înăuntru, alții rămân exilați în afară.
Citesc și mă minunez. Povestea se repetă acum, exact la fel ca și atunci. Au trecut aproape 100 de ani și toate sunt la fel. Diferă doar boala care ne amenință.
Apocalipsa – Stephen King
Cartea aceasta este pe lista de cărți pe care vreau să le citesc. Un virus creat într-un laborator a fost scăpat de sub control și amenință să distrugă omenirea. Epidemia pornește din America și se propagă apoi în întreaga lume. Spre deosebire de cărțile menționate mai sus, care au la bază adevăruri istorice, această carte este o poveste SF, dar uneori am senzația că ceea ce trăim acum face parte dintr-un film SF.
Voi ce mai citiți în perioada asta? Haideți să completăm lista
adina says
eu citesc Serotonina lui Michel Houllebecq si trec imediat la Fetita care privea trenurile plecand
conde says
Niste carti foarte interesante! Merita citite!