Acum două zile am povestit despre felurile de mâncare pe care le-am gătit pînă acum de când stăm în casă și am primit întrebări legate de cum ne facem lista de cumpărătusi și cum ne organizăm astfel încât să avem tot ce ne trebuie și să nu ieși foarte des. Am povestit astăzi despre cum mă organizez eu, ca să nu uit ce am de cumpărat și să nu trimit soțul de 10 ori pe zi la magazin să ia tot felul de nimicuri. O parte din organizarea asta o făceam deja de ceva timp, pentru că vrem nu vrem, îmbătrînim și începem să uităm. Deci după ce mi s-a întîmplat de vreo 2 ori să mă apuc să gătesc fără să am în casă ingredientele de bază, mi-am dat seama că am nevoie de o organizare mai bună, că de neuroni mai odihniți și mai ageri nu am șanse să mai fac rost. Așa că planificarea cât mai bună și listele cît mai detaliate sunt secretele mele ca să nu uit ce avem de cumpărat și ca să nu ieșim din casă mai mult de o dată pe săptămână.
- Lista de cumpărături
Încă de acum câțiva ani am început să fac lista de cumpărături pe măsură ce se termină produsele. Am mereu un carnețel cu magnet pe frigider și notez acolo când văd că un anumit produs s-a terminat sau urmează să se termine. De exemplu, desfac o cutie de lapte, trec lapte pe listă. La fel procedez și cu produsele de uz casnic. Trec pe listă în momentul în care mai avem foarte puțin din produsul respectiv. Nu aștept ziua de cumpărături ca să fac lista, pentru că așa sigur voi uita ceva important.
2. Meniul pe săptămâna următoare
Mă gândesc înainte aproximativ ce aș vrea să gătesc și ce am nevoie. Nu fac un plan detaliat în amănunt, dar dacă știu că vreau să fac lasagna, trec pe listă carne tocată și foi de lasagna. Acum 2 săptămîni mi-a spus Mark că vrea plăcintă cu vișine și nu aveam vișine în casă. Am trecut pe listă și la următoarea aprovizionare am cumpărat.
3. Alimentele de bază
Sunt anumite alimente pe care am grijă să le am mereu în frigider și cămară. Ex: morcov, ceapă, țelină, păstârnac, lapte, ouă, făină, legume, paste, suc de roșii, orez. Deci dacă uit să le trec pe lista cu alimente care s-au terminat sau sunt pe final, sigur îmi voi aminti de ele la lista cu alimenet de bază. Este ca o dublă de verificare.
4. Ritmul de consum.
În primele 2 săptămâni de carantină, am încercat să îmi dau seama care sunt alimentele de bază pe care le consumăm în mod normal. De exemplu: copiii mînâncă dimineața cereale cu lapte în 4 zile din 7, plus griș cu lapte sau orez cu lapte seara. Asta înseamnă 2-3 litri de lapte pe săptămâna. Eu seara mănânc salată, deci am nevoie de legume proaspete. Fac ciorbă de 2-3 ori pe săptămână, paste măcar o dată, pizza o dată și așa mai departe.
S-a schimbat mult modul în care făceam cumpărături până acum. Până acum, dacă uitam să luăm ceva, dădeam fuga la supermarketul de lângă casă. Acum suntem mult mai atenți când facem lista de cumpărături, iar dacă uităm să cumpărăm ceva, încercăm să ne descurcăm fără. Din fericire, nu ni s-a întîmplat să uităm ceva important.
Pe lângă asta, mai sunt câteva detalii care ne ajută să ne organizăm mai bine.
- Nu cumpărăm mai mult decât putem consuma, în special la alimentele perisabile care se strică repede.
- Suntem mere atenți la datele de exprirare, să consumăm întîi alimentele care au datele de expirare cât mai aproape.
- Carnea nu o depozitez în congelator în caserolele în care vine de la supermarket. O scot și o pun în mai multe pungi mai mici. Astfel ocupă mai puțin loc (caserolele acelea mari ocupă mult loc inutil), iar uneori folosesc doar o bucată mică de carne pentru un fel de mâncare și ar fi inutil să dezgheț mai mult.
- Gătesc puțin și des. Astfel nu ne plictisim de un fel de mâncare și nici are timp să se strice.
- Refolosim alimentele. Săptămâna trecută am făcut crutoane dintr-o pîine care se apropia de expirare, o supă cremă din niște legume care amenințau să se strice și o plăcintă din merele care începeau să putrezească. Pe facebook am văzut că sunt foarte populare rețetele de banana bread sau biscuiți din banane prea coapte.
Pentru noi statul în casă este singura modalitate prin care putem să luptăm cu acest virus și de aceea facem toate eforturile să ieșim cât mai puțin: facem cumpărături online, folosim platforme care livrează alimente la domiciliu.
De aceea încercăm să ne organizăm cât mai eficient, să folosim cât mai bine ceea ce avem și să nu facem risipă de alimente, care ar implica mai multe cumpărături, deci mai multe ieșiri.
Voi cum vă organizați în perioada asta? care sunt acele mici trucuri care vă ajută să fiți cât mai eficient?
Photo by Anna Shvets from Pexels
conde says
Un ghid foarte practic si util!