În prima săptămână în care am stat acasă, am lăsat lucrurile să decurgă de la sine. Nu știam exact la ce să ne așteptăm, cum să gestionăm o situație nouă și ce așteptări să avem. În linii mari lucrurile păreau simple: copiii aveau joacă, iar noi să ne ocupăm de casă, mâncare și să lucrăm.
După 2 zile ne-am dat seama că avem nevoie de un program, o structură. Asta pentru că Mark se simțea ca într-o vacanță continuă, în care ar fi cerut desene animate din 5 în 5 minute. Iar dacă îi aminteam de ceva activități educative, se lăsa cu refuzuri și proteste. Nici măcar puzzle-uri nu voia să facă, deși puzlle-urile sunt preferatele lui.
Lucrurile păreau să scape de sub control, nici noi nu reușeam să lucrăm, în casă era mai dezordine decât niciodată și pur și simplu simțeam că ziua este prea scurtă să le facem pe toate. Așa că ne-am așezat și am făcut un plan cât mai realist. Suntem 4 oameni în casă: eu, soțul și 2 copii: Mark are 5 ani și jumătate, Andy are 2 ani și jumătate.
Am structurat ziua astfel încât noi adulții să reușim să facem cât mai multe lucruri, iar ei să aibă mereu activități.
Am pregătit de seara un program și l-am lipit pe frigider.
Iată cum am gândit programul:
- Am pus ora de trezire, ora de culcare orele de masă și gustările.
- Am pus celelalte activități fixe. După 2 săptămâni Mark a început să aibă activități online cu educatoarele și colegii, așa că am trecut în primul rând aceste activități în program
- Am adăugat mici activități casnice la care pot participa și ei: strâns patul, așezat masa, strâns masa, pus rufe la spălat. Lor le place mult să facem pizza sau prăjituri împreună, așa că atunci când facem ceva bun, trec asta în program, ca o activitate separată.
- Dimineața am pus activități care implică mișcare. Uneori facem gimnastică, în altă zi le-am făcut un traseu prin casă, în alte zile îi las să joace fotbal sau pur și simplu să arunce cu jucării de pluș într-o cutie.
- Tot dimineața mai facem o activitate educativă: repetăm litere sau cifre, vorbim în engleză pe o temă aleasă: la fermă, în vacanță, corpul meu, în baie, recapitulăm zilele săptămânii, facem calcule simple. Andy e mai mult spectator, iar uneori se joacă în timpul ăsta.
- Le-am trecut în program timp de joacă, când pot alege singuri cu ce se joacă și se joacă împreună.
- După prânz, Andy merge la somn și cu Mark pot face activități mai serioase. De obicei facem fișe pe care le-a primit de la grădiniță, facem experimente sau ne jucăm cu un joc care necesită atenție și concentrare. În unele zile îi citesc o poveste, iar apoi se joacă el singur. Cel mai des construiește sau face puzzle-uri. Tot în perioada asta are voie și să se uite la TV la un serial care îi place lui.
- După ce se trezește Andy, au gustarea de seară, iar apoi se joacă împreună.
- După cină, de obicei se joacă cu tati, care între timp s-a întors de la birou (adică a închis laptopul). Uneori joacă un joc, costruiesc, își fac o peșteră în care se ascund și spun o poveste, fac un spectacol. Când tati întârzie la birou peste program, fac eu cu ei o activitate creativă: lipim, colorăm, pictăm sau facem o prăjitură. Uneori facem experimete ușoare, care să nu fie periculoase dacă intervine și Andy în zona de joacă.
- În unele seri, mami și tati vor să se uite la un serial, așa că ei au timp de joacă împreună.
- Sâmbăta și duminica alegem un spectacol la care se pot uita: teatru de păpuși, teatru pentru copii. Tot în weekend ne jucăm mai mult cu ei, avem timp să facem jocuri sau activități mai complexe.
De exemplu weekendul acesta am făcut o vânătoare de comori.
Cum am făcut vânătoarea de comori:
- Am pregătit indiciile
- Am scris pe bilețele colorate mesaje secrete cu o cariocă albă
- Am ascus mesajele secrete și indiciile
- I-am chemat și le-am dat primul indiciu, iar pe măsură ce dezlegau mesajele și găseau indiciile, le citeam următorul mesaj
- La final, Mark a lipit toate bilețele colorate pe o folie albă și a suflat cu carioci magice pentru a descoperi mesajul secret.
Este un joc simplu pe care puteți să îl faceți ușor acasă, iar mesajul îl puteți personaliza cum doriți. De exemplu poate fi numele copilului.
Dacă aveți nevoie de o idee de program săptămânal, puteți să îl downloadați de pe pagina de facebook Danonino.
Iar pe pagina www.danonino.ro găsiți idei de activități pe care să le faceți cu cei mici, atunci când rămâneți în pană de iedi. Veți găsi idei de jocuri, gustări delicioase pentru copii și activități cerative pentru cei mici.
Haideți să vedem: ce activități favorite au copiii voștri?
P.S. Dacă vreți să faceți treasure hunt-ul nostru, aici aveți indiciile:
- CAUTA ÎN LOCUL UNDE PUI CAPUL SA DORMI
- CAUTA IN SERTARUL IN CARE TINEM TACAMURILE
- CAUTA IN APARATUL CARE SPALA RUFELE
- O APRINDE MAMI SEARA, CA SA POATA CITI
- E GRI SI STAM PE EA CAND NE UITAM LA TELEVIZOR
- CAUTA ACOLO UNDE NE TINEM PANTOFII
- UN SERTAR, LANGA PATUL DIN DORMITOR
- FACE PRAJITURI SI PIZZA, IAR CAND ESTE APRINS…FRIGE
Leave a Reply