Nu sunt blogger de mâncare, dar gătesc mereu. Și cum mâncarea a devenit preocuparea de bază de când suntem în izolare pentru că trebuie să pregătesc 3 mese pe zi pentru 4 oameni, aș putea spune că sunt bucătăreasă cu normă întreagă. Acum 2 săptămâni am scris despre ceea ce am gătit cel mai des (găsiți aici articolul).
Deși am gătit în special feluri clasice, pe care le mai încercasem și care știam că sunt gustoase, am avut totuți curiozitatea să încerc și câteva feluri noi. Surpriza a fost să descopăr câteva rețete simple și foarte delicioase, care au devenit repede favoritele noastre.
Sunt 3 rețete atât de simple și de bune, încât nici nu îmi vine să cred că nu le-am încercat pînă acum.
Fried rice (orez prăjit)
Este un fel de mâncare care ne place foarte mult și pe care îl comandam mereu când mergeam la restaurantele asiatice. Nu știam exact cum se face, nici nu prea mi-am bătut capul cu asta, dar am văzut într-o zi pe instagram un filmuleț cu Jamie Oliver care a făcut fried rice în 2 minute și cu câteva ingrediente foarte simple. Am salvat rețeta și câteva zile mai tîrziu, am încercat și eu. Dintre toți bucătarii din lume, Jamie îmi place foarte mult pentru că este foarte natural, vorbește cu multă pasiune despre mâncare (uneori ți se face poftă doar când îl asculți), dar cel mai mult îmi place că la final el gustă din mâncarea lui. Nu știu dacă ați observat asta, dar mulți bucătari, șefi, bloggeri de mâncare, influenceri de food porn sau cum vreți să le spuneți, la final ne arată o poză cu farfuria, de parcă pentru asta au gătit, pentru poză. Jamie Oliver în schimb, mănâncă cu poftă. Și îmi place asta mult de tot. El chiar iubește ce gătește.
Revenind la fried rice. Aveți nevoie de:
- orez fiert (eu folosesc orez Jasmin din acela la punguță),
- carne de pui, tofu sau creveți. Rețeta lui Jamie era cu tofu, eu am făcut fie cu pui, fie cu creveți.
- o ceapă verde
- un ou
- sos dulce- picant
- sos soia
Fierb orezul, îl pun la scurs. Într-o tigaie pun un pic de ulei, apoi pui piept de pui sau creveți. Carnea o las pînă capătă o culoare aurie. pe urmă pun ceapa tocată. După 2 minute, adaug orezul, sosul de soia și sosul dulce – picant. Las un pic să se amestece toate aromele, apoi fac o gaură în mijloc, sparg oul și amestec. Mai las pe foc pînă pare oul făcut. Ah da, adăugați sare și piper după gust.
A doua rețetă este cea de Quesadilla.
Din nou un preparat pe care îl comandam mereu când ieșeam în oraș, dar despre care nu știam exact cum se face.
Aveți nevoie de:
- carne de pui
- ardei gras
- ceapă
- cașcaval
- porumb
- lipii de tortilla
- ulei de măsline
- pătrunjel verde
- busuioc, boia
- sare, piper
Se taie puiul bucățele, la fel ardeiul și ceapa. Se prăjesc bucățelele de pui. separat se călește ceapa cu ardeiul, dar foarte puțin.
Se ia o foaie de tortilla, se pune înr-o tigaie de teflon să se înmoaie puțin (1 min pe o parte, 1 minut pe cealaltă). Apoi pe jumătate de foaie, se pun: cașcaval, pui, ardei și ceapă, porumb, părtrunjel verde tocat, încă puțin cașcaval. Se îndoie partea cealaltă peste. Se rumenește pe o parte, apoi se întoarce invers și se presează cu paleta. Se pune pe farfurie și se taie în 3.
Se poate servi cu sos guacamole (din avocado) sau cu sos de iaurt cu mentă.
Nu am avut timp să fac o poză mai artistică, pentru că…. a dispărut imediat din farfurie.
Și la final, o rețetă de desert: panna cotta.
Nu avem în plan să fac așa ceva, dar am comandat din greșeală smântînă dulce în loc de smântână de gătit, așa că am căutat o rețetă la care să o folosesc.
Așa am avut revelația acestui desert simplu și delicios.
Aveți nevoie de:
- smântînă dulce
- 50 g zahăr
- 10 g gelatină (un plic)
Puneți gelatina la dizolvat în 50 ml apă rece și amestecați cu lingurița. Într-o tigaie puneți la fiert 600 ml smântînă dulce. când ajunge la punctul de fierbere, adăugați zahărul și amestecați cu un tel. lăsați maxim 2 minute, apoi opriți focul și lăsați puțin la răcit (să fie cald, dar nu fierbinte). Amestecați apoi gelatina cu smântâna, amestecând cu un tel.
Cât era încă cald, am turnat în ceșcuțe și am pus apoi la rece. Trebuie să stea câteva ore sau cel mai bine peste noapte.
Noi am servit cu dulceață, dar puteți face și un sos cu fructe și puțin zahăr.
Este un desert foarte fin și delicat, pe care sigur îl vom mai repeta.
Leave a Reply