Pentru copii, gătitul are ceva magic: din ingrediente simple reușesc să iasă lucruri suprinzător de gustoase. Îmi amintesc când eram mică și stăteam în bucătărie pe lângă bunica atunci când gătea: îmi plăcea să văd cum amestecă ingredientele, cum toarnă, cum modelează. Cel mai mult îmi plăcea când făcea prăjituri, pentru că se umplea toată bucătăria de mirosuri și de arome delicioase și abia așteptam să scoată din cuptor ceva bun și să gust.
Acum mai bine de 1 an, Mark a început să devină interesat de ceea ce se întîmplă în bucătărie și chiar a început să mă ajute. L-am încurajat încă de la început și l-am lăsat să mă ajute pentru că este destul de mofturos la mâncare și așa speram eu să îi deschid și mai mult interesul pentru mâncare. Și chiar s-a întâmplat. Nu a devenit peste noapte un mâncăcios, dar acum este mai deschis să încerce gusturi noi. Cel mai des mă ajută să facem prăjituri și pizza și de cele mai multe ori nici nu mă apuc de lucru, dacă el nu mă poate ajuta, pentru că îmi place și mie să îl am alături. Îi place să toarne, să amestece, să ungă, să împrăștie ingredientele dar mai ales să folosească mixerul.
Mai nou, ne ajută și Andy în bucătărie, chiar dacă el este mai mult cu gustatul ingredientelor. Dar ușor-ușor va învăța și el.
Aztăzi vă prezint câteva rețete super simple pe care noi el facem mereu împreună.
Salam de biscuiți
Aveți nevoie de : 500 g biscuiți simply, 200 ml lapte, 150 g unt, 75 g zahăr( rețeta originală era cu 150 g zahăr, dar chiar nu este necesar așa mult), rahat, stafide, esență de rom, cacao, fulgi de cocos (opțional).
Biscuiții se rup în bucăți potrivite (cam în 4, 6 bucăți). La noi se ocupă băieții de partea asta. Este o activitate foarte bună pentru dezvoltarea motricității, chiar dacă mă fură la gramaj și mai mănâncă din biscuiți.
Cât timp ei rup biscuiții, eu pun laptele intr-o cratiță pe foc. Adaug imediat untul tăiat bucățele, zahărul și las un pic să se topească zahărul și untul. Apoi adaug 2 linguri de cacao și un pic de esență de rom. Amestec să nu se facă cocoloașe de cacao și opresc focul. Tai rahatul bucățele mici și îl adaug peste biscuiți. Dacă puneți stafide, trebuie să le hidtatați un pic, apoi le puneți peste biscuiți. Adaug apoi laptele cald și amestec. Împart cantitatea în 2 și modelez 2 salamuri, pe care le înfășor în folie alimentară și le dau la rece câteva ore. Dacă vă place cocosul, puteți să dați salamul prin nucă de cocos.
Brioșe
Sunt simplu de făcut și ușor de mâncat, iar copiilor le plac mult formele lor rotunde și pufoase.
Aveți nevoie de : 200 g făină, 100 g zahăr, 80 g unt, 140 g brînză smântână, 2 ouă, esență de vanilie, un praf de copt, fructe (opțional).
Se amestecă untul cu zahărul . Se adaugă ouăle, smântâna și se amestecă bine. Se adaugă făina cernută și esența de vanilie.
Puteți să le lăsați așa simple sau să puneți fructe: afine, mure, zmeură sau vișine, căpșuni.
Puneți compoziția în forme de brioșe și dați la cuptor.
Pandișpan pufos cu fructe
La noi este foarte apreciat cel cu vișine sau piersici.
Avem nevoie de 5 ouă (separate gălbenușurile de albușuri), 50g unt topit, 100 g zahăr, 150 g făină, 500 g fructe, esență de vanilie.
Se bat albușurile spumă. Adăugăm zahărul peste și mixăm pînă se dizolvă zahărul.
Peste gălbenușuri punem un praf de sare și batem cu telul. Adăugăm untul topit. Punem esența de vanilie și începem să încorporăm albușurile peste gălbenușuri. Adăugăm apoi făina cernută pe care o amestecăm ușor.
Punem aluatul în tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra punem fructele. Dăm la cuptor 35-40 minute. La final putem să punem zahăr vanilat.
Astea sunt cele mai apreciate deserturi, pe care le gătesc împreună cu ei. Voi ce gătiți împreună cu copiii?
Leave a Reply