Am tot scris despre activitățile pe care la fac cu Mark care are 5 ani și jumătate, acum a venit momentul să povestesc și despre activitățile pe care le fac cu Andy care are 2 ani și jumătate. Deși de multe ori participă la ceea ce fac cu Mark, sunt momente în care se plictisește și trebuie să îi găsesc și lui ceva potrivit pentru vârsta lui.
Activități pentru motricitate fină și învățarea culorilor
Andy este în etapa în care îi place să sorteze pe culori, să mute piese dintr-o parte în alta, să încarce o mașinuță cu piese mici, să le răstoarne și așa mai departe. De aceea cu el fac multe activități de sortare cu ajutorul unor nasturi colorați și am început să introduc activități pentru dezvoltarea motricității, majoritatea inspirate din activitățile montessori.
După ce s-a familiarizat cu nasturii (pe care uneori îi pune pe șnur, iar alte ori îi separă pe culori pur și simplu), am introdus ustensile pentru motricitate: pensetă, clește și clește-lingură. Am pus nasturii în apă (călduță) și a pescuit nasturii cu ajutorul cleștelui mare tip lingură, împărțindu-i pe culori.
Pentru că și Mark era atras de activitatea aceasta (sunt activități pe care el le face de când avea 2 ani și jumătate și îi plac în continuare), pentru el am pus câteva bile colorate din lemn într-o tavă cu nisip kinetic și a trebui să le ia cu penseta. Este un pic mai greu, dar și el este mai mare, așa că trebuia să sporesc nivelul de dificultate. Tot Mark, a folosit pipeta care lui îi place extrem de mult și a transferat apă colorată dintr-un pahar în altul.
Ustensilele acestea le folosim destul de des, uneori le pun o tavă cu orez și ei trebuie să adune diverse obiecte cu ajutorul lor sau le pun dopuri de plastic colorate în apă și ei trebuie să le scoată.
Ultima activitate făcută a fost pictură pe dischete de vată. Am făcut câteva mici tablouri din dischete demachiante lipite pe hârtie (dar ar fi mers mai bine lipite pe carton, pentru că hârtia se absoarbe foarte multă apă). Apoi le-am pus apă colorată în pahare și ei au pictat cu ajutorul pipetelor, exersând motricitatea. Andy a pictat țestoasa, Mark a făcut tabloul mare cu fluturi și flori, iar eu înghețata.
Mozaic
Avem un joc mozaic cu piese mari care lui Andy îi place foarte mult. Jocul are planșe colorate și o placă din lemn. Se pune o planșă pe placa din lemn și el trebuie să completeze cu formele și culorile corespunzătoarea. Preferatul lui este melcul, pe care il face și imediat scoate piesele și începe din nou.
Puzzle-uri de 4, 8 si 12 piese
Am început cu puzzle-uri de 2 piese, iar apoi am crescut gradul de dificultate. Nu este printre activitățile lui favorite, dar mă bucur să văd că reușește să le facă. Sunt mai multe variante de astfel de puzzle-uri, noi il avem pe cel cu animale. De curând am mai luat un set cu puzzle-uri cu activitățile zilei, dar reușește să îl facă doar pe primul, sunt un pic mai grele pentru el.
Jocuri de rol
Îi place mult să se joace de-a bucătarul și de-a doctorul. Îi place să gătească, să se joace cu farfurii, cuptor, fructe și legume din lemn. Gătește, ne servește mâncare, ne coace mereu altceva. Când nu e bucatar, e doctor și ne consultă, își pune ochelarii și stetoscopul și ne face injecții sau ne dă medicamente.
Parcarea
V-am mai povestit despre garajul acesta pentru că este cea mai folosită jucărie. Îi place să alinieze mașinuțele și să le dea drumul pe pistă, apoi le pune iar.
Marble run
Jocul acesta este pentru copii mai mari și are nevoie de ajutorul nostru să îi construim traseul, dar îi place să dea drumul biluțelor pe traseu, iar și iar.
Cărți de colorat cu apă
Deși acum colorează destul de bine și pictează destul de curat, mereu revine la cărțile de colorat cu apă. Ce îmi place la ele este că după ce se usucă, imaginea dispare și trebuie să coloreze iar. Și de fiecare dată pare surprins că a dispărut desenul și se apucă conștiincios să deseneze din nou.
Copiilor voștri cu ce le place să se joace? Ce activități mai faceți cu ei?
Leave a Reply