Celor care aveți copii, vi s-a întîmplat vreodată să aflați că un coleg de grupă de-al copilului a venit febril la grădiniță și apoi imediat a erupt vreo boală a copilăriei? Ce ați simțit atunci? Nu v-ați enervat pe părinții aceia care au trimis copilul bolnav la grădiniță și apoi s-au îmbolnăvit jumătate dintre copii din grupă? Nu v-ați intrebat oare ce o fi fost în capul unui părinte care îi dă dimineața copilului un antitermic cât să îi scadă febra și apoi îl trimite în colectivitate, riscând să îmbolnăvească și pe alții? Ce cuvinte v-au trecut atunci prin cap: prostie, sfidare, inconștiență? Oare un control sumar al copilului în dimineața respectivă ar fi împiedicat răspândirea bolii și către ceilați copii? În unele cazuri da.
Și atunci de ce ne isterizăm cu termoscanarea?
De când s-a anunțat că scanarea temperaturii va fi obligatorie la intratea în instituții publice și supermarketuri, am auzit atât de multe păreri pro și contra, că mă și mir câtă vâlvă se poate face din ceva aparent banal. Mai mult, astăzi un domn a fost luat de poliție pentru că a refuzat să ăi fie luată temperatura la intrarea în magazin. Măi să fie, oare așa de rău ne temem de un termometru?
In primul rând, o persoană care prezintă simptome de febră, nu ar trebui să meargă în locuri publice, mai ales în condițiile în care știm că există un virus puternic care circulă în acest moment. Ultima dată am avut febră în Noiembrie, nu a fost mare, dar nici nu m-aș fi gândit să mă plimb prin magazine să îmi cumpăr ciocolată sau să mă duc să depun acte la instituții publice. Singurul gând a fost să merg acasă să mă bag în pat. Dar asta nu înseamnă că toți ar face la fel, așa că treaba asta cu termoscanarea ar fi de ajutor și pentru împrăștierea altor boli care debutează cu febră, cum ar fi: varicela, pojarul, oreionul, boala gură-mînă- picior, rotavirus, enterocolită, etc.
Am auzit tot felul de motive: că bodiguarzii nu au competența să ne ia temperatura, că se încalcă GDPR-ul, că nu e eficientă măsura, că duce la discriminare. Haideți să luăm pe rând fiecare punct, să vedem ce înțelegem din toată treaba asta.
- Competența. Măsurarea temperaturii nu este un act medical pentru care trebuie să ai competențe medicale. Măsurarea temperaturii se face prin folosirea unui aparat care indică temperatura. Măsurarea temperaturii o face aparatul, nu individul. Singurele competențe pe care trebuie să le ai ca să folosești un termometru cu infra-roșu sunt următoarele: să știi să apeși pe buton și să știi să schimbi bateriile. Atât. Și eu le iau temperatura copiilor acasă, ca oricine de altfel, fără să chemăm salvarea că ne arde fruntea. Dacă vorbim despre interpretarea rezultatelor, da, acolo este altceva. Pe baza unei examinări, a unor analize și combinat cu rezultatul măsurării temperaturii, doar un medic poate prezice diagnosticul și poate prescrie tratament. Dar nu am auzit ca cei care scanează temperatura să pună diagnostice sau să prescrie rețete.
- GDPR. Mulți s-au revoltat că se încalcă reglementările privind protecția datelor. Aici nu sunt de acord, pentru că scanarea temperaturii nu presupune prelucrarea datelor. Dacă domnul paznic ar face un tabel cu nume, prenume, CNP și temperatură, abia atunci am putea să vorbim de protecția datelor. Dar cum nu ne întreabă nimeni nici cum ne cheamă, nici unde stăm și nici temperatura nu este trecută în tabel, nu putem vorbi de date prelucrate. Pentru că nu ne cere nimeni datele.
- Discriminarea celor care au temperatura ridicată, prin faptul că li se interzice accesul în magazin. Discriminarea este o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza apartenenței lor la un anumit grup social. Care o fi grupul social? Grupul celor cu febră? Această măsură nu vizează discriminarea, ci evitarea răspândirii unei boli. Oricum, dacă ești bolnav, nu prea văd ce cauți la cumpărături. Dacă ești ușor încins că ai făcut jogging până la magazin, poți să mai stai 5 minute afară să îți revină pulsul și să te răcorești.
- Eficiență. De 2 luni tot auzim: că e bine să purtăm mască, că nu e bine să purtăm mască, că e bine să purtăm mănuși, că nu e bine, că Vitamina C ajută, că vitamina C nu ajută și așa mai departe. Poate că nu este cea mai eficientă metodă, dar face parte dintr-un set de norme care împreună, sunt gândite să evite răspîndirea virusului. Adică: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștilor și a mănușilor, spălatul frecvent pe mâini, dezinfecatrea suprafețelor, măsurarea temperaturii, toate astea la un loc au dovedit eficiență în imprăștierea virusului.
Eu am fost acum 2 zile la un supermarket de lângă casă și mi-a luat domnul bodyguard temperatura. Nici nu m-a atins, mi-a vorbit frumos cu : “Bună ziua”, “Îmi permiteți”, “Vă rog”, “Vă mulțumesc”. Și înaintea mea și după mine au mai intrat oameni, care tot după “bip” și lumina verde au avut voie să intre în magazin. Și toată lumea părea relaxată, așa cum ar trebui să fim toți că doar nu ne măsoară IQul!
Perfect Beauty says
AI mare dreptate prin ceea ce spui, am ajuns sa ne ferim de aparate care masoara temperatura :)) E simplu, educatia noastra ca popor este la un nivel foarte scazut…Daca ai febra, stai in casa, nu te duce la magazin sau la scoala, sau oriunde..