Îmi place să călătoresc, să descopăr locuri noi, să iau contact cu culturi diferite, să gust arome noi și să admir peisaje fascinante. Și îmi place să citesc. Astea aș putea spune că sunt două din lucrurile care îmi fac multă plăcere. De multe ori le-am îmbinat pe cele două, cititul în vacanță fiind îmbinarea supremă a micilor plăceri ale vieții. Anul acesta aveam planuri mari. Copiii au mai crescut și voiam să ne aventurăm în multe excursii împreună cu ei. Nu stiu dacă se va mai putea. O excursie la munte sau undeva la țară pare cea mai sigură variantă anul acesta. Dacă la călătorii vom renunța anul acesta, la citit sigur nu. Ba chiar aș putea spune că voi citi mai mult, ca să compensez.
Zilele trecute mi-am dat seama că în ultima vreme am ales cărți care m-au ajutat să călătoresc. Chiar dacă am citit pe canapeaua din sufragerie, mintea mea a călătorit în locurile descrise în cărți. Și uite așa am fost în Franța, Italia, Vietnam, în India, în Rusia și chiar în Coreea de Nord. Da, am scris bine: Coreea de Nord. Astăzi o să vă povestesc despre câteva cărți minunate care m-au ajutat să călătoresc (uneori chiar în timp) în locuri incredibile și am făcut o listă cu recomandări de cărți bune, care mi-au plăcut mult:
- Cărțile scrise de Dihah Jeffreies: Soția plantatorului de ceai, Fiica negustorului de mătase, Înainte de ploi m-au dus in Asia de Sud, în Vietnam, Sri Lanka și India. Fiecare carte descrie o poveste de dragoste, plasate pe fundalul unor probleme legate de colonizarea Indochinei. Sunt cărți ușoare, romane de vacanțe, dar peisajul exotic în care sunt plasate, mi-a adus aminte de excursiile pe care le-am făcut în Asia de Sud. Așa că am savurat aroma locală descrisă în cărți, care este foarte bine creioantă, mai ales având în vedere că autoarea s-a născut în Malayesia și a locuit acolo în copilărie. Recent am văzut că au mai fost traduse două cărți scrise de aceeași autoare, pe care le-am trecut imediat pe lista de citit și sper că voi reveni cu feedback despre ele, să vedem dacă se înscriu și ele pe lista de recomandări de cărți bune.
- Kristin Hannah – Privighetoarea Franța în perioada celui de-al doilea război modial, anul 1939, în liniștitul orășel Carriveau, soțul Viviannei pleacă pe front, iar ea rămâne acasă să aibă grijă de casă și de fiica lor. Satul este curând ocupat de nemți, iar un general vine să locuiască le ele în casă. In același timp, sora mai mică a lui Vivienne, încearcă să lupte împotriva nemților, alăturându-se Rezistenței. Cartea este emoționantă, dar conține și descrieri foarte amănunțite ale necazurilor prin care trec oamenii în timpul războiului. O parte din acțiune se petrece la Paris, dar este un Paris trist, fără muzică și fără culoare. Un Paris în perioada războiului.
- Guzel Iahina – Zuleiha deschide ochii. Rusia, Siberia. Zuleiha este o tănără rusoaică dintr-un sat de tătari, ajunge să fie deportată în Siberia după ce un ofițer din Armata roșie îi ucide soțul. Ea are de parcurs un drum îngrozitor de greu, iar când ajunge acolo trebuie să învețe să supraviețuiască în condiții extreme împreună cu ceilalți deportați. Ei ajung să întemeieze o colonie acolo, unde rămân mulși ani. Romanul este extrem de bine documentat, sunt multe personaje foarte frumos conturate, multe descrieri ale locurilor și întămplărilor de atunci, nu este de mirare că a fost tradus în peste treizeci de limbi și a câștigat numeroase premii. Vorbeam acum ceva timp cu o prietenă despre cartea asta și am ajuns la concluzia că ceea ce ne-a fascinat este bogăția de personaje, detalii și trăiri prezentate în cartea aceasta.
- Katherine Boo – Dincolo de frumusețea perenă. – O mahala din India și povestea dramatică a familiilor care locuiesc acolo, câștigându-și existența din sortarea gunoiului de la hotelurile de lux de lângă aeroportul Mumbai. Din nou o lume foarte atent studiată și expunsă amănunțit, cu luptele de putere între familiile din mahala, cu lupta contra poliției corupte, dar cu speranța copiilor că într-o zi își vor împlini visele. Autoarea este o jurnalistă americană, care a petrecut câțiva ani în această mahala pentru a studia viețile oamenilor săraci. Ea căștigat premiul Pulitzer pentru Servicii publice în urma activității sale de cercetare.
- Yeonmi park – Drumul spre libertare – aceasta este carte despre Coreea de Nord despre care v-am spus la ânceput. Este scrisă de o fată care a fugit din Coreea de Nord, după ce acolo a suferit multe lipsuri. Cartea începe cu copilăria ei în Coreea de Nord, țară comunistă în care totul este dus la extrem, de la înfometarea oamenilor, pînă la limitarea gândirii și îndoctrinarea în dragostea pentru conducător. Un pic din ceea ce am experimentat și noi în ultimii ani de comunism, dar mult mai dur și mai abuziv. Drumul ei din Coreea de Nord până în Coreea de Sud nu a fost nici scurt, nici ușor. Este vândută, este abuzată, dar pentru prima dată nu mai simte foame. Abia când ajunge în Coreea de Nord realizează că cel mai mare abuz la care a fost supusă este îngrădirea gândirii și de aceea are reale probleme în a-și găsi vocea interioară si identitatea spirituală. Este o carte dură, tristă, dar realistă și cutremurătoare.
- Elif Shafak – Bastarda istanbulului. Povestea tulburătoare a unei fete născute din incest, zugrăvită pe fundalul unor istorii care se ramifică în trecut, cum ar fi lupta dintre curzi și turci. Istanbulul este zugrăvit magistral, atât cel modern în care se desfășoară acum acțiunea, cât și cel vechi, în care se țes poveștile trecutului. Este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultimii 10 ani și dacă aș face un top 10 al celor mai bune cărți pe care le-am citit, clar ar fi pe acea listă. Nu este de mirare că am regăsit această carte pe multe liste cu recomandări de cărți bune. Palatul puricilor este un alt roman al aceleași autoare, a cărui acțiune are loc tot în Instabul și unde putem regăsi diversitatea copleșitoare a Istanbulului.
- Toată lumina pe care nu o putem vedea – Anthony Doerr. O poveste care are loc în Franța în timpul celui de-al doilea Război Mondial, având ca protagoniști o fată oarbă și un orfan german, care ajung să se întâlnească datorită unui aparat de radio vechi. Mare parte din acțiunea romanului are loc la Saint Malo, unul din cele mai frumoase orașe din Nordul Franței, locul în care este cea mai înaltă maree din Europa. Am avut ocazia să vizitez acest orășel pitoresc atunci când locuiam în Franța, de aceea m-am bucurat să îl redescopăr prin intermediul acestei cărți.
- George Orwell – Zile Birmaneze. Cartea aceasta am început să o citesc chiar în timpul excursiei pe care am făcut-o în Myanmar acum 6 ani și m-a ajutat să înțeleg cum era perioada în care Burma era colonie britanică. Povestea se învârte în jurul unor englezi care încearcă să își alunge plictisul în una din cele mai exotice colonii ale Imperiului Britanic, dar ajung să dea piept cu localnicii care sunt nemulțumiți de prezența britanicilor.
Sunt multe cărți care merită citite, multe cărți care ne pot ajuta să călătorim cu mintea atunci când nu o putem face cu trupul. Voi ce cărți bune ați mai citit în ultima vreme?
Dacă v-a plăcut articolul vă invit să citi și următoarele articole, care conțin alte recomandări de cărți bune:
Leave a Reply