Cred că nicio vacanță nu a fost așa de așteptată ca cea de anul acesta. Dacă pînă acum vacanța era așteptată în special de copii, vacanța aceasta sigur este așteptată de mulți părinți.
Cred că niciodată nu s-a vorbit așa de mult despre școală ca în ultimele luni, de când facem cu toții școală online.
Ne-am lămurit deja cu toții ce se poate face și ce nu se poate face online, care profesori își dau silința, care sunt inventivi și creativi, care este nivelul de cunoștințe al copiilor noștri și cât de mult înseamnă socializarea cu colegii și autoritatea unui profesor.
Chiar dacă nu este cea mai bună formă de învățământ, școala online a fost singura variantă prin care copiii noștri puteau să aibă acces la o formă de școlarizare în această perioadă. Și chiar dacă nu s-au găsit soluții pentru toți copii, pentru cei mai mulți dintre ei, a fost posibil. Și dacă stăm să ne gândim la toate momentele în care viscolul și ninsorile i-au împiedicat pe mulți copii să ajungă la școală, poate că școala online ar fi o soluție și în alte momente. Ca de exemplu atunci când ninge sau un copil are piciorul rupt și nu poate ajunge la școală.
S-a vorbit mult despre tablete, despre conexiune, dar mai ales despre lipsa lor. Nu știu dacă tabletele sunt soluția, dar știu că multe corporații casează anual echipamente tehnice pe care nu le mai pot valorifica. Oare acestea nu pot fi donate către copiii care au nevoie? Nu ar rezolva problemele tuturor copiilor, dar ar rezolva o parte din probleme.
S-a mai vorbit déspre profesori care trimit tone de teme și de fișe, despre părinți care au devenit și profesori și ajutor tehnic pentru copii. E clar că cea mai mare presiune a fost pe părinți și oricât ar fi de conștiincioși copiii și de dornici să învețe, este greu să fii și dascăl și părinte, să predai și lecția și să verifici și tema, să fii și tehnician și secretară.
O să vă spun din capul locului că eu fac parte dintre părinții incântați de cum s-au desfășurat la grădinița lui Mark activitățile online. Mark este la o grădiniță privată, care a făcut cam din a doua săptămâna de izolare activități online cu copiii.
De 2 ori pe zi, copiii intrau pe zoom și făceau diverse activități: au învățat litere, cifre, au ascullat povești, au vorbit în engleză, au avut de colorat, de pictat, au dansat,au cântat, au făcut sport. A fost nevoie de ajutorul nostru să le pregătim materialele necesare și să îi ajutăm cu suportul tehnic: conexiune, baterie la laptop, printat, dar în timpul activităților nu a fost nevoie să stau acolo.
Am stat doar atunci când nu prea avea chef de activități în ziua respectivă și am fost acolo pentru a-l încuraja și ca să îi arăt că nu este singur. Mi-am luat laptopul și am lucrat lângă el, în timp ce el era atent la orele lui. eram colegi de bancă.
Este greu și pentru ei să facă o schimbare așa de bruscă, să se comporte la o activitate virtuală ca la una din clasă.
A primit și fișe de lucru pentru acasă, au mai fost proiecte creative, dar toate au fost absolut decente și a avut nevoie doar de puțin ajutor din partea noastră. Ceea ce am mai făcut noi separat pentru a menține un ritm, pentru a consolida cunoștințele sau doar ca să ne distrăm, a fost alegerea noastră să facem.
Concluziile mele după 3 luni de școală online:
- Nu am mai avut probleme cu trezitul îmbrăcatul și ajunsul la timp la grădiniță
- Am dormit mai mult dimineața, dar am avut și momente în care am întârziat la activități pentru că ne-am întins la joacă
- Ne-a ajutat să îi facem și să menținem un program astfel încât la orele respective să fie deja trezit, spălat, mâncat și gata de ore
- Am aflat ce știu copiii noștri și unde mai au nevoie de ajutor
- Am aflat ce înseamnă autoritatea unui profesor versus a unui părinte
- Am aflat cât de competitivi sunt unii părinți
- Am aflat cât de greu este să îi explici unui copil ceva nou dacă este obosit sau lipsit de chef
- Am aflat cât de greu este să motivezi un copil să facă ceva
- Am aflat că nu le putem face pe toate bine în același timp: curățenie, mâncare, lucrat, școală cu copiii
- Am aflat cât de mult le lipsește copiilor socializarea cu copii de vârsta lor
- Am aflat cât de greu îi este unui copil să se concentreze la numărat creioanele de pe un ecran când are jucăriile în jur și ceva bun în frigider
- Am aflat că școala se face cu profesori, dar școala online se face în echipă: profesori și părinți.
A fost greu și îmi imaginez că pentru părinții care au copii mai mari, cu multe materii și teme serioase a fost extrem de greu. Mai avem o săptămână și vine vacanța.
Din toamnă vom vedea cum o fi, dar măcar ne-am făcut antrenamentul și știm că work from home e foarte fain dacă copii merg la școală și tu ai casa pentru tine, iar școală online se poate face, dar ar fi bine să ai și timp să te dedici copilului și să îi oferi tot sprijinul.
Mai este o săptămână până la vacanța mare și trebuie să le mulțumim profesorilor care au arătat că se poate, care s-au străduit să îi țină uniți pe copii, să îi țină atenți și să îi învețe lucruri noi.
Dar cei care merită cu adevărat premiu cu coroniță sunt părinții: pentru toate zilele în care nu au cedat, pentru toate fișele pe care le-au printat, pentru toate pozele și filmele pe care le-au încărcat pe internet, pentru toate cartoanele de hârtie igienică transformate în opere de artă, pentru toate zilele în care au lucrat din baie sau din bucătărie, ca să nu deranjeze orele copilului.
Felicitări dragi, părinți! Ați absolvit primul an de școală online! Să aveți o vacanță plăcută și liniștită!
Photo by Julia M Cameron from Pexels
Leave a Reply