O mamă de băieți trebuie să știe să joace fotbal. O mamă de băieți trebuie să știe cum se numesc toți dinozaurii care au existat pe pământ. O mamă de băieți trebuie să știe cum se numesc super eroii din filme și care sunt cele mai tari arme pe care ei le folosesc. O mamă de băieți trebuie să știe să repare jucării, să pună baterii la toate telecomenzile.
Dar asta nu inseamnă că o mamă de băiat nu poate să fie feminină. Iată cum poți să fii feminină chiar dacă ai băieți.
Mă joc mult cu băieții mei și majoritatea jocurilor sunt dinamice, pline de acțiune și de energie. Sunt pompier, polițist, șofer de taxi, pilot de avion, constructor de poduri sau reparator de mașini vechi. Când ne jucăm, primesc rolurile pe care vor ei să le iau și mă implic în joc cu toată ființa mea. Ne batem cu pistoale cu apă, jucăm tenis cu baloane, ne jucăm de-a dinozaurii sau de-a supereroii. Rar primesc roluri de personaje feminine, dar nu mă supăr deloc.
Cu toate astea, rolurile din joc și rolurile mele din viața de zi cu zi, nu se vor amesteca și oricât de multe mașinuțe am înșira pe covor și oricâte trenuri vor trece pe șina noastră din lemn, feminintatea va fi mereu importantă pentru mine.
Acum mult timp cineva mi-a spus că sunt foarte feminină și că își imagina că o mamă de băieți arată altfel. Oare cum? Ca un arbitru de fotbal, ca un antrenor de hochei? Recunosc că nu mă gândisem niciodată la asta, la cum ar trebui să fie sau să se comporte o mamă de fete sau de băieți. Faptul că am doi copii și mai ales doi băieți, nu mi-a estompat felul de a fi, nu mi-a înăbușit feminitatea, ba cred că mi-a accentuat-o și mai mult.
Mark observă mereu când îmi vopsesc unghiile în altă culoare, dacă îmi fac părul altfel sau dacă port ceva nou. Andy este îndrăgostit de părul lung și mereu vine și mă mângâie pe păr și apoi mă îmbrățișează. Aș putea spune că sunt o răsfățată și că acum mă iubesc 3 băieți. Si-atunci cum să nu fiu feminină?
Mi-am dat seama că feminitatea este esențială atunci când ai băieți, pentru că trebuie să le mai temperăm pornirile războinice, pentru că vreau să învețe respectul pentru femei, să înțeleagă că unele lucruri se rezolvă mai ușor cu o vorbă bună și că o mângâiere este cel mai bun pansament când te lovești. Vreau să înțeleagă că femeile și bărbații sunt complementari, dar fiecare are punctele lui forte, să știe să privească cu admirație munca unei femei și să ajute atunci când este cazul.
Cum să fii feminină ca mamă de 2 băieți?
Îngrijirea personală
Îmi păstrez timp pentru ritualurile mele. Îmi place să mă trezesc dimineața devreme sau să mai stau seara după ce adorm ei, ca să am timp pentru mici ritualuri de îngrijire. Prefer dimineața, când ei încă dorm pentru că nu îmi place nici să dea ei buzna peste mine, nici să fiu nevoită să întrerup procesul al jumătate ca să mă duc să rezolv o dispută pe jucării. Odată la câteva zile îmi găsesc timp pentru ritualurile mele: o baie lungă, urmată de mască de față, tratamente pentru păr, bigudiuri, epilat sau orice altceva simt eu nevoia să fac atunci. Nu renunț la obiceiurile mele oricât aș fi de obosită și mereu îmi creez timp pentru mine.
Le explic când sunt obosită și am nevoie de o pauză
Știți momentele acelea în care simți că nu mai poți fizic? Poate că te simți rău, poate e oboseală, poate un moment mai delicat în care nu ai chef să faci tumbe în pat, să alergi prin casă și să te joci de-a polițiștii care prind hoții?
Când am astfel de momente, le explic că am nevoie de liniște și că nu mă simt bine. Fie le propun să jucăm ceva mai liniștit sau să mă lase câteva minute să îmi revin și apoi reluăm joaca. Copiii sunt super înțelegători și empatici în astfel de momente, dar trebuie să le explicăm că avem și astfel de momente, ca ei să înțeleagă că nu suntem roboți pe baterii.
Le cer ajutorul în gospodărie
Nu vreau să ajungă la maturitate și să nu știe cum dispar firmiturile de pe covor sau cum ajung farfuriile să fie din nou curate după o cină copioasă. Ce legătură are cu feminitatea? În primul rând sunt activități la care toți membrii familiei trebuie să participe, pentru că locuim împreună. Nu mai trăim vremurile în care rolurile erau perfect împărțite într-o căsnicie. Femeile conduc mașini, merg la birou, au funcții de conducere, bărbații își iau concediu parental sau gătesc acasă pentru familie. De ce să nu îi învățăm că orice poate face orice îi place în viață, așa cum toți contribuim la curățenia casei? Ce bine este în weekendurile în care facem toți ordine în casă și apoi avem mai mult timp să ieșim în parc!
Colțul meu, momentul meu
Pentru că am doi băieți, cosmeticele mele sunt în siguranță, la fel și hainele. Cu eșarfele și cu pălăriile au mai avut ceva tentații, pentru că sunt o recuzită bună pentru un carnaval costumat sau pur și simplu să se amuze în fața oglinzii. În rest, până acum am stat liniștită. Colțul meu e doar al meu, dar știu că atunci când deschid ușa dulapului ei sunt fascinați de pantofii cu toc și de rochiile vapoaroase. Iar atunci când plecăm undeva și eu mă îmbrac cu o rochie sau cu o fustă, toate privirile sunt ațintite spre mine.
“-Mami, tu ești o pințesă? M-a întrebat într-o zi Andy, în timp ce îmi mângâia fusta plisată.
-Puiule, eu sunt Mami!
–Da, ești o pințesă! Ți dau un pup!“
Era în luna aprilie, când după câteva săptămâni de stat în casă, am decis că nu mai suport să port pantaloni și am îmbrăcat o fustă. Feminitatea mea avea nevoie să iasă din nou la iveală și el a observat imediat. După luni de zile de stat în casă, după săptămâni întregi în care am ieșit foarte rar și doar pentru alimente, am simțit nevoia să mă îmbrac feminin.
Cu prima ocazie cu care am putut să ies din casă ca să fac câteva poze, mi-am dorit exact asta: să fiu feminină, să mă îmbrac cu o ținută diafană și vaporoasă. Exact așa cum îmi place mie. Așa cum m-aș îmbrăca în fiecare zi de vară în care aș ieși din casă.
Pentru voi cât de importantă este feminitatea?
Ținută: Bluză Depot96, Fustă albă reserved, sandale Aldo
Credit foto: Magdalena Aldea
Leave a Reply