Dacă mă întrebai acum o lună, aș fi spus că nici nu se pune problema ca anul acesta să avem concediu la mare în timp de pandemie. Credeam că o săptămâna la părinții mei la Roman și câteva plimbări pe lângă București vor fi tot ce putem numi concediu. Dar uite că am găsit o variantă care ni s-a părut (sperăm noi) sigură și am reușit să petrecem un concediu la mare, chiar în timp de pandemie. O să vă povestesc în linii mari ce am făcut și cum am încercat să evităm cât am putut zonele aglomerate.
Am eliminat din start ideea de plecare în străinătate, pentru că nu puteam lua în calcul un zbor cu avionul, iar un drum mai lung de 6 ore cu copiii, pentru noi iese din discuție. Rămâne să vizităm plaje străine în alți ani, când totul va fi (poate) mai liniștit și mai sigur.
În anii trecuți am ales varianta de sejur all-inclusive în Turcia sau Grecia sau vacanță cu gașca de prieteni cu copii. Anul ăsta am preferat să alegem un concediu la mare în România, singuri.
Concediu la mare în pandemie – cum am făcut să evităm aglomerația
Cazarea
Din start am eliminat ideea de hotel unde ar fi fost plini de turiști și am fi stat într-o cameră de hotel în care nu se știe câte persoane au stat înainte și cât de curat este. Am preferat varianta unui apartament în care să ne putem gospodări noi și să pot pregăti ceva de mâncare pentru noi și copii. În prima zi când am ajuns, am dezinfectat cam tot ce se putea dezinfecta, am pus lenjeria noastră adusă de acasă și prosoapele noastre. Avantajul în a sta într-un apartament este în primul rând spațiul. Noi suntem 4 persoane, într-o cameră de hotel este imposibil să stăm decent, trebuie să rezervăm 2 camere sau un apartament, iar costurile sunt destul de mari. Așa am avut suficient loc și am fost relaxați știind că nu intră nimeni (în hotel intră zilnic camerista să facă curat) și că este doar al nostru. Am ales zona Mamaia Nord pentru că aveam recomandări de la prieteni apropiați. Ne-a plăcut atât de mult apartamentul, încât ne-am prelungit vacanța și am mai rămas încă 5 zile. Norocul nostru că am putut să facem asta și că am avut în apartament mașină de spălat rufe, ca să ne spălăm prosoapele de plajă și câteva haine.
Mâncarea
Am pornit de la început cu ideea că ne vom gospodări singuri, că vom pregăti noi masa și vom reduce la minim mâncatul la terase. În prima zi, soțul a mers la un supermarket și a făcut câteva cumpărături pentru primele zile. Am gătit mâncăruri simple și ușoare: paste, carne pe grill, salate, mămăliguță, pizza, pește, griș cu lapte (preferatul copiilor). Nu mi s-a părut greu, mai ales că am avut și mașină de spălat vase și am scăpat de grija vaselor murdare. Dar am stat liniștiți știind că am decontaminat toate ambalajele și că am gătit noimâncarea, în condiții de maximă igienă.
Terasele
Într-o zi am zis să mâncăm și la o terasă din apropiere, dar imediat ne-am dat seama că a fost o idee foarte proastă. Deși era vorba despre un restaurant dintr-un lanț celebru de pe litoral, niciun chelner nu purta mască (o aveau sub bărbie și abia când am cerut să o poarte și-a tras-o peste nas, dar gestul a fost însoțit și de ochi dați peste cap). Am cerut tacâmuri de plastic și cu greu ne-au adus, dar cel mai greu a fost cu copiii. I-am spălat pe mâini, i-am dezinfectat, dar puneau mereu mânuțele pe masă, pe scaun, apoi iar pe tacâmuri. Cât timp am stat acolo nu am văzut să dezinfecteze cineva vreo masă după ce plecau clienții. După experiența asta, nu mi-am mai dorit să mai merg la terasă, am preferat să gătim noi, chiar dacă asta însemna să muncim un pic și să repetăm aceleași feluri de mâncare. Chiar dacă eram în concediu la mare, ne-am trezit repede la realitate și ne-am dat seama că suntem în concediu la mare în timp de pandemie și am revenit la distanțare.
Plaja
Pe plajă era destul de multă lume, dar am găsit o zonă în care șezlongurile erau la distanță unele de altele și erau doar două șezlonguri sub o umbrelă (în anii anteriori erau câte 4 și dacă nu le ocupai pe toate, stăteai lângă niște străini). În timpul săptămânii a fost oarecum decent din punct de vedere al aglomerației pe plajă (oricum noi stăteam mereu foarte în spate, acolo unde nu vrea nimeni șezlong, iar bătaia se dădea pe primele locuri dinspre apă). În weekend, a crescut mult gradul de ocupare și pe plajă era foarte aglomerat. În acele zile am plecat și am căutat plaje mai liniștite, cu puțini oameni. Pentru noi, cel mai important a fost să fim în siguranță, chiar dacă eram în concediu la mare. Supriza a fost Plaja Modern din Constanța care este foarte lată, șezlongurile sunt la distanță mare (și sunt mai ieftine) și este puțină lume, dar pontul acesta îl știam tot de la prieteni. Așa că sâmbătă și duminică am preferat să luăm mașina și să plecăm spre locuri mai liniștite.
Comerțul pe plajă
Comerțul cu mâncare pe plajă este aproape la fel ca în alți ani: covrigi, banane, porumb fiert, zmeură și mure, vânzătorii ambulanți sunt prezenți cu orice. Mască nu poartă niciunul și de câteva ori a trebuit să ridic un pic vocea spre niște doamne care se apropiau prea tare de copii. Mie mi se pare o nebunie curată să cumperi mâncare pe plajă, fără să știi unde și cum a fost pregătită, de la niște vânzători ambulanți care cară mâncarea prin soare, nisip, în niște cutii sau găleți obscure, care manevrează mâncarea cu mânuțele lor transpirate și nespălate. Noi nici în anii trecuți nu cumpăram niciodată de pe plajă și copiii știu asta, dar anul acesta cu atât mai mult nu aș fi cumpărat de la ei, nici măcar o pungă de pufuleți. Cu toate astea, aveau suficienți clienți, că altfel nu ar fi bătut ei plaja în lungi și lat toată ziua prin căldură.
Plimbările de seară
Seara, toată lumea ieșea la plimbare și abia atunci ne-am dat seama cât de aglomerat este. Pe trotuar era imposibil să te plimbi, pentru că era om lângă om, iar pentru noi asta era cam mult. Am încercat o mică plimbare în prima seară, dar ne-am pus imediat măștile pe față și am ales să ne plimbăm pe malul mării, pe nisip, pentru că acolo erau foarte puțini oameni. În zilele următoare am rămas cu plimbările pe plajă și într-o zi ne-am aventurat la o plimbare prin centrul vechi din Constanța, dar și acolo era destul de aglomerat și am stat mai mult cu mască pe față.
Distracții pentru copii
Spre marea noastră surpindere, destul de aproape de complexul unde am stat, era un fel de mini parc de distracții cu tot felul de tiribombe și mașinuțe, care funcționa. În timp ce toate locurile de joacă erau închise, aceste mașinării funcționau fără nicio restricție. Le-am ocolit de fiecare dată și le-am explicat copiilor că nu este o idee prea bună să mergem în astfel de locuri care erau pline de populație nepurtătoare de mască.
Pentru noi, singurele distracții au fost: joacă în nisip, bălăceala sau diverse jocuri pe care le jucam noi pe plajă. Din fericire ne-am întălnit de câteva ori cu niște prieteni care au și ei copii, așa au avut parte și copiii de socializare în aer liber, cu copii de vârsta lor.
Concluzia noastră despre concediul la mare în pandemie
După cum vă puteți da seama, noi am încercat să evităm cât mai mult locurile aglomerate și locurile care ar fi putut fi un pericol pentru noi. Chiar dacă eram în concediu, am încercat să nu uităm că este un concediu la mare pe timp de pandemie. Dar este foarte ușor să uiți de reguli și să te lași purtat de val, când îi vezi pe cei din jur că nu au niciun stres și se poartă de parcă nu ar exista niciun virus. Cei mai mulți oameni pe care i-am întîlnit, ne-au lăsat impresia că se purtau ca în orice alt concediu la mare, nu ca și cum am fi în plină pandemie. Noi am continuat să purtăm mască în lift, la barul de pe plajă, în magazinele în care intram, chiar și în aer liber atunci când era foarte aglomerat. Am dezinfectat mereu tot ce cumpăram, am insistat cu spălatul pe mâini și cu dezinfectarea înainte de a le da copiilor orice gustare cât de mică. Am evitat să cumpărăm băuturi vărsate (bere, cocktailuri, suc la dozator), înghețată neambalată, mâncare de la chioșcurile din jurul plajei. Am evitat să ne urcăm în lift cu persoane străine (din fericire nici nu a fost nevoie să facem eforturi speciale, acolo unde stăteam noi erau multe familii cu copii mici și toți respectau regula asta). Practic, am încercat să respectăm aceleași reguli pe care le respectăm și în București și să păstrăm cât mai mult distanța față de persoane străine sau de aglomerație. Rămâne să vedem cât de mult am reușit să rămânem în siguranță, sper din tot sufletul să rămânem sănătoși. Pentru câteva zile am decis să ne autoizolăm (fără vizite la bunici sau prieteni, doar plimbări scurte în aer liber).
Sincer vă spun că pentru noi varianta aceasta de concediu a fost cea mai bună. Chiar dacă am gătit noi și am făcut cumpărături, am avut tot confortul de care am avut nevoie, nu am depins de programul de masă al unui restaurant de hotel și mai ales am stat liniștiți în ceea ce privește igiena (atât la cazare cât și privind mâncarea). Am avut timp și să dormim la prânz, să ne jucăm cu copiii, să facem plajă, să mai și lucrăm puțin și să ne ocupăm de cumpărături și mâncare. Probabil că vom mai experimenta și în alți ani varianta aceasta de turism, dacă vom fi bine și lucrurile vor intra din nou în normal. Dar pentru anul acesta, pentru noi a fost cea mai bună variantă de concediu la mare pe timp de pandemie.
Voi ce variante de concediu ați ales anul acesta?
Leave a Reply