În prima zi de vacanță la Sibiu, ne-am trezit devreme și am plecat în prima excursie din vacanță. În jurul Sibiului sunt multe biserici fortificate și castele vechi, de aceea a fost nevoie să alegem ce urma să vedem. Cel mai mult ne doream să vedem Abația Cisterciană de la Cărța, singura biserică cisterciană de pe teritoriul României, care a fost construită în anul 1202 și îmbină stilul romanic cu cel gotic. Așa că satul Cârța a fost prima noastră destinație.
De la Sibiu la Cărța sunt 45 de kilometri, din drumul principal am făcut dreapta și am mai mers 3 kilometri până am ajuns în satul Cărța. De cum am intrat în sat, am observat cât de curat și de frumos era satul, iar la fiecare poartă erau jardiniere cu mușcate, de aceea tot satul arăta ca desprins din povești. Nu a fost greu să găsim Abația Cisterciană, sunt multe indicatoare și la un moment dat am zarit-o peste casele din sat.
La intrare este o parcare largă, special construită pentru turiști. Taxa de intrare a fost 5 lei pentru adulți, 2,5 lei pentru copii. Din fericire pentru noi, locul nu este foarte cunoscut, de aceea eram aproape singuri acolo și am putut să vizităm în voie curtea și biserica.
Nouă ne-a plăcut mult locul și chiar am stat aproape o oră. După ce am vizitat Biserica, copiii au alergat prin curte și noi am stat acolo pe iarbă, la umbră.
Deja se făcea ora prînzului și ne doream să ajungem în Sibiu să mâncăm, așa că am pornit înapoi. Pe drum mai voiam să facem o oprire la Porumbacu de Sus, să vedem Castelul de lut de pe Valea Zânelor. Eu îmi doream mult să văd acel loc, pentru că văzusem multe poze superbe și voiam să ajung și eu în locul acela de poveste.
Am ajuns pe la ora 13 și locul era deja plin de mașini. Deja nu prea ne mai venea să coborâm, când am văzut cât de multă lume este. Dar ne-am dat seama că alt drum pînă acolo nu am mai fi făcut, așa că am zis că încercăm să facem abstracție de ceilalți turiști și să încercăm să ne bucurăm de loc. Intrarea a fost 10 lei de persoană, indiferent de vârstă. Un pic cam mult, mai ales că aveam și un copil sub 3 ani. În curte era plin de lume, masca era obligatorie (ceea ce e bine), se stătea la rând pentru poze. Nu am reușit să ne urcăm în niciunul din turnulețe pentru că era prea aglomerat, pe pod nu se putea urca, un loc de joacă din lemn era închis.
Undeva sub copaci era un fel de chioșc/ magazin de unde puteai să cumperi ceva de băut și suveniruri. Mare lucru nu am putut să facem, mai ales că era foarte aglomerat. Copiii au zărit râul și au vrut să se descalțe și să intre în apă, dar și acolo era multă lume. I-am lăsat totuși, pentru că ăsta părea să fie cel mai interesant lucru de făcut acolo.
Din punctul nostru de vedere, vizita a fost dezamăgitoare: prea multă lume, prea puțin de văzut. Totul s-a rezumat la câteva poze și atât. Din păcate nu am simțit magia locului, nu am putut să mă bucur de priveliște.
Poate dacă am fi ajuns dimineață acolo am fi avut o experiență mai bună, dar în perioada aceasta locul este mereu aglomerat.
După-amiaza ne-am petrecut-o tot în Sibiu, unde Andy a alergat mult după proumbei și ne-am plimbat pe străzile din Centrul vechi.
În Centrul Sibiului era destul de multă lume, dar aproape toată lumea purta mască. Piața Mică și Podul Minciunilor ni s-au părut cele mai aglomerate, dar în Piața Mare, datorită spațiului larg, puteam să păstrăm distanța față de ceilalți oameni.
Voi ce locuri frumoase ați mai vizitat în zona Sibiului?
Leave a Reply