De la Sibiu am plecat spre Brașov, iar pe drum ne-am oprit să vizităm Cetatea Făgărașului, una dintre cele mai mari cetăți din țară.
Construcția cetății a început în anul 1310, fiind gândită ca o cetate strategică pentru apărarea Transilvaniei de invaziile tătarilor și otomanilor. În jurul anului 1526, fiul unui boier din regiune a început lucrările de întărire a cetății, transformând-o în Cetate fortificată, prin dublarea zidurilor interioare. Câțiva ani mai târziu, Mihai Viteazu a ocupat cetatea și a dăruit-o Doamnei Stanca. Cetatea Făgărașului a devenit locul de reședință a familiei sale și aici a ascuns și tezaurul domnesc.
În secolul XVII, cetatea a devenit capitala principatului Transilvania și aici aveau întâlnirile Dietei. Tot aici a fost înființată prima școală cu predare în limba română.
De-a lungul timpului, cetatea a avut mai multe destinații: cazarmă pentru armata austriacă, închisoare, sediul Episcopiei Române, iar în perioada comunistă a fost închisoare pentru oponenții sistemului. Toate aceste schimbări au dus la deteriorarea cetății, astfel încât ajunsese aproape o ruină.
Lucrările de restaurare au avut loc în perioada 1956-1977 iar ulterior a fost renovată periodic. În luna Mai 2020 au inceput noi lucrări de restaurare, de aceea se vizitează doar o parte din cetate. Lucrările presupun construirea a două poduri de lemn, dintre care unul mobil, amenajarea de alei pietonale și locuri de belvedere.
Sălile pe care le-am vizitat sunt foarte frumos amenajate, unele dintre ele au covoare tesute pe jos, de aceea la intrare am primit papucei din plastic. Sala tronului este cu adevărat uimitoare, fiind foarte mare. Dacă vrei să faci o poză în care să prinzi toată sala, poți să te folosești de oglinzile fixate pe pereții laterali.
Pentru că o perioadă destul de lungă aici a fost închisoare, sunt multe săli cu obiecte de tortură, Fecioara din fier fiind unul dintre cele mai temute mecanisme de tortură.
Ulterior am aflat că în weekend se ține și o ceremonie de schimbare a gărzii, poate reușiți să ajungeți astfel încât să o vedeți.
Noi sperăm să revenim după ce se vor termina lucrările de restaurare și să vedem întreaga cetate.
Voi ce locuri frumoase ați mai vizitat în această vară?
P.S. Dacă ești interesat de o excursie în zona Sibiului, poți citi ce am mai vizitat noi: Hunedoara – Castelul Corvinilor, Biserica Cisterciană de la Cârța și Castelul de Lut de pe Valea Zânelor , Alba Iulia , ce am vizitat în Sibiu și cum ne-am organizat vacanța.
Leave a Reply