În ultima vreme am văzut multe mesaje pe rețele de socializare, prin care oamenii își propuneau să ajute antreprenorii români, prin postări la care toată lumea își prezenta produsul, afacerea. O idee foarte frumoasă, dar din pacate un pic ineficientă în varianta în care a fost aplicată: aceea de a lăsa un comentariu la o postare cu brandul, serviciile și produsele oferite.
În perioada aceasta în care toate business-urile suferă într-un fel sau altul, în care izolarea și reducerea interacțiunii umane afectează economia, este foarte important să susținem business-urile mici, pentru că ele generează locuri de muncă, plătesc contribuții și impozite la stat. Este clar că și pentru cei mari este greu, dar un business mare are mai multe șanse să se mențină pe linia de plutire sau să reziste, chiar dacă asta înseamnă să reducă activitatea. Pentru un business mic, în schimb, reducerea numărului de clienți poate însemna falimentul.
Dacă vreți să ajutați concret antreprenorii români, iată câteva idei care chiar funcționează:
Cumpărați produse de la antreprenorii români
Este primul și cel mai important pas pe care îl putem face. Când mergem în supermarket avem zeci de opțiuni: de la alimente de bază, detergenți, produse cosmetice, produse de curățenie. Putem alege produse fabricate în România sau produse fabricate în străinătate. Este primul pas pe care îl putem face pentru susținerea economiei românești. Același principiu trebuie să îl aplicăm la toate categoriile de produse: haine, încălțăminte, tot ce avem nevoie. Putem alege să cumpărăm de la un designer român sau de la un mare lanț internațional. Putem alege să comandăm de pe un site românesc (în spatele căruia stă un antreprenor român) sau să comandăm de pe un site din străinătate (Amazon, ebay,aliexpress, etc.). Fiecare achiziție pe care o facem reprezintă o alegere, care poate fi în favoarea unul brand românesc sau nu.
Lăsați un review
Ați cumpărat un produs care v-a plăcut, ați beneficiat de un serviciu care v-a lăsat o impresie bună, dați un review. Foarte puțini clienți fac asta și de cele mai multe ori, o fac doar atunci când sunt nemulțumiți, ca să pedepsească pentru un serviciu sau produs prost. Sunt foarte puțini cei care dau feedback atunci când sunt mulțumiți și au avut o experiență bună. Dar un review este foarte util pentru că așa află și ceilalți potențiali clienți despre business-ul respectiv. Aveți mai multe variante prin care puteți lăsa review: review pe site la produs, review pe facebook sau google pentru firma de la care ați cumpărat produsul/ serviciul respectiv.
O postare pe social media
O poză cu produsul și tag către firma respectivă, un stories, ceva prin care prietenii voștri să afle despre business-ul respectiv. Cei mai mulți se pozează la o cafea, la un restaurant sau la un salon de cosmetică. Dar mai sunt și alte tipuri de business-uri cu care interacționați: poate ați comandat ceva pe un site și ați primit produsele repede și sunteți mulțumit de calitatea lor, poate ați citit o carte bună scrisă de un autor român, poate ați găsit un magazin bun în cartier, cu lucruri deosebite și cu o servire foarte bună. O poză pe stories este o variantă foarte bună de a promova un business local.
Urmăriți business-ul respectiv pe social media
Vi s-a întâmplat vreodată să cumpărați ceva de la un business românesc, să vă placă, dar apoi să uitați de magazinul respectiv? Sunt sigură că ați pățit asta măcar o dată. Dacă vreți să rămâneți conectați cu brandul respectiv, puteți să le dați like/follow pe social media, așa cresc șansele să vă reamintiți de ei. Este un pas atât de mărunt pentru noi, dar atât de important pentru un antreprenor!
Cam astea ar fi câteva idei la care puteți apela pentru a susține brandurile românești. Voi ce alte idei mai aveți?
Dacă v-a plăcut articolul, mi-ar plăcea să aflu părerea vostră printr-un comentariu sau un share.
Leave a Reply