Toată lumea vrea să aibă poze frumoase, să arate super bine în poze și pozele să fie senzaționale. Dar când ajung în fața camerei, mulți se timorează, nu știu ce să facă, nu știu cum să stea cu mâinile sau cum să stea natural. Mia mult, după 2-3 cadre, deja nu mai știu cum să pozeze astfel încât pozele să pară cât mai naturale și să nu fie toate la fel de la primul la ultimul cadru.
Adevărul esta că în spatele oricărei ședințe foto reușie este mult muncă de planificare. Nu te aștepta să facă fotograful toată treaba, decât în cazul în care are studio și știi că acolo vei găsi multe obiecte de recuzită pe care să le folosești în poze. Dacă vrei să ai o ședință fotot reușită, trebuie să o planifici și să îți faci bine temele dinainte.
Am pregătit o listă cu câteva sfaturi astfel încât să poți planifica o ședință foto memorabilă și să ai poze frumoase:
Alegerea fotografului. Este foarte important să lucrezi cu un fotograf pe care îl știi, în care ai încredere și cu care comunici bine. Un fotograf cu care rezonezi bine te poate ajuta să te deschizi, să te destinzi și să fii cât mai natural la poze. Dacă nu ai mai lucrat cu un fotograf înainte, poți să ceri recomandări de la prieteni și de la cunoscuți. În funcție de tipul ședinței foto, poți alege un fotograf specializat pe un anumit tip de poze. Sunt fotografi care fac în special ședințe foto de familie, fotografi pentru ședințe foto de business, ședințe fot ode nuntă sau botez, fotografi de nou-născuți.
Comunică-i fotografului ce îți dorești de la ședința foto respectivă, unde vei folosi pozele (daca sunt poze de familie, poze profesionale). Este bine să știe dacă preferi poze din anumite unghiuri, dacă vrei un anumit tip de cadre, dacă vrei poze dinamice cu multă mișcare sau genul de poze “tablou de familie”.
Alegerea locației și orei. Trebuie să ții cont de anotimp, lumină, vremea de afară dacă faci ședințe foto în aer liber. De exemplu vara poți face poze bune dimineața foarte devreme sau seara. În timpul zilei, când soarele este foarte puternic, va fi aproape imposibil de făcut poze. Iarna în schimb, doar la orele prânzului ai suficientă lumină naturală penru a face poze afară. Daca faci o ședință in interior, trebuie să te asiguri că locul are suficientă lumină naturală, sau să ai la dispoziție lumini foto.
Scenariul. E bine să îți faci un mic plan despre pozele pe care vrei să le ai, eventual să te inspiri din poze pe care le găsești pe internet. Astfel îți va fi mai ușor să te așezi în cadru, să te miști și să nu fii static de la prima la utlima poză.
Ținutele. Este bine să îți pregătești ținutele din avans, să fie curate și bine călcate, să știi exact cam ce fel de poze vrei cu fiecare ținută. Dacă faci o ședință foto de familie, nu trebuie să vă asortați perfect, dar să fiți îmbrăcați cam în aceeași linie cromatică. De exemplu: blugi și cămăși albe, blugi și tricouri roșii, galben și albastru, bleu și roșu. Important este să existe elemente comune, din aceeași linie cromatică. Dacă unul se imbraca in verde, unul în roșu și doi în galben, va arăta foarte colorat, dar un pic obositor.
Recuzita. Ca o ședință foto să fie cât mai dinamică și interesantă, este util să ai recuzită. Dacă vorbim de ședință foto de familie, poți să aduci jucăriile preferate ale copiilor. Dacă este vorba despre ședință foto de business, trebuie să iei laptopul, agenda, cana preferată, ochelarii (dacă ai) și orice alt element care te ajută în munca ta. Deasemenea, poți lua elemente care să facă referire la hobby-urile tale. Când am făcut ședința foto de ziua mea, am avut la mine: baloane, șampanie, pahare de șampanie, flori și ținute cât mai diafane. La ultima ședință foto cu copiii am avut multe jucării, flori, fructe și haine colorate. Eu mereu mă duc cu valiza la ședințele foto, pentru că îmi place să am poze inedite și cât mai vesele. Florile arată mereu bine în poze și sunt cel mai la îndemână de cumpărat fix în drum spre ședința foto.
Așteptări realiste. Dacă ai la dispozitie 2 ore și vrei mai multe ținute, mai multe ipostaze, trebuie să iei în calcul și timpul necesar pentru schimbat ținutele și pentru aranjat cadrul. Nu te poți aștepta să schimbi mai mult de 2 ținute într-o oră (3 dacă faci foarte puține poze cu fiecare). Deasemena, dacă este o șednță foto cu copii, trebuie să te aștepți ca poate nu vor avea chef să stea cu fața sau să facă exact ce îți dorești tu. De aceea e bine să ai multe jucării, să îi lași să se joace și să te așezi tu în funcție de cum stau ei și ce fac ei. De la ședințele foto cu copiii, eu am mereu și poze în care ei sunt cu spatele sau dintr-o parte, dar este ok, pentru că știu că s-au distrat și nu i-am chinuit si asta mi se pare cel mai important. (Dacă îi chinui, altă dată nu îi vei mai convige să meargă la o ședință foto.)
Distează-te. Cele mai frumoase poze sunt cele în care ești natural, degajat, în care se vede că te simți bine. Chiar dacă pare ușor intimidant la început să stai în fața camerei și să zâmbești, cel mai simplu este să faci abstracție de cameră. Să te concentrezi la scenariul de poze și să te simți bine în ipostaza în care te fotografiezi. De exemplu dacă faci o ședință foto de business, te gândești la cel mai bun client sau la cel mai mare contract pe care l-ai semnat vreodată. Sedință foto de familie… gândește-te la ce înseamnă ei pentru tine, gândește-te că este un moment de care vrei să îți amintești cu drag peste ani și bucură-te că ești alături de ei.
Sper că vi s-a părut util articolul și că veți găsi sfaturi utile care să vă ajute să aveți ședințe foto de neuitat și poze frumoase de pus în albumul de familie. Dacă că plac pozele mele, că invit să mă urmăriți pe instagram, locul în care postez cel mai des poze frumoase și inedite.
Toate aceste poze minutate sunt făcute de Magdalena Aldea, cu care lucrez de mai bine de 1 an și care este partenerul meu de nebunii când vine vorba de fotografii.
Leave a Reply