Dacă ai o relație de lungă durată în care îți este bine sau o căsnicie care merge minunat, asta nu înseamnă că trebuie să te culci pe o ureche și să crezi că lucrurile vor merge bine de la sine la nesfârșit. În multe cazuri relația merge și oamenii ajung să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți, în alte cazuri nu merg, dar oamenii rămân împreună nefericiți până la adânci bătrâneți sau unii nu mai pot și divorțează. Iar apoi se recăsătoresc și speră că a doua oară va fi mai bine.
Realitatea este că multe cupluri divorțează nu pentru că nu se mai iubesc ci pentru că nu mai comunică și nu mai vorbesc aceeași limbă. In prezent, în SUA ajung la divorț 40% din cei aflați la ptima căsnicie, 60% din cei aflați la a doua și 75% din cei aflați la a treia.
Dar acesta nu este un articol despre divorț și nefericire, acesta este un articol despre iubire și despre cum poate fi menținută iubirea vie mult timp, simplu și frumos, vorbind limbajul iubirii pe care să îl înțeleagă partenerul nostru.
este una dintre cele mai cunoscute cărți despre iubire, o carte simplă și frumoasă, scrisă pe înțelesul oricui. Nu este un tratat de psihologie, mesajele sunt clare și elocvente, încât este o lectură plăcută și ușor de parcurs.
Este o carte pentru cei care au o relație lungă, dar și pentru cei care au trecut prin multe relații eșuate și sunt în căutarea marii iubiri. Deși pare a fi scrisă ca o carte pentru cupluri, ca un fel de consiliere matrimonială de la distanță, cartea este de fapt pentru oricine iubește: pentru cei care își iubesc părinții, pentru cei care își iubesc copiii, frații sau prietenii. Pentru că sfaturile lui Chapman pot fi aplicate în orice relație. Dacă înțelegi să descifrezi limbajul iubirii, poți îmbunătăți orice relație.
Ca să îi arăți partenerului că ești implicat sufletește în relație, trebuie să știi să îi vorbești pe limba sufetului său.
Iată cele 5 limbaje descrise de Chapman :
Declarațiile – cuvintele de laudă, încurajările sau complimentele formează acest limbaj. Sunt oameni care au nevoie de încurajările celor din jur pentru a începe anumite proiecte sau pentru a lua decizii majore. În carte este prezentat exemplu unei tinere care voia să scrie, dar nu avea încredere. După ce a primit încurajările soțului, a ajuns să scrie pentru reviste celebre.
Timpul in doi – este atenția pe care i-o acorzi partenerului, nu despre a sta cu el în aceeași încăpere. Să fii atent atunci când partenerul vorbește cu tine, fără să verifici telefonul, fără să tragi cu ochiul la meci sau să îți faci unghiile. Să mergi cu partenerul la concerte care lui îi fac plăcere sau să faceți activități care lui îi plac.
Darurile – sunt simboluri vizuale ale iubirii. Un dar este ceva pe care sa îl poţi ţine în mână şi să spui: ”Priveşte, s-a gândit la mine”. Darurile pot fi cumpărate, făcute sau găsite (o floare culeasă de pe câmp).
Serviciile – lucrurile pe care le facem pentru partener. Aici intră activitățile casnice, gătitul, spălatul mașinii, pregătit pachetul pentru birou, plimbatul câinelui, schimbarea apei din acvariul cu peşti, dus copiii la muzică, etc. Serviciile presupun grijă, planificare, timp, efort şi energie. Dacă sunt făcute în spirit pozitiv, devin o experesie reală a iubirii.
Contactual fizic – Se ştie de multă vreme că atingerea fizică e o modalitate de a comunica iubirea afectivă. Studiile arată că bebelușii au nevoie de a fi ținuți ân brațe pentru a se simți iubiți și ocrotiți, pentru a dezvolta o viaţă afectivă mai sănătoasă decât cei care sunt lipsiţi pe perioade lungi de vreun contact fizic.
Mângâierea fizică poate crea sau distruge o relaţie. Poate comunica ură sau iubire. Persoana care are ca limbaj de iubire mângâierea fizică va recepţiona acest mesaj mai puternic decât cuvintele”te urăsc” sau te “iubesc”. În categoria contact fizic intra îmbrăţisările, atingerile de orice fel, masajul şi sexul.
În carte sunt date multe exemple de cupluri care ajung după câțiva ani de căsnicie să sufere sau să li se pară că nu se mai iubesc, că nu mai sunt compatibili. De fapt, cei doi ajung să nu mai vorbească limbajul iubirii. Soția care își petrecre toată ziua făcând ordine în casă află că limbajul iubirii pentru soțul său sunt declarațiile. Soțul care muncește foarte mult pentru a le putea face daruri soției și copiilor, află că limbajul soției sale este timpul în doi.
Majoritatea avem un limbaj primordial si altul secundar, nu este obligatoriu să avem un limbaj 100%, dar important este să descoperim care este cel dominant și care este limbajul partenerului.
Cartea pornește de la una din nevoile de bază ale omului: de a fi iubit și autorul explică cum fiecare persoană are nevoie să aibă rezervorul afectiv plin. Așa cum avem nevoie de hrană, de apă, de aer, de lumină, avem nevoie de iubire. La începutul relației, când se instalează îndrăgosteala, rezervorul afectiv este plin, pentru că în general facem lucruri care îi plac partenerului. Pe măsură ce se instalează rutina în viața noastră, uităm să ne asigurăm că rezervorul afectiv este plin și de aceea oamenii ajung să se simtă neglijați, să se simtă singuri deși sunt într-un cuplu sau să simtă că nu mai sunt iubiți. Pentru a menține iubrea aprinsă trebuie să ne asigurăm că rezervorul afectiv al partenerului este plin și asta putem face doar vorbind limbajul iubirii pe care partenerul nostru îl înțelege. Același lucru se aplică și în cazul copiilor: unii copii vor declarații, alții timp în familie, alții daruri și tot așa.
Cartea am citit-o foarte repede, în două zile și mi-a fost foarte ușor să îi fac și soțului un rezumat și să îi povestesc despre ce este vorba. Lucrurile sunt explicate atât de firesc și de simplu, încât la final nu am putut să nu mă întreb cum de nu mi-am dat seama până acum că așa stau lucrurile. Sincer, am senzația că informația asta o știam cumva, dar nu era așa de bine structurată și închegată.
Uitându-mă retrospectiv în urmă îmi dau seama că atunci când am avut dispute cu prietenii sau cu cei dragi, majoritatea au fost din cazua faptului că nu foloseam limbajul potrivit și fiecare dintre noi avea valori diferite.
Vă recomand cu drag să citiți și să luați din ea ceea ce vi se potrivește. Iar dacă ați citit-o, să știiți că sunt multe cărți scrise de , care sigur vi se vor părea interesante. Și nu uitați să iubiți și să comunicați cu partenerul vostru!
Leave a Reply