Sunt foarte încântată că anul acesta am fost invitată să fac parte dintr-un proiect organizat pentru Fashion Revolution week, un proiect care își propune să aducă față în față 10 designeri români și 10 consumatori pentru a vorbi despre modă sustenabilă și despre consumerism, modă și importanța unui stil de viață sustenabil.
Fashion Revolution a apărut în urmă cu câțiva ani, atunci când o fabrică de textile s-a prăbușit, omorând 1138 de oameni care lucrau acolo și făcând multe victime. Acest eveniment nefericit a avut loc pe 24 Aprilie 2013, în Bangladesh.
Ce este și ce face Fashion Revolution
Fashion Revolution este un ONG cu sediul în Londra ( Marea Britanie) care militeaza de aproape 10 ani pentru condiții de muncă echitabile în rândul angajaților din industria textilă și pentru o politică transparentă și sustenabilă a modei.
Care este scopul campaniei Fashion Revolution?
Scopul campaniei Fashion Revolution este promovarea valorilor și principiilor sale, în vederea conștientizării importanței unui stil de viață asumat, responsabil, sustenabil. Educarea comunității în spiritul Fashion Revolution prin înțelegerea impactului pe care îl au acțiunile noastre și cum contribuim voluntar/involuntar la profiturile fast fashion pe termen mediu și lung.
Campania Fashion Revolution România 2021
Scopul campaniei de anul acesta a fost acela de a conșientiza ce purtăm, cine face hainele pe care le purtăm și ce conține garderoba noastră, iar eu împreună cu alți bloggeri, am fost invitată să spun ce înseamnă pentru mine un mod de viață sustenabil și modă sustenabilă.
Mai jos vă las răspunsurile mele la aceste întrebări.
Ce înseamnă un stil de viață sustenabil?
Pentru mine un stil de viață sustenabil înseamnă un stil de viață care să reflecte grija pentru mediul în care trăim și grija pentru generațiile viitoare. Fiecare gest al nostru are consecințe asupra mediului în care trăim, chiar dacă noi nu ne dăm seama: fiecare apăsare a comutatorului de lumină, fiecare apăsare a pedalei de accelerație, fiecare obiect pe care îl aruncăm în loc să îl ducem la reciclat, toate astea au consecințe asupra mediului. Și nu sunt doar acțiunile noastre individuale, ci acțiunile tuturor oamenilor în același timp.
De câțiva ani, noi am decis să fim mai atenți la acțiunile noastre și ne-am propus să avem grijă la anumite aspecte: materialele refolosibile le aruncăm la ghenele special amenajate, ducem bateriile la centrele de colectare, uleiul alimentar folosit îl strângem în sticle și îl predăm la benzinărie (aruncat în apă, poluează foarte tare), avem griă să stingem lumina din cameră și să acoatem aparatele electrocasnice din priză când nu le folosim. Sunt niște pași mărunți, dar dacă fiecare ar face la rândul lui câte un pic, am reduce din poluarea care amenință planeta.
Ce înseamnă o revoluție fashion?
Pentru mine o revoluție fashion începe cu felul în care facem cumpărături de haine. De ce alegem o anumită haină? Chiar avem nevoie de ea?
De multe ori cumpărăm haine doar pentru că sunt la modă, pentru că sunt în trend și pentru că dau bine, iar apoi ne plictisim de ele și le aruncăm. O revoluție fashion înseamnă să ne uităm mai mult la ceea ce ne place și la ceea ce stă bine. Să cumpărăm haine de calitate, care ne vin bine, care vor arăta bine și peste câțiva ani, care reflectă personalitatea noastră și cine suntem.
Când eram mică, mama și bunica își făceau haine la croitor. Era un întreg proces magic pentru mine, de la cumpărarea materialului până în momentul în care hainele erau gata. Urmăream cu mare atenție fiecare etapă: alegerea modelului, măsurătorile, prima probă, urma lăsată de cretă pe material, micile ace cu care prindeau hainele acolo unde trebuia să fie ajustate. Tot procesul ăsta mă fascina și urmăream cu mare atenție să văd dacă la final rămâne o bucata din care să îmi facă și mie ceva sau măcar să le confecționez eu păpușilor rochițe noi.
Atunci când o haină era gata, haina aceea era iubită pentru că fusese așteptată, fusese creată după dorința și corpul celui ce avea să o poarte. Nu aveai cum să nu iubești hainele tale, nu aveai cum să nu le porți cu drag. Acelea erau haine iubite și păstrate cu mare grijă. Acum nu mai avem timp să ne îndrăgostim de hainele noastre: le comandăm online din două click-uri și ne și enervăm dacă a doua zi nu vine curierul cu ele la ușă. Pe cât de repede le comandăm, pe atât de repede le uităm sau nu ne plac și vrem altele noi. Fashion revolution pentru mine înseamnă să ne oprim un pic din goana asta după ce e nou și la modă și să ne alegem cu mai multă grijă hainele, ca să le iubim mai mult.
Cum te ajută piața locală să ai un stil de viață sustenabil?
Știu că au fost câteva campanii inițiate de marii retaileri de a colecta haine nefolosite, dar cantitatea de haine care se cumpără lunar este mai mare decât cea colectată.
Din pacate mereu am constat că există din ce în ce mai puțini croitori care să facă retușuri, care să modifce haine sau să le repare.
Ce aștepți de la un creator de haine într-o eră fast fashion?
Mă aștept să vadă omul așa cum este, nu un tipar, nu un stereotip. Să înțeleagă că nu ne vin bine la toți aceleași culori sau croieli și să fie flexibil să adapteze o haină după personalitatea și corpului celui ce o va purta.
Ce mi-aș dori să transmit mai departe ca urmare a implicării mele în acest proiect?
Știu că de multe ori ne bucurăm atunci când găsim haine foarte ieftine în magazine, dar uneori e bine să ne întrebăm ce se ascunde în spatele unui preț mic: un material de calitate proastă, muncă prost plătită sau lipsă de interes pentru mediu (industria fashion este una dintre cele mai poluante industrii, prin apa care se consumă și prin procesele chimice de prelucrare ale materialelor).
De-a lungul timpului am susținut mereu brandurile românești și designerii români și vă recomand și vouă să o faceți pentru a susține moda românească și antreprenoriatul românesc. Iar în ceea ce privește reciclarea, secțiunea shop-my-earderobe este una dintre cele mai vechi de pe blogul meu. Iar hainele pe care nu le mai purtăm, le donăm mereu. Cel puțin hainele care le rămân mici copiilor, le dăruim altor copii care au nevoie.
La începutul acestui an am încercat să văd cum este o lună fără shopping și am reușit să du cdouă luni fără shopping, iar la finalul lor chiar nu țineam neapărat să îmi cumpăr ceva. Concluzia este că putem să trăim cumpărând și cosnumând mai puțin, dar folosind mai mult ceea ce avem deja.
Mi-ar plăcea să știu cum vi se pare ceea ce v-am povestit astăzi și dacă măcar puțin credeți că v-ar putea schimba modul în care faceți shopping.
Pentru acest eveniment am purtat o ținută semnată de Teodora Dreptaru, studenta la Universitatea Nationala de Arte în anul final la secția modă-design vestimentar.
Mai multe despre acest proiect și despre cei implicați, puteți citi pe pagina de facebook Fashion Revolution România.
Alina Barbu says
Iti susțin ideea. Mai nou le iau copiilor doar strictul necesar. Ce le rămâne mic și sunt în stare bună le donez pe grupurile copiilor cu SMA.
Anca says
Foarte frumoasa ideea ta!