Încă o piatră a fost pusă azi pe drumul spre normalitate. Spre normalitatea de a alăpta un bebeluș oriunde, oricând, fără a fi umilită, fără a fi invitată să se acopere, să meargă la toaletă să alăpteze, sau cine știe ce nebunie.
Pentru cei care nu știu, au fost mai multe cazuri în care mamele au fost puse în ipostaze jenante pentru că au fost nevoite să își alăpteze bebelușii în public: o mamă a fost dată afară din recepția unui hotel pentru că alăpta (i se sugerase să meargă la toaletă să alăpteze), o altă mamă a fost filmată în autobuz în timp ce alăpta, iar imaginile au ajuns la un ziar de scandal, care a publicat imaginile, însoțite de titluri penibile. Cine știe câte alte cazuri au mai fost, câte alte mame au fost nevoite să se ascundă sub tot felul de pături ca să poată alăpta bebelușul în parc sau undeva în spațiu public.
Oricine are un bebeluș știe că bebelușii mănâncă puțin și des, că laptele matern ține și de foame și de sete și că de cele mai multe ori, un bebeluș se liniștește imediat ce este pus la sânul mamei. Alăptarea unui bebeluș nu se face după program, pentru că bebelușul nu o mașinărie pe care să o programezi, i se poate face foame imediat ce a mâncat. Fără posibilitatea de a alăpta oriunde și oricând, o mamă este restricționată la a sta acasă mereu sau să apeleze la lapte praf, când hrana naturală este din abundență și este mult mai bună pentru bebelușul ei. Cât despre panica creată de un pic de piele descoperită în public cu scopul de a alăpta un bebeluș, e doar o modalitate a unora de a se da lupi moraliști, în timp ce abia așteaptă să vadă pozele cu Fata de la pagina 5 sau să zărească un pic mai mult printr-un costum de baie, vara pe plajă.
![](https://cdn.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_1024,h_683/https://www.ancasdiary.com/wp-content/uploads/2017/09/NIS_2654-1024x683.jpg)
Revenind la legea care a fost aprobată azi, ea oferă cadrul legal pentru a fi sancționați cei care le interzic mamelor să alăpteze în spațiul public, celor care le discriminează și le oferă soluții prietenoase, care impun alăptatul în toaletă sau “în altă parte”. Proiectul de lege a fost adoptat cu 279 de voturi “pentru”şi o abţinere.
De asemenea, se reglementează regimul sancţionator pentru unele fapte care au legătură cu alăptarea copilului până la 24 de luni în spaţiul public.
Potrivit proiectului, constituie contravenţie:
- evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil;
- interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;
- refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
Contravenţiile prevăzute de proiectul de lege se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Sumele sunt derizorii comparativ cu gesturile grosolane sau cu agresiunile verbale pe care le primesc unele mame în astfel de situații.
![](https://cdn.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_1024,h_683/https://www.ancasdiary.com/wp-content/uploads/2017/12/Anca-si-Marsupi-foto-Cristina-Nichitus-33-1024x683.jpg)
Legea a fost inițiată acum câțiva ani de Miruna Ioani, care a avut susținerea fostului deputat PNL Ovidiu Raețchi și astăzi a fost aprobată. Poate părea un pas mic, dar este o mare victorie a mamelor care au fost de multe ori puse la zid, marginalizate sau stigmatizate pentru alăptarea copiilor în public.
Ca mamă care am doi copii știu cât de mare este pasul acesta. La primul copil am stat mult în casă pentru că alăptam și pentru că eram copleșită de tot ce mi se întâmpla. La al doilea copil am decis că nu voi mai face aceeași greșeală și am ieșit mult, din primele zile, cu bebelușul după mine. Am alăptat la o conferință despre educație, la un eveniment în care se vorbea despre depresia post-partum, am alăptat în prima zi de grădiniță a lui Mark când au avut activități cu părinții, am alăptat la ziua lui Mark, la nunta unor prieteni, la un botez, la mall, într-o benzinărie, la un târg, la un curs de blogging și chiar în timp ce dădeam un interviu pentru o revistă. Știu că nu toate mamele aleg să alăpteze în public, dar cele care vor să o facă, au nevoie să fie lăsate în pace.
![](https://cdn.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_1024,h_683/https://www.ancasdiary.com/wp-content/uploads/2017/12/Anca-si-Marsupi-foto-Cristina-Nichitus-85-1024x683.jpg)
E păcat că avem nevoie de legi care să reglementeze normalitatea sau să sancționeze îngrădirea unor drepturi naturale, dar uneori doar așa se poate, cu legi și amenzi.
Sunt curioasă voi ce părere aveți despre alăptat în public și despre această lege.
P.S. Am citit azi multe titluri în presă legate de această lege și multe dintre ele au preluat greșit mesajul. Această lege nu dă dreptul mamelor să alăpteze în public, așa cum au spus unele publicații, acest drept există și nu poate fi luat de nimeni. Această lege permite sancționarea celor care nu lasă mamele să alăpteze în public.
Leave a Reply