Tocmai ne-am întors din una dintre cele mai lungi si mai frumoase vacanțe cu copiii: o vacanță de 2 săptămâni în Grecia, în care am vizitat multe locuri și am călătorit mult. A fost o vacanță pe care am așteptat-o și am visat-o mult și din fericire a fost nesperat de frumoasă. Inițial am rezervat doar pentru o săptămână, dar pe măsură ce se apropia termenul plecării ne-am dat seama că ar fi minunat să mai stăm, dacă tot batem un drum așa lung. Prima săptămână am stat pe brațul Kassandra, iar apoi ne-am mutat în Sitonia. Nu am rezervat de la început tot, am așteptat să vedem cum decurge prima săptămână și apoi am prelungit cu încă 3 nopți și pe urmă cu încă 4 nopți.
Condiții de călătorie legate de COVID
Când am plecat noi, Grecia era în scenariu verde. Pentru noi am avut documentele de vaccinare, pentru copii nu am avut nevoie de nimic. Cât am stat acolo a crescut numărul e cazuri și au trecut în scenariu galben, de aceea pentru copiii peste 3 ani se cere test PCR negativ la întoarcerea în România. Acum situația s-a schimbat, testul PCR este necesar copiilor peste 6 ani. Reglementările se schimbă permanent, de accea cel mai bine ar fi sa verificați site-urile oficiale înainte de plecare/sosire.
Prima oprire am făcut-o în Salonic și acolo toată lumea respecta normele legate de purtarea măștilor de protecție, nu se punea problema să intre cineva în magazine sau în hotel fără mască. Mai mult, fiecare magazin afișa numărul maxim de persoane care puteau intra simultan în magazin, iar dacă acel număr era atins, ceilalți clienți așteptau la coadă la intrare. Pe măsură ce ieșea un client, intra următorul. Nu am văzut pe nimeni să fie deranjat de această practică și fiind sezon de reduceri era destul de aglomerat, dar toată lumea respecta regulile.
La hotel la micul dejun, era obligatoriu să porți mască și mănuși de unică folosință atunci când îți puneai mâncare, fiind mic dejun tip bufet, personalul de la hotel purta în permanență mască.
Cu cât ne-am îndepărtat de oraș și am ajuns în zone în care erau foarte puțini oameni, am sesizat o ușoară relaxare a normelor, dar în toate magazinele trebuia să intrăm cu mască (chiar și în magazinele mici cu suveniruri).
Ca o mică comparație, în Bulgaria pe care am tranzitat-o și la dus și la întors, nu purta nimeni mască în benzinării sau restaurante (angajații o purtau orientativ în barbă, clienții nici urmă de mască). Noi eram singurii care aveam mască și asta mi-a confirmat încă o dată că Bulgaria nu este o alegere care să fie pe placul meu.

Drumul
Am plecat la 6 dimineața din București, am făcut 2 opriri în Bulgaria la benzinării și pe la ora 15 eram deja în Salonic, unde am stat în prima noapte. În vamă nu am stat foarte mult, am trecut destul de repede. Drumul prin Bulgaria este destul de greu (prima parte este pe un drum cu câte o banda pe sens și multe viraje, apoi autostrada, dar si ea e cu multe viraje), cu multe camere radar, dar și plin de mașini cu numere românești. Am alimentat la Sofia, pentru că este ceva mai ieftin combustibilul ( cam 1,08 euro fata de 1,30-1,40 cât e în Grecia). În Grecia am mers în principal pe autostrăzi și pe drumuri expres, doar ultima parte din drum (ân Kasandra) a fost pe drum național. Avem prieteni care au plecat din România seara și au mers noaptea, ca să doarmă copiii, dar au spus că altă dată nu ar mai face asta, pentru că drumul prin Bulgaria este greu și nu este luminat.
Aveam ceva emoții legate de drum și de răbdarea copiilor, dar i-am pregătit mult înainte explicându-le că vom avea un drum greu și avem nevoie de răbdarea și ajutorul lor ca să ajungem repede și în siguranță la destinație, unde vom face baie în mare și ne vom distra cu prietenii. Din fericire au fost super liniștiți și la plecare și la întoarcere, au mai dormit, au cântat și au stat cuminți, fără prea multe văicăreli legate de drumul lung.

Mâncarea
Cu masa am avut cele mai mari emoții, în special pentru că am doi copii destul de mofturoși. Am mizat pe faptul că le place peștele, musacaua și mâncărurile cu sos. Iar ca variantă de back-up, o felie cinstită de pâine cu unt puteam să improvizez în cameră, deși nu asta îmi doream.
Noi am avut doar micul dejun plătit, pentru că ne doream libertate de mișcare. Știu că mulți părinți cu copii preferă să meargă la hoteluri cu all inclusive, pentru a avea varietate în meniu și a fi siguri că mânâncă copiii ceva. După ce altă dată am fost la all inclusive (odată în Grecia și de 2 ori în Turcia) și copiii mâncau doar paste și cartofi prăjiți, iar noi sufeream că nu putem gusta preparate locale, am decis că nu mai vrem și preferăm să ne putem plimba și să mâncăm unde vrem noi. Și ne-am descurcat minunat. Dacă anticipam un pic momentele în care ni se va face foame, ca să ajungem la o tavernă și să comandăm ceva, atunci era perfect. Și oricum la ora prânzului era prea cald ca să mai stăm pe plajă, fugeam să ne ascundem de soare la umbra unei terase. Copiii au mâncat mult mai bine decât la all inclusive (da, au cerut și paste și cartofi prăjiți, dar au mâncat și mâncare tradițională, pește, calamari, ciorbă de pește, orzo, musaca). Dacă nu vedeau pastele și cartofii prăjiți în față, era mai ușor să îi convingem să comandăm altceva. Nu a plecat nimeni nemâncat, iar noi am fost mulțumiți că am putut să comandăm mereu altceva (la all inclusive meniul e destul de similar din prima până în ultima zi). Aproape mereu primeam desert din partea casei: prăjituri, fructe sau înghețată, iar de fiecare dată mâncarea venea suficient de repede încât să nu avem timp să ne plângem prea tare de foame.

Prețuri la șezlonguri
Acesta este unul dintre subiectele mele preferate. Cu toții știm cât costă un șezlong la Mamaia (în iunie când am fost noi, costa 20 sau 30 de RON/zi în timpul săptămânii și 30 sau 45 în weekend, în funcție de tipul de șezlong). În Grecia am vizitat multe plaje, aproape în fiecare zi alta și cel mai mult am plătit pe un șezlong 5 EUR, în weekend, pe o plajă destul de fițoasă. Am auzit că ar fi și plaje mai scumpe, unde prețurile cresc, dar noi fiind cu copii, nu am căutat fițe, ci plaje normale. Dar în cele mai multe cazuri nu am plătit pentru șezlonguri, trebuia doar să comandăm de la bar. Psihologic vorbind, atunci când auzi că e șezlongul gratis, altfel comanzi de la bar, că parcă nu mai ai presiunea că ai cheltuit deja niște bani. Si cum căldura e mare, trebuie să te hidratezi cu apă, suc, fructe. La majoritatea barurilor de pe plajă aveau salate de fructe, sucuri naturale, iar la o cafea primeai o sticlă de apă.

Cazare
Hotelurile în Grecia nu sunt tocmai de top, de multe ori nu se ridica la standardul numărului de stele pe care le au, dar știam deja asta și nu aveam așteptări prea mari. În zonele turistice sunt multe pensiuni sau vile cu apartamente de închiriat și mai puține hoteluri, iar partea frumoasă este că sunt aproape de plajă și sunt foarte curate. În prima săptămână am stat la un complex de vile și bungalouri, foarte distanțate între ele, care dădeau toate direct afară în curte, așa că nu prea erau șanse să te intersectezi cu vecinii. A fost minunat pentru că dimineța și seara stăteam afară, plaja era foarte aproape (dar era plajă cu pietre, nu cu nisip), aveam piscină în interiorul curții și loc de joacă pentru copii. Locul de servit micul dejun era tot în aer liber și tot acolo puteam servi prânzul și cina dacă doream.

Despre ceea ce am vizitat în Kassandra, despre taverne și plaje am povestit aici. Acum am vrut doar să vă fac o scurtă introducere și să vă deschid un pic apetitul pentru o călătorie în Grecia, dacă nu v-ați făcut încă planuri pentru vara asta.
Pe mae.ro scrie ca daca ai sub 12 ani nu ai nevoie de pcr sau alt document covid. Tosusi am vazut ca multi scriu ca daca ai peste 3 ani ai nevoie de pcr sau document covid 🙄 si noi mergem in vacanta cu un copil 3 ani jumate si un bebe si nu stiu cum sa procedez cu acest pcr 😔
Cand am venit noi, asa era, cu 3 ani. intre timp au modificat la 12