Vacanța noastră în Grecia de două săptămâni a început pe brațul Kassandra, unde am stat o săptămână și a continuat pe brațul Sithonia unde am stat a doua săptămână.
Pentru noi a fost prima dată când am stat două săptămâni în vacanță și aș putea spune că prima săptămână a fost de acomodare, să ne deconectăm și abia în a doua săptămână ne-am bucurat cu adevărat de tot ce am făcut.
Ca și peisaj, ne-a plăcut mult mai mult în Sithonia decât în Kassandra, dar tocmai pentru că este mult mai frumos, acolo erau și mult mai mulți turiști.
Methamorphosis
Acolo am făcut prima oprire din excursia pe Sithonia. Am stat doar câteva ore, cât am mâncat și ne-am plimbat puțin, dar mi-a plăcut parcul mare și plaja se vedea senzațional de frumos de sus. A fost primul moment în care mi-am dat seama că avea să îmi placă mult acolo. Am încercat să mergem în fiecare zi în alt loc, dar nu am reușit să vedem toate plajele superbe din Sithonia și nici să vizităm tot ce am fi vrut.
Nikiti
Este unul dintre cele mai populare orașe de pe Sithonia, de aceea acolo merg și cei mai mulți turiști români. Sunt multe pensiuni sau hoteluri mici, iar pe faleză sunt multe restaurante și magazine de suveniruri. Mi s-a părut un pic aglomerat și gălășios, dar seara era plăcut să ieși la plimbare pe faleză. Noi am stat undeva un pic mai departe de plajă, așa că nu ne-a deranjat aglomerația și doar seara mergeam la plimbare prin oraș. Ziua am preferat să mergem la alte plaje, ceva mai departe, dar cu peisaje superbe.
Plaja Le mantri
Am ajuns pe această plajă la recomandarea unor prieteni și ne-a plăcut foarte mult pentru că era lată, cu nisip fin și muzică super bună. Destul de aproape de acest loc, în apă, era montat un fel de loc de joacă gonflabil pentru copii. Băieții au vrut imediat acolo (10 euro/copil), dar s-a dovedit a fi un pic cam greu pentru ei, soțul meu a stat mereu în preajma locului de joacă și îi ajuta să urce înapoi dacă alunecau în apă. Au stat cam o oră acolo, au veniți frânți de oboseală. Cel mai mult s-au distrat cu niște bărcuțe cu care ajungeau de la mal la castelul gonflabil.
Plaja Rodia
Aceasta a fost plaja care mi-a plăcut cel mai mult în această vacanță, m-a cucerit din primul moment pentru că este genul de plajă mică, situată într-un golf. Are și nisip, dar și stânci în stânga și dreapta, are și soare și umbră naturală. Drumul până acolo a fost greu, pentru că de la drumul principal, am coborât pe un drum îngust, neasfaltat, cu multe viraje strânse. Am fost acolo în weekend, dar tot am găsit loc. Plaja are un beach bar foarte frumos amenajat, zonă de șezlonguri, zonă de pufuri (saci din aceea mari de puf) pe iarbă și o tavernă cu mâncare foarte bună. Am avut noroc că am ajuns destul de devreme și am prins loc la umbra copacilor, așa că a putut să stăm toată ziua acolo (la prânz ne-am retras la tavernă).
Plaja Bahia
A doua zi după Rodia am mers la Bahia, care este tot o plajă superbă, la care am ajuns tot pe un drum prăfuit. Diferența a fost însă una destul de mare, pentru că la Rodia am fost duminică, la Bahia luni. Duminică era plin de lume, luni eram aproape singuri pe plajă. Copiii au făcut snorkeling, iar noi ne-am relaxat cu salată de fructe.
Vourvourou
Am fost foarte curioasă să văd acest sătul mic, pentru că știu că este căutat de mulți turiști. Este un sătuc foarte liniștit, cu câteva pensiuni și restaurante și o plajă îngustă. Este potrivit pentru cei care vor să stea într-un singur loc și vor liniște și relaxare. Dacă vreți distracție seara, atunci nu prea este potrivit, fiind foarte liniștit.
Apus la Ethnik beach bar
Nu puteam să nu mergem să vedem un apus superb si tot la recomandarea unor prieteni care mai fuseseră, am ajuns la Ethnik beach bar. Acolo am găsit o atmosferă ca de Vama Veche, cu mulți tineri, muzică și veselie, iar apusul ne-a lăsat fără cuvinte.
Neos Marmaras
Acesta fost orașul care mi-a plăcut cel mai mult din toată excursia. M-au fascinat străduțele mici și abrupte, casele construite parcă una peste alta, așezate în pantă pe străduțe ce coboară spre portul în care stau ancorate ambarcațiuni mici. Neos Marmaris este un astfel de oraș drăguț, curat, cu multe magazine cochete și multe taverne și restaurante .
Recunosc, mi-au dat mari palpitatii străduțele mici în pantă abruptă și nu mi-ar fi ușor să conduc acolo. Dar m-as putea obișnui cu mirosul de mare și cu priveliștea superbă.
Am găsit multe magazine foarte frumoase cu suveniruri și multe restaurante foarte bune. Preferatul nostru a fost Okyalos (am mâncat de 2 ori acolo) pentru că avea o priveliște superbă spre port și o ciorbă de pește senzațională. În ultima seară am mâncat la o tavernă situată fix pe malul mării, cred că Ta kymata se numește.
Porto Carras
Porto Carras este cel mai cosmopolit și elegant complex turistic din Halkidiki. A fost creat de Yiannis Carras , un om de afaceri grec și armator. Inițial, a fost planificat cu renumitul arhitect Walter Gropius , dar lucrările de construcție au început postum în 1973. Proiectul a adus o revoluție turismului Halkidiki . În iunie 2003, Porto Carras a fost locul Summit-ului Uniunii Europene din Salonic, organizat sub președinția elenă, timp în care a fost prezentat pentru prima dată proiectul de Constituție al UE. Cei 25 de lideri ai Uniunii Europene, împreună cu premierul Turciei și șefii NATO și UE au participat la o cină oficială, găzduită de președintele de atunci al Republicii Elene.
Hotelul are un port privat unde pot veni să își parcheza iahturile cei care sunt cazați acolo, are plajă privată, piscine pentru adulți și copii și multe zone de agrement, o plantați ede măslini și podgorie proprie.
Acolo se poate ajunge cu mașina, dar doar cei cazați acolo pot intra sau cu barca din Neos Marmaras. Mie mi-a plăcut pentru că este extrem de elegant și de frumos, dar acolo nu am mai simțtit vibe-ul Greciei, atmosfera de continuă sărbătoare de la taverne. E ca și cum ai da viața tumultoasă a unui orășel, pe liniște și lux, dar este o experiență pe care trebuie să o încerci ca să poți face apoi comparații și să știi ce îți dorești mai mult de la o vacanță. Nu ai mereu ocazia să iei micul dejun privind vasele luxoase din port sau să privești apusul în timp ce bei un pahar de vin din domeniile Porto Carras.
Am plecat din Sithonia cu sentimentul că am văzut prea puțin, că am fi vrut să explorăm mai mult, dar în ultimele zile ne scăzute energia și am simțit nevoia doar să stăm să ne ralaxăm. Dacă aș merge din nou acolo, aș vrea să văd și orașul vechi din Nikiti, să fac o excursie cu barca să văd mănăstirile de pe muntele Athos, aș merge seara la o cină in Sarti și aș căuta și alte plaje superbe.
Voi ați vizitat Sithonia? Ce v-a plăcut cel mai mult și ați recomanda să vedem altă dată?
Leave a Reply