Ți s-a întâmplat vreodată ca timp de 5 zile la rând să te îmbraci cu aceeași pereche de jeanși sau de pantaloni, să petreci zeci din minute în fața dulapului încercând să creezi o ținută chic, ca apoi să te întorci tot la pantalonii pe care i-ai purtat și ieri? Stai liniștită, nu ești singura! Toate trecem prin momente din acestea de blocaj vestimentar din care parcă nu mai reușim să ieșim indiferent câte haine am avea în dulap.
Astăzi am invitat-o pe Gabi Urdă, consultant de stil vestimentar să ne dea câteva idei care să ne ajute să ne deblocăm atunci când nimic nu pare să ni se potrivească.
Cum facem să ieșim din rutina ținutelor uniformă? Care ar fi 5 pași simpli?
- Putem să ținem un jurnal vestimentar , să ne fotografiem ținutele de stradă pentru cel puțin o lună. Astfel putem să observăm care sunt ținutele noastre uniformă și să realizăm ce ne place la ele și vrem să păstrăm, până la urmă ele pot deveni o marcă de stil, putem să devenim recognoscibile dacă excelăm în a crea ținute fancy, chic cu jeanși, de exemplu.
- După o vreme, le privim cu un ochi obiectiv, când creierul nostru nu ne mai percepe ca pe subiect.
- Abia atunci vedem ce e repetitiv, conformist, ce nu ni se potrivește, marcăm un punct de plecare al schimbării.
- Dar este important să punctăm și ce ne place, ce ne stă bine, chiar dacă este repetitiv, nu înseamnă că este rău. Până la urmă consistența stilului stă în a rămâne fidelă unor anume piese și a le exploata maxim, astfel putem avea o garderoba-capsulă de cămăși albe și le combinăm în diferite feluri.
- Introducem elemente noi, detalii – accesorii, texturi, printuri, croieli, atât cât ne simțim confortabil, pentru început, într-un mediu în care suntem relaxate și ne simțim încurajate (cu prietenele noastre, în vacanță) după ce ne-am documentat puțin pe Pinterest, pagina unui consultant sau blogger al cărui stil ne place, reviste etc.
De unde începem când vrem să creăm o ținută nouă, o combinație pe care nu am mai încercat-o?
Atunci când vrem să ne îmbrăcăm, sigur avem în minte o piesă centrală, care ne place și vrem musai să o purtăm – o rochie sau o bluză – de la care pornim. Dacă este rochie deja totul se simplifică foarte mult pentru că rămân doar pantofii, geanta și, eventual, accesoriile. De aceea rochiile sunt alegerea multor femei. Dacă ne îmbrăcăm în două piese sau mai multe, ținem cont de caracteristicile hainei care devine punctul central al ținutei, să o punem în valoare, fără să concureze cu altele, fără să încarce.
Dacă ne îmbrăcăm în neutre (alb, negru, griuri, bejuri, navy), ele primesc lângă alte neutre sau orice altă culoare, dacă haina are imprimeu, ținem cont să o echilibrăm cu o culoare uni – neutră sau una care se regăsește în imprimeu (ca să fie mai simplu). Altfel, ne mai uităm la proporții și punem talia în evidență sau mai adăugăm câțiva centrimetri cu o talie înaltă, tocuri, suflecăm mânecile, pantalonii pentru a scoate în evidență părțile delicate, fine ale încheieturilor.
La final dacă ne plac accesoriile, punctăm discret sau mai vizibil acolo unde ne dorim strălucire, unde ne dorim să se îndrepte atenția, unde e nevoie de un punct de interes. De altfel, atunci când cream o ținută să pornim de la ce vrem să scoatem în evidență cu acea haină – culoarea ei ne face să părem proaspete, ne face să părem mai slabe, mai înalte, ne evidențiază picioarele – de la un aspect pozitiv, nu de la ce ne dorim să camuflăm. Dacă punem accentul pe ce avem frumos – scoatem picioarele frumoase, aducem atenția către decolteu sau brațe, umeri – vom distrage atenția de un alt aspect mai puțin favorabil – burtica sau șoldurile late.
Mai multe haine înseamnă că ne va fi mai ușor să creăm ținute inedite?
Nici în garderobă mai mult nu înseamnă neapărat mai bun și nu înseamnă că avem o diversitate mai mare. Acest lucru se întâmplă pentru că de cele mai multe ori pe nesimțite se strecoară obișnuința și chiar dacă ne uităm la multe fotografii, când ajungem să cumpărăm, sfârșim tot cu lucrurile pe care le știam, pe care le purtăm de mult timp, în variante puțin modificate.
Altfel că jeanșii slim sunt alegerea primă a majorității, chiar dacă în magazine sunt mult mai multe oferte – boyfriend, flare, boot cut, regular etc. Este important să vedem ce avem deja în dulap, să compunem ținute noi, combinații inedite cu ce avem deja, iar când facem o achiziție nouă să testăm măcar, să probăm o croială nouă, o textură sau un imprimeu, o culoare pe care nu am mai încercat-o, fără a ne simți obligate să o cumpărăm sau fără așteptarea că ne va veni bine – doar experimentăm. Este singura cale prin care ne putem lărgi orizonturile vestimentare și a ne crea o identitate vizuală coerentă, care să ne exprime personalitate, ritmul de viață, care să ne ajute în dezvoltarea personal, profesională.
Să evaluăm printr-un proces de detox de garderobă ce avem deja, să folosim la adevăratul lor potential, să cumpărăm smart, nu doar emotional, să ne informăm despre styling, tendințe și să lăsăm creativitatea să ne conducă dincolo de teama de control, ridicol, așteptări.
Care este cel mai des întâlnit articol vestimentar în garderoba clientelor tale pe care ai vrea să nu îl mai poarte obsesiv?
Nu m-aș referi la articole vestimentare, ci la o teamă de a lăsa văzute, de a primi un compliment, de a stârni admirația. Să încerce mai mult, să îndrăznească.
Haideți să o cunoaștem mai bine pe Gabi Urdă, consultantul de stil care a răspuns astăzi întrebărilor mele:
Gabi este mama unui băiețel, este soție și este consultant de stil și stilist personal. Ea ajută femeile să își găsească potențialul estetic și să devină cea mai bună variantă a lor, să se exprime vestimentar și să folosească stilul în avantajul lor. Gabi ține multe seminarii de stil, unul dintre ele va avea loc chiar week-end-ul acesta și tema este “De la Haine la ținute în 10 minute” (link aici).
Pe Gabi o puteți găsi pe site-ul ei https://www.gabiurda.ro/ si pe facebook unde postează idei minunate de ținute.
Cristina B. says
Foarte utile sfaturile! Va apreciez maxim pe amandoua! 🤗
Anca says
Ma bucur mult ca iti place!