Când eram mică îmi plăceau “poveștile adevărate”, adică acelea care porneau de la persoane reale, pe care le cunoșteam. Imi plăceau poveștile de când erau bunicii sau părinții mei copii. Poate pentru că mă ajutau să îmi cunosc mai bine familia, să aflu despre ei lucruri din perioada în care eu nu existam.
In ultima vreme mi-am dat seama că m-am reîntors la poveștile adevărate, pentru că am tot ales să citesc biografii sau memorii. Nu am făcut-o voluntar, dar mi-am dat seama că îmi plac mai mult decât cărțile de ficțiune. De ce? Pentru că așa aflu anumite detalii despre viața unor persoane pe care le admir, pot afla ce le motiveaza, dar si latura umana a fiecăruia, cu vulnerabilități si probleme. De multe ori vedem doar vârful eisbergului din viața cuiva, doar momentele de glorie, dar nu cunoaștem munca, sacrificiile sau îndoielile pe care le are acel om. Pentru că oricât ar fi un om de deștept, talentat, magnific, în spate se ascunde multă muncă și fiecare are temeri, frici și îndoieli. Și mi se pare fascinant să cunoști povestea unui om într-un context politic și social, să îi înțelegi viața.
Iată o listă cu cele mai interesante biografii pe care le-am citit
Andre Agassi – Open. O autobiografie
Nu pot spune că sunt pasionată de tenis, dar am ajuns să citesc biografia lui Agassi după ce mai mulți prieteni au lăudat-o pentru cât de bine este scrisă. Și am ajuns să le dau dreptate după câteva pagini, când deja cartea mă prinsese mai ceva ca un roman de ficțiune. Povestea lui Agassi nu este una ușoară, nu este genul de copil care să știe că vrea să facă tenis, el urmează un drum impus de tatăl lui, care face toate eforturile și își împinge copilul de la spate pentru a ajunge campion. Agassi nu ascunde niciun moment cât de greu i-a fost să urmeze acest drum impus de tatăl său, dar și cât de greu i-a fost să se mențină acolo sus, odată ajuns în vârf, frustarea pe care o simte atunci când nu reșește să obțină un titlu dorit. Ascensiunea rapidă și viața fabuloasă nu înseamnă neapărat fericire și povestește despre eșecul în căsnicia lui cu Brooke Shields, dar și despre durerile cumplite de spate pe care le are la un moment dat și care îl chinuie în timpul meciurilor. Dar reușește să își găsească fericirea și echilibrul alături de Stefanie Graf cu care are doi copii, iar împlinirea profesională vine de la academia pe care o inființează pentru ajutorul copiilor pasionați de sport. Cartea este scrisă remarcabil, cu un umor aparte și cu o sinceritate dezarmantă. Cel care l-a ajutat să scrie cartea este un jurnalist american, J.R. Moehringer, distins cu premiul Pulitzer.
Dulcele Bar – J.R. Moehringer
La mult timp după ce am citit biografia lui Agassi, am dat peste romanul autobiografic al scriitorului care a fost gostwriter (scriitor din umbră) pentru acesta. Dacă Open mi-a plăcut mult, Dulcele Bar pur și simplu m-a fermecat. Povestea lui Moehringer este cea a unui copil crescut doar de mamă și de bunici, în absența tatălui, dar în umbra vocii lui. Tatăl său, prezentator de radio era “vocea” pe care băiatul o asculta ca și cum i-ar fi vorbit doar lui, iar copilul caută alte figuri masculine pe care să le aibă model în viață. Așa ajunge să fie protejat de unchiul său care lucra la un bar și de prietenii acestuia, iar barul este ca un fel de a doua casă pentru el. Pasiunea pentru cărți și pentru scris îl duc însă pe un drum mai bun decât al celor mai mulți clienți de la bar. Așa ajunge să obțină o bursă la Yale, să lucreze la New York times, iar în tot acest timp barul este punctul lui de referință la care se întoarce atunci când îi este greu, dar și atunci când are motive de bucurie. Dulcele bar este o biografie, dar este și o monografie al cartierului, în care cunoaștem poveștile celor care gravitează în jurul barului.
Coco Channel – Edmond Charles Roux
Viața uneia dintre cele mai misterioase și mai celebre femei de afaceri. Gabrielle, crescută într-o școală de călugărițe, încearcă să devină cântăreață, iar mai apoi își găsește adevărata vocație devenind creatoare de pălării, iar cu ajutorul lui Boy Chappel devine creatoare de modă. Ceea ce m-a impresionat la Channel a fost tenacitatea, dar și felul în care își proiecta ceea ce dorea să realizeze. În zilele grele, când nimeni nu intra în atelierul său, dacă era întrebată cum îi merge, răspundea mereu că îi merge excelent, că are mulți clienți. Astfel, mulți veneau din curiozate, să vadă cum de are Channel mulți clienți și așa își crea o imagine care o ajuta să reziste în timp. A reușit mereu să reinventeze ceva, să găsească materiale accesibile în vremuri grele, să se adapteze și să creeze un brand care și astăzi face furori în lumea modei. Am încercat să trec peste faptul că era simpatizantă a naziștilor și că i-a ajutat în timpul războiului, dar nu putem nega că mare parte din succesul său s-a datorat și susținerii pe care a avut-o din partea armatei germane.
Michelle Obama. Povestea mea
Michelle este mamă, este avocat și este Prima Doamnă a Americii, dar nu orice Prima Doamnă, ci Prima Doamnă de culoare. Michelle își iubește și își susține soțul în campanie, dar în același timp trebuie să își crească fetele. Michelle are curajul să fie sinceră și povestește despre momentele în care căsnicia ei întâmpină dificultăți din cauza campaniei electorale sau când viața familiei ei devine mult mai complicată din cauza poziției pe care o au (fetele trebuie să fie însoțite mereu de agenți, mama ei nu poate merge singură la biserică, orice ieșire este atent supravegheată). Citind cartea lui Michelle înțelegi că orice poziție vine la pachet cu multă responsabilitate, cu multe renunțări și implică multă muncă, iar ceea ce vedem noi este doar rezultatul a multe ore de muncă și planificare. Este o carte pe care o recomand din tot sufletul, pentru că Michelle este o fata simplă, care a învățat și a munci pentru cariera ei, iar când a soțul ei a decis să candideze pentru președinția Americii, a munci și mai mult.
Eu sunt Mala. Malala Yousafzai
Malala este o fată din Pakistan care își dorește să meargă la școală și să învețe ca să devină medic. Un vis absolut normal pentru orice fata din lumea asta din anii 2000. Dar Malala nu trăiește în orice țară, ea trăiește într-o țară în care femeile nu au drepturi și viețile lor sunt gândite și planificate de bărbați. Deși tatăl Malalei își dorește ca fiica sa să meargă la școală, acest lucru nu este bine văzut de ceilalți. Iar când talibanii preiau puterea, familia ei începe să primească amenințări și Malala este împușcată în cap. Supraviețuiește doar printr-o minune și chiar dacă nu se mai întoarce în Pakistan, ea luptă în continuare pentru drepturile femeilor de acolo, primind chiar Premiul Nobel pentru pace. Cartea este o scură istorie a Pakistanului din era modernă, dar și o monografie a vieții paștunilor. Este o lume despre care știam foarte puține lucruri și povestește cât de mult suferă populația de acolo din cauza acțiunilor talibanilor și a terorismului pe care aceștia îl practică în lume.
Yeonmi Park – Drumul către libertate
Este povestea unei fete care a fugit din Coreea de Nord, după ce acolo a suferit multe lipsuri. Cartea începe cu copilăria ei în Coreea de Nord, țară comunistă în care totul este dus la extrem, de la înfometarea oamenilor, pînă la limitarea gândirii și îndoctrinarea în dragostea pentru conducător. Un pic din ceea ce am experimentat și noi în ultimii ani de comunism, dar mult mai dur și mai abuziv. Drumul ei din Coreea de Nord până în Coreea de Sud nu a fost nici scurt, nici ușor. Este vândută, este abuzată, dar pentru prima dată nu mai simte foame. Abia când ajunge în Coreea de Nord realizează că cel mai mare abuz la care a fost supusă este îngrădirea gândirii și de aceea are reale probleme în a-și găsi vocea interioară si identitatea spirituală. Este o carte dură, tristă, dar realistă și cutremurătoare.
Jurnalul Annei Frank
Timp de 2 ani, Anne a stat ascunsă împreună cu familia ei și cu câțiva cunoscuți, în sediul firmei tatălui său. Aici s-au ascuns de teama de a nu fi deportați, singura lor legătură cu exteriorul fiind asigurată de câțiva apropiați ai familiei. În toată perioada în care stau ascunși, Anne a ținut un jurnal în care descrie cum s-au ascuns, ce provizii au luat cu ei, cum își organizau activitatea, cum învățau ea și sora ei, care era discuțiile între membrii ascunzătorii. Din păcate ascunzătoarea lor a fost descoperită și ei au fost deportați. Singurul supraviețuitor a fost tatăl ei, care a publicat mai târziu jurnalul ținut de fiica sa.
Juniper. Fetița născută prea devreme – Kelley Benham French
Există cărți bune, cărți foarte bune și cărți pe care nu vrei să le mai lași din mână, dar nici nu ai vrea să se termine. În vara asta am citit cărți din toate cele trei categorii, iar Juniper face parte din ultima categorie. Este scrisă incredibil de bine, încât este la granița dintre ireal de frumos și fermecător de răvășitoare. Ambii părinți ai lui Juniper sunt jurnaliști și fiecare semnează câte un capitol, alternând poveștile despre micuța fetiță. Juniper este un copil mult dorit și așteptat, conceput în vitro după mulți ani de încercări, dar care are ghinionul de a se naște la 23 de săptămâni și 6 zile. Șansele date de medici sunt puține, dar sunt de partea ei. Are norocul de a se naște în apropierea celui mai bun spital de copii, într-o familie cu cea mai bună asigurare medicală, este îngrijită de cei mai buni medici, o sistentă observă la timp o problemă apărută la abdomenul micuței, un medic se încumetă să o opereze deși inițial refuzase, iar micuța luptă zi de zi. Este o poveste despre răbdare, încredere, speranță și iubire. Pentru că mai mult decât orice, Juniper este iubită și iubirea învinge mereu.
Memoriile unei gheișe – Arthur Golden
Știu că este o carte pe care aproape toată lumea o cunoaște, dar nu puteam să nu o trec pe listă, deoarece este o carte care mi-a plăcut foarte mult și din care am aflat ce înseamnă o gheișă și cum se desfășoară viața lor. M-a surprins și m-a uimit jocul răutăților și al rivalității pe care îl joacă gheișele, sistemul lor de recomandări și de remunerare, dar și cât de nocive sunt machiajele și coafurile pe care și le fac.
Misterul regelui. Despre scris. Stephen King
Misterul Regelui nu este un roman, este un ghid pentru cei care scriu și vor să își îmbunătățească tehnicile de scris. Cartea conține o scurtă autobiografie a autorului, scrisă cu multă autoironie și conține multe sugestii pentru cei care vor să își perfecționeze modalitatea de a scrie povești, însoțite de multe exemple concrete. Autorul povestește cum zi de zi se închide într-o cameră și scrie un anumit număr de cuvinte sau de pagini, cum se documentează pentru fiecare roman al său, cum își construiește viața în jurul scrisului, dar și cum și-a revenit după accidentul în care a fost lovit de un șofer neatent care a dat peste el cu duba și a avut nevoie de multiple operații și peste o lună de spitalizare.
Ileana, principesă de România. Trăiesc din nou
Cartea este o lecţie de istorie scrisă cu emoţie, din care răzbat cu putere dragostea pentru România şi devotamentul pentru ţară. Soră medicală în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Principesa Ileana îşi împarte energia şi dragostea între familie şi răniţii de pe front, găsind pentru fiecare o vorbă bună, sau făcând mici bucurii, cum ar fi scrierea unei scrisori către familiile soldaţilor. Cartea mi-a deschis curiozitatea pentru istoria Familiei Regale, aşa că următoarea carte citită a fost despre viata Reginei Maria, apoi am citit despre Regele Ferdinand, Regele Carol I, Regina Elisabeta și Regele Mihai. Toate cărțile fac parte din colecția Casa Regală de la Editura Humanitas.
Sper că v-au plăcut recomandările mele, dacă aveți recomandări de biografii bune, sunt aici să mărim lista și să aflu și eu ce cărți interesante ați mai citit voi.
CristinaB says
Mulțumesc pentru recomandari, chiar voi cauta unele dintre titluri, mi-ai stârnit curiozitatea! Pe mine m-a impresionat foarte mult cartea autobiografica a lui Tibi Useriu – “27 de pași”, o carte motivațională, plină de lecții de viață.
Anca says
Ma bucur ca iti place articolul si sper sa iti placa si cartile. Mi-am notat si eu pe lista cartea lui Tibi Useriu, la recomandarea ta.