Uitasem cât sunt de multe locuri frumoase de vizitat în Bucovina, cât de multă verdeață și câte minuni sunt acolo. Uitasem cât de multă liniște este și cât de primitori sunt oamenii. M-am bucurat mult să ajung din nou în Bucovina și să le arăt copiilor încă un colț din țara noastră frumoasă. Nu se mai săturau să alerge pe dealuri, să se minuneze de fiecare loc și chiar a fost o excursie frumoasă, în care am vizitat multe locuri minunate.
Noi am stat aproape o săptămână și nu am dus lipsă de activități, ba chiar ar mai fi fost loc să ne mai plimbăm în natură, să facem trasee sau pur și simplu să stăm pe iarbă și să admirăm natura.
Dacă vă gândiți să faceți o excursie în Bucovina, iată o listă cu 10 locuri frumoase de vizitat în Bucovina:
Mănăstirea Voroneț
Bucovina este renumită pentru numeroasele mănăstiri care sunt păstrate și astăzi foarte bine. Majoritatea au fost ridicate de Stefan cel Mare și Petru Rares, fiind de multe ori adăpost pentru locuitori în timpul invaziilor turcilor și tătarilor. Multe din Mănăstiri sunt fortificate cu ziduri de apărare și sunt împodobite cu fresce pictate deosebit de frumos. 8 dintre mănăstirile din Bucovina sunt incluse în patrimoniul Unesco, Voroneț fiind una dintre ele. Aceasta este renumită pentru culoarea albastră cu care au fost pictate frescele exterioare, o nuanță puternică de azurit, care pare desprinsă din albastrul cerului. Mănăstirea Voroneț se află lângă Gura Humorului și datează de la 1488.
Vatra Dornei
Considerată Perla Moldovei, Vatra Dornei este una dintre stațiunile cele mai frumoase din Romania, recunoscută atât pentru izvoarele de apă cât și pentru ski. Parcul din Vatra Dornei este extrem de frumos, o mică pădure îngrijită, prin care poți să te plimbi pe alei spre izvoare și să vezi veverițe. Din Vatra Dornei poți să urci cu telescaunul și să admiri peisajele superbe ale munților din împrejurimi. Din Vatra Dornei pornesc multe rute importante, de aceea este foarte ușor să faci excursii în zonă și este un loc foarte bun în care să cauți cazare. Momentan Cazinoul din Vatra Dornei este în renovare, abia aștept să văd cum va arăta la final.
Mocănița de la Huțulca
Este un tren cu aburi, care era folosit pentru a căra lemnul de la pădure. Traseul trenului trece prin câteva sate foarte frumoase și priveliștea este minunată. Partea mai puțin plăcută este legată de fumul scos de tren. Din păcate locul în care ajunge trenul nu este excepțional, un fel de talcioc pe malul râului, unde sunt multe tarabe cu mâncare și suveniruri. Este bine să vă faceți rezervare înainte, pentru că în vacanțe sau weekenduri este aglomerat.
Mănăstirea Moldovița
Dintre toate mănăstirile vizitate, Mănăstirea Moldovița mi-a plăcut cel mai mult, datorită zidurilor sale împodobite cu flori și a curții imense pline de verdeață.
Parcul Național Călimani
Aici se află cel mai mare crater vulcanic prăbușit din România, dar și păduri dese de conifere și un tinov (zonă mlăștinoasă în care se acumulează turbă). Am pornit de centrul de informare din Șarul Dornei, unde am aflat ce putem vedea. Prima oprire a fost la Tinovul mic, o pădurice într-o zonă mlăștinoasă, amenajată cu podețe din lemn pe care să calci ca să nu te afunzi în turbă și cu multe panouri unde puteam citi informații despre floră.
De acolo am pornit spre Craterul Vulcanic prăbușit, iar pe drum ne-am oprit la o păstrăvărie mică unde am mâncat un borș de păstrăv minunat, iar mai departe am continuat drumul spre Gura Haitii. De acolo începe un drum de dale de 15 kilometri (destul de spart pe alocuri) care duce până la craterul prăbușit, care este o fostă exploatare de sulf. Drumul trece printr-o pădure deasă de conifere, cu copaci extrem de înalți și frumoși. De la crater se pot face două trasee, fiecare de aproximativ două ore, dar și priveliștea de acolo este spectaculoasă.
Transrarău
Șoseaua Transrarau este considerată al treilea cel mai frumos drum din România. Acesta traverseaza masivul Rarau și este unul dintre drumurile situate la mare altitudine, care ofera peisaje ce îți vor taia rasuflarea. Drumul leagă satele Chiril și Pojorâta, nu este un drum foarte lung, dar dacă se aglomerează, poate fi dificil de străbătut. Din păcate noi am făcut acest drum într-o zi cu ploaie și ceață și nu am putut să facem poze și să ne bucurăm de priveliște.
Pietrele Doamnei
Rezervația naturală Pietrele Doamnei este o arie protejată datorită vegetației sale, dar și un loc special pentru iubitorii de alpinism. Accesul se face prin Transrarau, de la cabana Rarău. Noi am făcut doar o mică parte din traseu prin pădure, dar pentru că era o vreme destul de ploioasă, ne-am oprit. Sperăm să facem și noi traseul acesta când vor mai crește copiii și vom merge echipați adecvat (o parte a traseului implică cățărare pe un perete de stâncă, cu ajutoorul lanțurilor).
Satul Ciocănești
Unul dintre cele mai frumoase sate din Moldova, cu case pictate și cu peisaje pitorești. Fiecare casă este pictată diferit, iar tot satul este gătit parcă de sărbătoare.
Cetatea Sucevei
Una dintre cele mai mari și mai cunoscute cetăți din România, Cetatea de Scaun a Sucevei este frumos renovată și refăcută, cu multe zone multimedia din care copiii pot afla despre istoria cetății, despre numeroasele asedii la care a fost supusă și despre cum de fiecare dată cetatea era refăcută și consolidată și mai bine. Sunt multe săli care pot fi vizitate, cu exponate și cu costume vechi, iar zidurile exterioare sunt ușor de parcurs, de acolo se poate vedea frumos tot orașul.
Muzeul Oului
Una din trradițiile care se mai păstrează încă în Bucovina este aceea a încondeierii oălelor. Obiceiul a fost adus de huțuli, care au venit din Ucraina și au transmis mai departe această artă. Sunt mai multe muzee particulare pe care puteți să le vizitați. Noi am vizitat două: unul în Moldovița și unul in Vama, cel mai mult ne-a plăcut cel din Vama, pentru că avea mai multe teme și exponate care provin din întreaga lume, iar pentru copii există o secțiune cu ouă pictate cu personaje din povești.
Sunt multe locuri frumoase în Bucovina care merită vizitate. Nouă ne-au plăcut mult satele răsfirate de dealuri, pășunile verzi pe care vedeam câte o văcuță la păscut, câte o căpiță de fân din loc în loc. Cele mai frumoase sate sunt cele care nu sunt la drumul principal, acolo parcă ești într-o poveste, departe de lume: Poiana Negrii, Sadova, Dorna Arini, Șarul Dornei. Sunt foarte multe mănăstiri de vizitat, dar și multe trasee care pot fi făcute dacă ești pasionat de drumeții. Aș putea spune că Bucovina este locul în care oricine găsește ceva interesant de făcut, fie că este pasionat de drumeții sau vrea plimbări lejere și multe obiective turistice. Noi sigur vom mai merge acolo să mai vedem și alte lucruri pe care acum nu am avut timp să le vedem: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița, Salina de la Cacica, Centrul de ceramică de la Marginea. Sunt curioasă voi ce locuri frumoase mai știți în Bucovina, haideți să completăm lista.
Leave a Reply