În articolul de acum două zile am povestit că pentru mine cina înseamnă de cele mai multe ori salată, și nu mă refer la salată de vinete sau salată boeuf, ci la un castron plin cu legume.
Știu că poate părea plictisitor să mănânci mereu salată și multă lume m-a întrebat cum de nu mă plictisesc de salată, salată și iar salată. Adevărul este că sunt atât de multe opțiuni și alternez atât de mult ingredientele, încât nu îmi ies două salate la fel pe parcursul a două, trei săptămâni. Iar de-a lungul timpului am încercat atât de multe variante, încât știu deja că nu există limite în a combina și a explora acest teritoriu al salatelor și de multe ori este suficient să schimb un ingredient ca să obțin cu totul altceva.
Primul și cel mai important pas ca să obțin mereu salate savuroase este să cumpăr legume proaspete și variate. Nu trebuie să am cantități uriașe în frigider, mie îmi place să cumpăr legume proaspete cam la 3-4 zile, dar cumpăr câte puțin din fiecare.
Iată ce trebuie să conțină o salată excelentă:
Baza – frunzele de salată
Este partea cea mai importantă și cea mai voluminoasă a unei salate. Putem alege clasica salată românească peste care să adăugăm alte frunze: rucolla, valeriană, spanac, leurdă, lobodă sau putem alege un mix de salate gata pregătit (la pungă) care conține frunze gata spălate și tăiate. Dacă alegem salata clasică (sau creață) trebuie să o spălăm bine și să o usucăm cu grijă, apoi să rupem frunzele cu mâna.
Legumele de bază
Aici putem alege multe variante, dar să nu depășească 3-4 tipuri de legume (altfel va fi prea mult). Putem alege între: roșie, castraveți, ciuperci (da, se pot mânca crude), dovlecel (tăiat fășii foarte subțiri are un gust foarte bun), ceapă (cea verde merge cel mai bine, apoi ceapa roșie), ardei gras. Dacă este iarnă, putem adăuga o legumă coaptă: cartof dulce copt, dovlecel copt. Pentru un gust deosebit, eu aleg și o leguma cu un gust mai puternic: fenicul, morcov dat prin răzătoarea mare, apio, ridichi.
Ceva crocant
Poate fi vorba de niște semințe de cânepă sau de dovleac, de nuci sau migdale crude și tăiate foarte mărunt sau de porumb din conservă. Și sâmburii de rodie sunt o alegere bună, dar trebuie alese cu grijă celelalte ingrediente pentru a nu amesteca foarte mult gusturile. Nu trebuie să punem multe semințe, doar cât să dăm un pic de contrast între texturi.
Dressingul
Este partea cea mai importantă pentru o salată, pentru că poate schimba complet gustul unei salate, îmbogățindu-l sau dimpotrivă stricându-l. Nu folosesc maioneză sau sosuri gata cumpărate, am învățat să fac o combinație simplă de ulei de măsline și oțet, care poate fi păstrat câteva zile. Nu pun niciodată oțet sau ulei direct pe salată, ci fac o emulsie pe care o torn gata preparată. Pun într-o sticluță o parte de oțet simplu din vin alb și 3 părți de ulei de măsline. Adaug și condimente: busuioc, mentă, cimbru (puteți adăuga ce vă place), apoi agit bine până obțin o emulsie din care torn pe salată. Restul poate fi folosit zilele următoare. Dacă nu vă place oțetul simplu, puteți face cu suc de lămâie sau de portocală. Iar dacă nu aveți deloc timp să preparați așa ceva, atunci puteți folosi oțet balsamic, care este mult mai plăcut la gust. Adăugați la final sare și piper și amestecați.
Partea consistentă
Ca să țină un pic de foame, trebuie să adăugăm și ceva consistent: carne, pește, brânză sau ou. Eu prefer să aleg doar un singur fel de proteină, mai ales că mănânc seara salata și vreau să fie ușor de digerat. Putem alege dintre: prosciutto crud, carne la grătar de pui, vită, curcan (pe care o tăiați fâșii), ton, somon fume sau brânzeturi, dar aveți grijă că acestea au mai multe grăsimi: mozarella, halloumi, parmezan tăiat fâșii sau alte tipuri de brânză care vă place. Dacă vreți o salată vegetariană puteți încerca năut din conservă, fasole roșii boabe (tot din conservă), quinoa fiartă.
4 rețete de salate care îmi plac foarte mult:
Salata cu ton
Mix de salate verzi la pungă, ton în suc propriu, porumb, ardei kapia, morcov, ceapă roșie și fenicul. Dressing făcut din lămâie, ulei de măsline, sare, piper, busuioc, mentă.
Salată cu năut
Mix de salată, roșii cherry, năut din conservă, morcov ras, ardei kapia, castravete. Dressing făcut din: oțet alb, ulei de măsline, sare, piper, busuioc, semințe chimen.
Salată cu vită
Carne de vită la tigaie (prefer pulpă de vită trasă în unt, dar să fie caldă), mix de salată, ciuperci. Dressing făcut din: oțet alb, ulei de măsline, sare, piper, busuioc și putem pune un pic de sos asiatic dulce-picant).
Salată cu cartof dulce copt
Salată verde simplă sau mix de salate, cartof dulce copt (să fie un pic cald), parmezan feliuțe (nu ras). Dressing făcut din: oțet alb, ulei de măsline, sare, piper, busuioc, semințe chimen. La salata asta nu pun mai multe tipuri de legume, pentru că îmi place să simt cartoful copt, iar în combinație cu semințele de chimen are un gust senzațional. Dacă vă place, puteți adăuga caju crud, dar atenție să nu puneți mult pentru că deja aveți cartof dulce și parmezan.
Salată de pui cu rodie
Mix de salată verde (Salată verde, rucolla, valeriană), piept de pui la grătar, sâmburi de rodie, oțet balsamic, ulei de măsline, sare, piper.
După cum vă spuneam, există atât de multe variante în care puteți prepara salatele, încât nu aveți cum să vă plictisiți. Mie îmi place pur și simplu să încerc câte ceva nou din când în când și să văd ce iese. Rar mi s-a întâmplat să nu iasă bună și mereu încerc noi combinații în funcție de ceea ce este disponibil în piață.
Fotografie creată de Ella Olsson, de la Pexels
Leave a Reply