La începutul fiecărui an, ne propunem diferite obiective: să facem una, să realizăm alta, să obținem ceva, să nu mai facem una, să nu mai gândim alta. De cele mai multe ori obiectivele acestea vizează viața profesională și poate un pic viața personală, mai ales latura legată de sănătate (să slăbim, să facem sport, să renunțăm la obiceiuri nocive). Dar cum ar fi dacă am avea obiective și în alte zone mai puțin marcante ale vieții noastre, dar care ne pot aduce bucurie. Cum ar fi dacă am avea obiective stilistice în ceea ce privește garderoba noastră sau obiective legate de hobby-uri, de amenajarea casei, de mersul la spectacole sau concerte? Astăzi vreau să vă iau cu mine în zona de stil vestimenatr și să vorbim despre obiectivele stilistice pe care putem să ni le propunem la începutul acestui an.
Ca la începutul fiecărui an, am făcut din nou o evaluare serioasă a garderobei mele (aș putea spune că a fost cea mai serioasă triere din ultimii ani) din care am eliminat foarte multe articole vestimentare care zăceau acolo de mult timp și pentru care nu am găsit în ultimii doi ani ocazia să le port. Nici nu a fost greu să nu le port, pentru că au fost doi ani în care am lucrat mai mult de acasă, dar chiar și așa, în puținele ocazii în care am ieșit, am preferat să aleg alte haine sau accesorii.
E clar că ultimii doi ani ne-au schimbat total alegerile vestimentare și probabil statul acasă va continua să ne influențeze.
Ce am observat eu? Că deși ies mai rar, atunci când ies aleg doar piesele vestimentare care îmi plac foarte mult și în care mă simt bine. Am evitat să mai port încălțări incomode, haine care mă strâng, care se electrizează, care s-au decolorat sau care mă incomodează în orice fel. Acum nu mai aștept ocazii speciale ca să port hainele deosebite, nu mai aștept acea seară specială sau petrecere magnifică la care să port hainele mele preferate, acum și o programare la dentist sau un drum după copii la școală este o ocazie minunată ca să port ceva ce îmi place.
Cu aceste două idei în minte, am reușit să renunț la toate hainele care nu „spark joy” așa cum spune Marie Kondo, adică cele care nu îmi aduc bucurie.
Am reușit astfel să scot din dulap haine care stăteau acolo de ceva timp, în speranța că „poate” voi avea nevoie de ele, „poate” voi vrea să le port într-o zi. Pur și simplu mi-am dat seama că le țineam acolo degeaba, în timp ce în altă parte chiar este nevoie de ele. Am strâns doi saci cu haine și încălțări bune, care vor merge la Asociația Pastel, o fundație care are diverse programe de ajutor a persoanelor care aflate in dificultate, iar unul din tre proiectele lor a fost de a sprijini victimele violenței domestice. Știu că lucrurile pe care le duc acolo vor fi date mai departe unor oameni care au nevoie de ele și vor fi folosite cu drag.
Odată ce am reușit să le găsesc un scop mult mai bun, mi-a fost mult mai ușor să mă despart din ele și nu am mai simțit vinovăție că am dat banii pe ele și nu le mai folosesc.
Dar odată eliberat dulapul, mi-am dat seama că vreau să încerc o nouă abordare anul acesta în ceea ce privește cumpărarea de haine și felul în care îmi aleg hainele pe care să le port. Iată ce obiective stilistice mi-am propus pentru anul acesta:
Mai puțin, mai bun
Mi-am propus să cumpăr mai puține articole vestimentare, dar de calitate mai bună. În loc să cumpăr 3 bluzițe drăguțe, mai bine una singură superbă, dintr-un material foarte bun. În loc să am două rochii așa-și-așa, mai bine una minunată, care să îmi vină perfect. În loc să cumpăr trei pulovere din poliester, mai bine unul din cașmir care se întreține mult mai ușor și care arată bine mult mai mult timp.
Branduri românești
Am început acum timp să am o preferință pentru brandurile românești, din mai multe motive: susțin economia locală, materialele sunt de bună calitate, găsesc mult mai multe mărimi și culori decât la brandurile internaționale de mass-market. Iar în România avem o pepinieră de designeri români talentați și de ateliere care produc serii mici. E și păcat să nu profităm și să ne alegem brandurile care ne reprezintă cu mândrie (Promit să revin cu câteva sugestii de branduri mass-market, de ateliere și designeri români care au haine de foarte bună calitate).
Să citesc mai atent etichetele articolelor pe care le cumpăr
Mi s-a întâmplat de câteva ori să nu citesc eticheta și după o primă purtare să constat că e foarte dificil de curățat un anumit articol vestimentar, sau că se calcă extrem de greu. Mi-am propus să citesc etichetele atunci când cumpăr sau comand un produs, nu atunci când trebuie să îl spăl.
Accesorii, accesorii, accesorii
Fără accesorii, ținutele pot fi banale și oarecum lipsite de farmec. De aceea mi-am propus să cumpăr mai multe accesorii care să scoată în evidență ținutele: brățări, curele, eșarfe, cercei.
Lista de shopping
Au trecut de mult vremurile în care mă duceam la cumpărături doar ca să văd ce mai e nou sau ce e la reduceri, acum nu rezist mai mult de jumătate de oră într-un mall și de cele mai multe ori merg direct unde am nevoie și apoi ies. Dar mi s-a mai întâmplat să mai arunc câte un ochi pe site-uri de haine și să îmi apară ceva nou în cale. Mi-am propus ca anul acesta să caut doar articolele de care am nevoie, nu cele care îmi apar în mod automat în cale.
Voi cumpăra doar articole care îmi plac 100%
Mi s-a mai întâmplat să am nevoie de un articol vestimentar și să nu găsesc ceva fix pe gustul meu, dar până la urmă să cumpăr pentru că nu găseam altceva mai bun. Anul ăsta mi-am propus să cumpăr doar dacă îmi place extrem de mult, îmi vine perfect, iar materialul este excelent. Adică să simt că îmi aduce bucurie (spark joy) de cum probez și să îmi doresc cu adevărat să le port.
Pijamale, haine de casă și lenjerie de calitate
Pentru că în continuare petrecem mult mai mult timp acasă decât înainte de pandemie, acasă trebuie să fie locul în care să ne simțim cel mai bine, în care să ne relaxăm, să ne umplem bateriile. Acasă nu mai e un loc în care să ne ascundem și să ne retragem, acasă este biroul, acasă este cinematograful, acasă este biblioteca, acasă este și școala pentru unii copii. Atunci hainele de stat acasă trebuie să fie unele în care să ne simțim bine și să ne placă. Eu am renunțat de mult să mai păstrez pijamale rupte sau decolorate și cum în ultimii doi ani nu a fost nevoie să îmi cumpăr prea multe genți sau pantofi noi, am preferat să îmi cumpăr pijamale sau haine de casă (o pereche de pantaloni moi dar cu o croială interesantă, un hanorac roșu în care mă simt foarte bine, un cardigan lung și călduros). Acum nu mai aștept ca anumite haine să se uzeze ca să devină “de casă”, ci îmi aleg hainele de casă exact la fel cum îmi cumpăr hainele de stradă.
Ținute gata pregătite
Acesta este un obicei pe care îl aveam atunci când lucram în corporație și dimineața trebuia să plec foarte devreme. Îmi pregăteam din timp câteva ținute, iar dimineața doar alegeam piesele respective și în maxim 5 minute eram gata. În ultima vreme mi-am pierdut acest obicei și de multe ori când mă grăbesc și nu știu ce să aleg, îmi doresc să fi avut două-trei variante deja pregătite. Asta înseamnă să stau jumătate de oră în week-end și să aleg câteva variante pentru săptămâna care urmează, în funcție de ceea ce știu că am de făcut. O altă abordare este să aleg un articol vestimentar care îmi place mult pentru care să găsesc cel puți 3 ținute diferite, pentru ocazii diferite. Genul ăsta de exercițiu mă ajută să găsesc mai ușor ținute atunci când mă grăbesc undeva.
Cam asta mi-am propus eu pentru anul acesta și sper să reușesc să mă țin de plan, să nu mai cad în capcana reducerilor și să cumpăr haine de care nu am nevoie sau lucruri pe care nu mi le doresc cu adevărat.
Leave a Reply