“Când porți cașmir e ca și cum te-ar îmbrățișa o mie de mielușei” am auzit replica asta în serialul Maid (Menajera) de pe Netflix și este perfect adevărat. Cașmirul este extrem de moale și rafinat, iar puloverele din cașmir țin foarte bine de cald iarna. Mai mult, cașmirul se întreține foarte bine, nu păstrează mirosurile și uneori este suficient să țineți puloverul la aerisit și apoi poate fi purtat din nou, nu trebuie spălat după fiecare purtare.
Cașmirul mi se pare fascinant, este un material deosebit, care se adaptează perfect și arată bine timp îndelungat, dacă este întreținut cu grijă. Este o lână extrem de fină și moale, de aceea este foarte apreciată și articolele vestimentare din cașmir pot fi purtate direct pe piele.
Ce este cașmirul?
Cașmirul provine de la niște capre de munte din regiunea Kasmir, din India și este primul strat de păr superficial care crește pe pielea acestor animale. O capră produce doar două sute de grame de lână pe an, iar abia între anul patru și șase de viață al acestor animale, poate fi recoltat acest strat de păr extrem de fin. De aceea țesăturile din cașmir sunt atât de scumpe.
Cașmirul a devenit popular în Europa după ce a fost adus în Marea Britanie, dar a devenit multă mai cunoscut în Franța, fiind adusă de soldații lui Napoleon, drept cadou pentru soțiile sale. Popularitatea lui a crescut foarte repede, de aceea au existat mai multe încercări de a produce țesături similare, dar fără succes.
Cum purtăm cașmirul?
Cașmirul poate fi purtat direct pe piele, dar trebuie să evităm să dăm cu deodorant sau cu parfum pe țesătură. Cel mai bine este să ne dăm cu deodorant și parfum, să așteptăm puțin să se usuce pe piele și apoi să ne îmbrăcăm.
Cum se curăță cașmirul?
Articolele vestimentare din cașmir nu trebuie spălate la fiecare purtare, ci abia la 6-7 purtări (în cazul în care nu au pete). Este suficient să le aerisim între spălări.
Spălarea manuală este cea mai indicată, iar detergentul trebuie dizolvat în apă înainte de a pune hainele în apă, nu turnat peste haine. Se pot folosi detergenți speciali pentru lână, dar trebuie evitat balsamul.
Cașmirul este delicat, de aceea nu trebuie frecat pentru a nu distruge țesătura și nu trebuie stors excesiv de tare. Pentru că este greu, trebuie uscat orizontal, nu atârnat pe umeraș sau pe sfoară, deoarece se poate întinde.
Cum depozităm puloverele din cașmir?
Cel mai bine este să le depozităm pliate, nu atârnate pe umeraș.
Poate părea un pic complicat, dar adevărul este că puloverele din cașmir sunt irezistibile: sunt moi, elegante și țin foarte bine de cald. În plus, vorbim de o țesătură naturală, fără acryl și ploiester, care nu provoac iritații și rezistă foarte bine timp îndelungat.
Cum putem purta puloverele din cașmir?
Partea care îmi place mie cel mai mult este cea leagatp de styling, așa că pot să vă spun că mie îmi place cum arată atât în variante casual cât și în variante mai elegante. Dacă preferați pantaloni, puteți purta puloverul din cașmir cu o pereche de pantaloni din piele sau cu o perche de pantaloni clasici. Pentru o ținută mai elegantă, puteți să încercați cu un pantalon lag (culottes) sau cu o fustă care vă place mult. Eu am încercat mai multe variante de pulovere, în mai multe ținute, care sper să vă inspire și pe voi.
În iarna aceasta am avut ocazia să probez puloverele din cașmir de la Sense România, care sunt extrem de frumoase datorită culorilor puternice, dar și extrem de plăcute la atingere și la purtare. Toate puloverele din pozele de mai sus, le găsiți acum pe site-ul lor, la reducere.
Voi aveți pulovere din cașmir? Cum le curățați astfel încât să reziste mai mult timp?
Leave a Reply