În ultima vreme mă surprinde numărul mare de comentarii răutăcioase, violente și lipsite de orice urmă de bun simț pe care le citesc în diverse locuri pe internet. Sunt foarte multe persoane, care imediat ce nu le convine ceva, toarnă un pic de venin din taste în direcția celor din jur. Ascunși în spatele unei tastaturi, uită că la celălalt capăt al mesajului este un alt om, care se poate simți jignit sau rănit de un mesaj. Multe persoane cred că internetul este o zonă liberă, fără reguli, în care nu contează ce scrii și ce postezi, pentru că nimeni nu te poate trage la răspundere. Realitatea este însă total diferită și chiar există legi care reglementează anumite practici de pe internet, cum ar fi violența, protejarea drepturilor de autor sau infracțiunile electronice, calomnia, difuzarea de imagini și informații cu caracter privat.
Principalele reguli pe care orice persoană trebuie să le respecte online sunt de fapt regulile pe care trebuie să le respectăm și în viața de zi cu zi:
Poartă-te cum te-ai purta în viața reală
Să presupunem că ai un coleg nou care te invită din senin la el acasă, iar tu accepți invitația. Te duci, dar observi niște lucruri care nu prea îți plac, îți dai seama că nu prea sunteți pe aceeași lungime de undă, iar stilul lui de viață și principiile lui sunt total diferite de ale tale. Ce faci? Te apuci și îi spui direct: ”Băi băiatule, dar urât mai e la tine acasă!” sau alte lucruri de acest fel? Nu prea cred. În cel mai fericit caz încerci să găsești o scuză și să pleci repede, iar data viitoare ai grijă să nu mai dai pe acolo.
De ce pe internet ai face altfel? Dacă în viața reală nu ai mai da pe acasă pe la colegul tău, pe internet de ce ai face altfel? Ai văzut ceva ce nu ți-a plăcut, treci mai departe și nu te mai întorci. Dacă eventual vrei să lași un comentariu în care să îți pui părerea fă-o în mod civilizat.
Nu jigni, nu folosi un limbaj licențios
Înțeleg că nu ești de acord cu tot ce citești și vezi pe internet și asta e perfect normal. E normal și să vrei să îți spui părerea, dar poți să o faci într-un mod civilizat, fără să jignești, să înjuri sau să faci afirmații care pot răni, fără să instigi la ură sau să generezi certuri.
Menționează sursa
Dacă îți place un text pe care îl vezi și vrei să îl vadă și prietenii tăi, trebuie să menționezi sursa. Nu este suficient să scrii „text preluat”, trebuie să menționezi autorul și pagina de pe care l-ai preluat. Cineva a făcut un efort de a îl scrie, a rupt din timpul lui, din energia lui, din gândurile lui, iar efortul lui merită să fie răsplătit și recunoscut de ceilalți. Iar dacă nu știi sursa, pentru că l-ai găsit și tu cu mențiunea „text preluat”, poți da copy&paste pe google unei bucăți din text și sigur vei găsi sursa.
Interacțiunea cu paginile de brand
Mereu văd pe paginile magazinelor fizice întrebări de genul: „Pret???” sau „link?”. În spatele unei pagini de brand stă tot o persoană, fie un antreprenor, fie un angajat al firmei respective. Dacă ai intra în magazinul fizic al respectivului brand, ai spune probabil: „Bună ziua! Aș dori să știu cât costă acest produs!”. Atunci de ce în social media nu putem pune un pic mai mult efort în mesaje?
Folosește social media și pentru a da feedback pozitiv
De cele mai multe ori, facebook sau google review sunt armele prin care multe persoane se răzbună atunci când nu sunt mulțumiți de un serviciu sau produs. Dar aceste căi sunt foarte rar folosite atunci când persoanele respective sunt mulțumite de un produs/serviciu. De parcă doar în momentele de mânie ne amintim că avem aceste opțiuni de a da feedback, deși ele sunt acolo mereu și pot fi folosite în permanență. Pentru un business mic, un feedback pozitiv de la un client mulțumit este cel mai bun combustibil pentru a ști că este pe drumul cel bun, pentru un blogger un comentariu încurajator poate fi exact mulțumirea pe care o așteaptă atunci când oferă informații utile.
Verifică credibilitatea și actualitatea înainte să dai share
Nu tot ce se publică pe internet este adevărat și în ultima vreme apar foarte multe fake news (știri false). Înainte de a da mai departe, verifică sursa știrii respective. Este suficient să te uiți la linkul site-ului pe care este publicată să vezi dacă este un site credibil. Dacă numele pare ales în joacă sau seamănă cu numele unui ziar celebru dar are două litere sau două cifre în plus, atunci este posibil să fie fals. O altă informație importantă este data publicării. Cineva dăduse săptămâna trecută share unei campanii de donații din 2014, fără să verifice dacă mai este de actualitate.
Scrie corect, folosește cratime și semne de punctuație
Știu că în vâltoarea tastării rapide se întâmplă să sărim litere sau să intre auto corecțiile și să facă o mică varză, dar acestea sunt doar accidente, care pot fi iertate. Ce nu poate fi trecut cu vederea este folosirea punctului în loc de cratimă sau alte invenții pe care le-am tot văzut pe internet, folosirea lui „sh” în loc de „ș”, a lui „k” în loc de „c”, greșelile gramaticale constante (numărul de „i” de la finalul unui cuvânt este încă un mister pentru multe persoane), dezacorduri între subiect și predicat, cacofonii sau pur și simplu scrierea incorectă a anumitor cuvinte (umpic, deacord, vroiam, se merită, servici, etc.). La o simplă căutare pe google putem găsi care este forma corectă a unui cuvânt, atunci când avem dubii.
Poate că sunt de modă veche, dar pentru mine lucrurile acestea contează. Contează să mă port civilizat în online, așa cum mă port și pe stradă. Contează ca cei cu care interacționez să se poarte și ei civilizat, așa cum s-ar purta și dacă am vorbi față în față. Comportamentul online este doar o altă latură a comportamentului nostru, a personalității noastre și din punctul meu de vedere este la fel de important ca orice alt “loc” în care ne manifestăm.
Leave a Reply