O să încep prin a vă spune că trebuie să ajungeți la Oradea, să vedeți cât de frumos a înflorit acest oraș, iar ca să vă conving să faceți drumul până acolo, o să vă povestesc ce trebuie să vizitezi dacă ajungi în Oradea, o listă cu câteva atracții turistice de neratat.
Prima dată am fost în Oradea când eram în liceu și am mers cu părinții mei la Băile Felix. Recunosc că nu îmi aduc aminte foarte multe de atunci, țineam minte doar Biserica cu lună. Dar articolele citite în ultimii ani despre cât de frumos este renovat orașul, precum și pozele pe care le-am văzut, m-au făcut să îmi doresc să ajung acolo într-o vizită. Din fericire, în vacanța de Paște s-a invit ocazia perfectă să ajungem în Oradea, destinația pe care o vizasem de ceva timp.
Cum ajungi la Oradea?
Pentru cei care locuiesc in Vestul țării, este ușor de ajuns în câteva ore, iar o parte din drum poate fi făcut pe autostradă. Pentru noi, care locuim în București a fost o adevărată excursie drumul până acolo și înapoi. Noi ne-am petrecut vacanța de Paște la Roman și am plecat de acolo, prin Cheile Bicazului. Drumul a fost foarte frumos, dar extrem de lung si am făcut o oprire la Cluj, unde am dormit peste noapte. Poate dacă eram fără copii am fi putut face drumul într-o singură zi, dar cu un efort destul de mare și oboseala ar fi fost pe măsură. La întoarcere, ne-am oprit o seară în Sibiu.
Dacă plecați din București, puteți alege varianta zbor cu avionul (care vă scutește de o zi de condus), sau puteți face o oprire in Sibiu.
Unde să stai la Oradea?
Există câteva hoteluri simpatice sau apartamente pe airbnb, sau varianta cazării la Băile Felix care este la 8 kilometri de Oradea și așa beneficiați și de piscine cu apă termală și relaxare. Noi am preferat varianta vacanță la piscină și am stat la Băile Felix, la hotel Lotus Therm, care este perfect pentru familii cu copii. Ne-a plăcut foarte mult la Lothus Therm, cred că este unul dintre cele mai bune hoteluri la care am stat în România. În prețul camerei intră masa în regim demipensiune, acces la Aquapark Felixarium unde sunt piscine cu apă termală (și piscine interioare și piscine exterioare), tobogane pentru copii. Accesul la piscinele cu apă se face direct din hotel, ceea ce este minunat, pentru că poți merge în sezonul rece. Practic puteai să pleci din cameră cu costumul de baie pe tine, în halat și șlapi. Accesul la spa și tratament se face contra cost, dar prețurile sunt absolut decente (un masaj de 50 de minute costa intre 80 si 120 RON in funcție de tipul de masaj). Pentru spa ai lista de preturi în cameră și poți să îți faci programarea prin telefon. Seara, după cină, copiii aveau program de distracție cu animatorii de la locul de joacă, așa că aveam și noi părinții ocazia să stăm la un pahar de vin sau să ieșim la o plimbare. Noi chiar ne-am simțit foarte bine acolo și mie mi se pare un loc minunat pentru o vacanță extra sezon (vara prefer marea).
Ce trebuie să vizitezi la Oradea?
Vă spun sincer că în momentul în care am ajuns în centrul Oradei, am crezut că am ajuns într-un orășel de poveste. Oradea este o expoziție în aer liber de case construite în stil Art Nouveau, care au fost reabilitate și renovate, iar la fiecare pas răsare câte o mini-bijuterie de clădire care pur și simplu îți taie respirația. Norocul nostru a fost că am ajuns în luna Aprilie, când copacii înfloriți au sporit și mai mult farmecul de basm al orașului.
Am început vizitarea din Piața Unirii, unde este Primăria, statuia Regelui Ferdinand, Biserica cu Lună, Palatul Vulturul Negru și bineînțeles alte câteva clădiri în stilulu Art-Nouveau.
Biserica cu Lună era singurul obiectiv turistic pe care mi-l aminteam din prima excursie la Oradea și am început de acolo vizitarea. Această biserică este unică în Europa pentru dispozitivul montat pe fațadă, sub formă de sferă, care se rotește și arată fazele lunii.
Palatul Vulturul Negru este una dintre clădirile emblematice ale orașului, renumită pentru vitraliile pe care este pictat un Vultur. Clădirea are un pasaj care face legătura între 3 străzi, iar în pasaj sunt cafenele și magazine de suveniruri.
Tot în Piața Unirii este și Palatul Moskovits Adolf și fiii, o altă clădire în stilul Art nouveau care a fost renovată recent. Din Piața Unirii pornesc câteva străduțe pietonale cu terase și restaurante, locul perfect pentru o mică pauză de cafea.
Din Piața Unirii am mers pe jos până la Sinagoga Neologă Sion, care este pe Malul Crișului. Aceasta sinagogă a fost construită de evreii reformați și este a 3-a ca mărime din Europa. Sinagoga are o cupolă deosebită și interiorul pare inundat de lumină, care provine atât de la ferestrele mari, cât și de la geamurile sub formă de arcade din cupolă.
De la Sinagogă am plecat spre Casa Darvas – Laroche care este un muzeu al stilului Art/Nouveau. La parter si subsol sunt expoziții temporare (acum era o expozitie de pălării de epocă) și un panou multimedia pentru copii, cu ajutorul căruia copiii pot afla lucruri interesante despre stilul Art – Nouveau. La etaj, sunt camerele originale ale casei, impecabil păstrate și conservate. Tot la etaj se află sera de unde se poate ieși pe terasă, iar de acolo se vede Malul Crișului și Sinagoga Sion aflată de partea cealaltă a apei.
După ce am vizitat acest muzeu, am pornit la plimbare pe Strada Republicii, care este o zonă pietonală cu multe case în stil Art-Nouveau. Dintre toate, se remarcă Palatul Moskivts, datorită culorii sale turcoaz și ornamentelor exterioare ale clădirii. Întreaga stradă este încadrată de clădiri colorate și este o plăcere să stai la o terasă și să admiri detaliile.
Unde să mănânci în Oradea?
Dacă tot am ajuns la capătul Străzii Republicii, ne-am oprit să luam prânzul la Allegria, unde au un meniu foarte variat, iar copiii au fost extrem de încântați de pizza (care chiar a fost foarte bună). Noi ne-am luat pește și o salată, toate au fost gustoase.
A doua zi am mers și am mâncat la Piața 9, care este situată în altă parte a orașului și are un aer foarte interesant, tineresc și plin de viață. În același loc găsești măcelărie, brutărie și patiserie la un loc. Poți să îți cumperi carne pe care să o prepari acasă sau poți alege carnea pe care ei ți-o pregătesc pe grătar, de la brutărie îți iei pâine caldă, făcută pe loc. Meniul este preponderent bazat pe carne: coaste, frigărui, burgeri, lângă care poți lua o salată și cartofi prăjiți. Pentru vegetarieni au 2-3 feluri de mâncare, dar baza o constituie carnea. Nouă ne-a plăcut mâncarea și ni s-a părut interesant conceputul.
Ce să mai vizitezi în Oradea?
Dacă ești cu copiii în vacanță, trebuie să bifezi și grădina Zoologică, unde au foarte multe animale și care este foarte bine întreținută și îngrijită. Ne-a plăcut pentru că animalele aveau spațiu mult, era multă verdeață și chiar păreau bine îngrijite. Am stat cam o oră și jumătate, dar dacă nu ne dădea foamea târcoale, cred că mai puteam sta liniștiți încă o oră. Aleile sunt foarte curate, sunt multe bănci la umbră și era plin de lalele colorate pe marginea aleilor.
Alte obiective pe care ne-ar fi plăcut să le vizităm, dar pe care le lăsăm pentru data viitoare:
- vizită la cetatea Oradei
- turnul Primăriei
- Palatul Baroc
- Dealul Ciuperca
- Muzeul orașului Oradea
- O plimbare pe malul Crișului și o cafea la una dintre terasele de acolo
Dacă nu ați fost încă la Oradea, trebuie să o treceți pe lista voastră de călătorii pentru că nu degeaba a fost nominalizată la categoria cea mai bună destinație europeană în 2022.
Sunt curioasă ce alte locuri frumoase ați mai vizitat în ultima vreme pe care le recomandați pentru o mini-vacanță.
Leave a Reply