Seară de seară, înainte de culcare, le citesc copiilor câteva pagini. Este ritualul nostru de conectare și de linistire la finalul fiecărei zile. Chiar dacă Mark reușește să citească și singur, la final de zi când este obosit preferă să asculte o poveste și el citește titlurile sau propoziții mai scurte.
Eu citesc pentru amândoi, și pentru cel mic care are 5 ani și pentru cel mare, așa că voi continua să le mai citesc, pentru că este cea mai bună modalitatea de a-i face să îndrăgească citutul și cărțile. Iar ca să vă spun sincer, ne plac atât de mult momentele acestea în care stăm toți trei cuibăriți în pat, încât nu aș vrea să renunț la ele. Iar poveștile pentru copii sunt atât de atrăgătoare, încât mă captivează și pe mine. Luna aceasta chiar am citit câteva cărți foarte simpatice, despre care vreau neapărat să vă povestesc.
Serion pantalon în Țara Amintirilor
Serion este un băiețel care urmează să meargă la școală în prima zi și pleacă la culcare supărat pe părinți. În vis îi apare prietenul lui imaginar de la grădiniță Serion – Pantalon, care îl duce într-o călătorie prin momentele importante de când era mai mic. Ajunge astfel să își vadă părinții îngrijorați atunci când el era bebeluș și a facut prima dată febră și întelege supărarea și îngrijorarea lor. Tot în vis ajunge să își adă bunicul care murise când el era foarte mic si pe care nu îl cunoscuse foarte bine. Calatoria lui prin vis îl face sa înțeleagă că părinții îl iubesc și vor să îi poarte de grijă, așa că a doua zi dimineața se trezește vesel și dornic să își îmbrățișeze mama și tatăl. Astfel pleacă fericit în prima zi de școală.
Ziua în care Adam a devenit băiat bun
Adam e un băiețel care se cam plictisește în vacanța de vară și caută o aventură interesantă despre care să scrie o compunere la finalul vacanței, cu care să își uimească colegii și învățătoarea.
În fața paginii albe a caietului, copilul descoperă o voce interioară care îl îndeamnă să facă tot felul de lucruri, unele dintre ele nu tocmai cuminți. Îndemnat de această voce, băiatul ia niște bani din rezerva familiei, fără să le spună părinților, are un conflict cu niste băieți mai mari, dar intelege că ceea ce a făcut nu este bine și încearcă să repare. La final, caută ajutorul bunicii căreia reușește să îi povesteasca tot adevarul, iar la îndemnul ei le spune și părinților. Aceștia apreciază faptul că băiatul le-a spus adevărul și încearcă să il ajute în rezolvarea conflictului cu copiii mai mari.
Cartea are o componentă educativa foarte valoroasă pentru că atinge subiecte precum: minciuna, bullyingul, luat bani pe ascuns de la părinți. La final, adevărul căștiga și Adam înțelege că cea mai bună soluție pentru toate problemele este să vorbești cu părinții tăi despre tot ce ți se întâmplă.
Pușculita de vânătoare – Carte de educație financiară pentru copii și părinți
Daca ar fi să dau o definiție despre această carte, aceasta ar fi: tot ce trebuie sa știe un copil despre bani, dar și adulții. Cartea explică pe înțelesul copiilor cum se câștigă banii, ce înseamnă să economisești, de ce să alegi să depui banii la bancă, ce este dobânda, ce este un depozit, cum ajung banii pe card sau la bancomat.
Sunt multe informații despre cum au apărut monedele, despre istoria banilor și acestea sunt foarte interesante și inedite.
Va spun sincer că multe dintre informatiile de acolo sunt utile și pentru adulți, cred că sunt mulți care nu stăpânesc noțiunile explicate acolo, dar sunt explicate sub formă de poveste și cu exemple usor de înțeles. Lui Mark i-a placut mult și unele capitole a vrut să le recitim pentru că voia sa rețină bine termenii folosiți. Bineînțeles că au aparut multe întrebări în urma acestei lecturi, ceea ce confirma faptul că i-a placut cartea și i s-a părut un subiect interesant.
Miko, Vulpița friguroasă
Este o poveste simpatică despre căutarea soluțiilor atinci când ai o problemă. Vulpita Miko s-a născut în cea mai friguroasă zi și de aceea mereu îi este frig. Ea caută tot felul de soluții ca să nu îi mai fie frog, unele dintre ele sunt chiar năstrusnice, dar mi-a placut că ea nu renunță, iar celelalte animale îi vin în ajutor cu multe soluții. Bineînțeles că tot ea găsește soluția, una extrem de creativă și originală.
Micuța Luna este o fetiță năzdrăvană, care își dorește mereu alte lucruri decât ceilalți copii de vârsta ei. Ea este mereu vizătoare și își dorește să ajungă departe. Iar părinții ei o susțin și o încurajează în tot ceea ce își propune. Așa micuța Luna ajunge să prindă aripi care o duc în lumea pasiunilor împlinite. Cartea este scrisă de Andreea Lițescu care este pilot- comandant și este mam unei fetițe. Iar cartea a scris-o pentru fetița ei, căreia speră să îi poată insufla încrederea că poate face orice își dorește în viață.
Acestea sunt recomandările noastre pentru luna Mai, mai avem multe cărți frumoase pe care le-am citit și vrem să vi le recomandă, dar vom reveni cu o nouă serie de recomandări la finalul lunii iunie.
Până atunci vă invităm să ne povestiți și nouă ce cărți frumoase ați mai citit, să ne inspirăm și noi de la voi.
Leave a Reply