-Mami, iau siropul și mă fac bine?
-Da, puiule!
-Și o să merg și eu la serbare?
-Da, peste câteva zile.
-Bine mami. Mi-e dor de colegi. Hai dă-mi siropul, pentru că vreau înapoi la grădiniță.
Asta a fost discuția pe care am avut-o cu Andy, cu câteva zile înainte de serbarea de final de an, când a tușit tare de tot și a fost nevoie să stea acasă câteva zile, pentru a se reface.
Orice mamă care are copilul la în colectivitate știe că mersul la grădiniță este echivalent cu o luptă permanentă cu mucii și tusea. Pentru foarte mulți copii, primul an de colectivitate, înseamnă o săptămână la grădiniță, o săptămână acasă, cauza principală fiind „răcelile” dese, care sunt însoțite de nas înfundat și gât care doare. Mucii si tusea, acești doi inamici ai mamelor cu copii mici, sunt cel mai des motiv de stres și de îngrijorare atunci când ai un copil micuț. Și de cele mai mute ori, nasul înfundat duce la tuse, iar tusea înseamnă panică și știu că este greu să rămâi calmă și să nu te sperii atunci când ai auzit copilul tușind.
Pentru că deja am trecut prin multe episoade de tuse și răceli cu ambii copii, nu mă mai panichez și am deja planul de atac bine pus la punct. Dar nu a fost mereu așa. Îmi amintesc cât de tare mă panicam când Mark era mic și se îmbolnăvea. Pur și simplu nu știam cum să ajung mai repede la medic și ce medicamente să îi dau ca să nu mai fie bolnav. În timp am învățat că cel mai bine este să rămân calmă, să evaluez cu atenție situația și să am la îndemână în casă câteva remedii naturale, până ajungem la medic. Iată ce am învățat de-a lungul timpului și ce fac acum atunci când copiii mei tușesc.
Cum să nu te panichezi când copilul tușește
Ce este tusea?
Tusea este un act reflex de autoapărare a organismului, prin care corpul încearcă să elibereze căile respiratorii de mucus sau corpuri străine. De exemplu, tușim când este praf într-o încăpere sau când inhalăm fum. Dar cel mai des, la copii, tusea apare din cauza răcelilor și a infecțiilor tractului respirator superior.
Ce nu trebuie să facem când copilul tușește?
În nici un caz nu începem să administrăm antitermice sau antibiotice fără un consult medical. Înainte de a administra orice medicament, trebuie să aflăm cauza, care uneori poate fi o infecție bacteriană, o simplă răceală sau o infecție virală. În cazul virușilor, antibioticele nu au efect și nu facem decât să creștem rezistența virusului la antibiotic și în timp să scadă reacția corpului la antibiotice.
Tot din categoria „ce nu trebuie să facem?” este să ignorăm tusea, sperând că ea va dispărea de la sine. Eu nu am văzut încă tuse care să se topească sau să sperie și să dispară. O tuse netratată poate duce la bronșită sau la pneumonii, afecțiuni care sunt mai greu de tratat și care necesită tratament mult mai puternic. Luată din timp, o tuse poate să dispară în câteva zile, dacă este tratată corect.
Ce facem când copilul tușește?
În primul rând facem o programare la medic (cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai urgent să îl vadă un medic), iar în paralel putem încerca tratarea primelor simptome cu remedii naturale: ceai cald, miere (doar la copiii peste un an), lămâie.
Pentru noi vizita la medic este foarte importantă, din mai multe motive: un medic poate vedea exact despre ce este vorba, poate face un examen amănunțit al copilului, a stării sale, poate face o corelație cu alte simptome (febră, nas înfundat, apatie).
Izolarea de colectivitate
Un pas important îl reprezintă izolarea de colectivitate, pentru a-i proteja pe ceilalți copii de posibilitatea îmbolnăvirii, dar și pentru a proteja copilul bolnav de alți viruși cu care ar putea veni în contact. Un copil care deja este slăbit și cu sistemul imunitar scăzut, va fi mai vulnerabil la a contacta alți viruși. Iar atunci când nu se simt bine, copiii sunt plângăcioși, apatici și odihna este cel mai bun remediu pentru orice boală.
Tratarea primelor simptome
Până la vizita la medicul pediatru (care poate fi peste o zi sau două), putem încerca tratarea simptomelor: ceai cald, miere, lămâie sau siropuri din plante. Chiar dacă nu știm încă ce a declanșat tusea, putem încerca să calmăm tusea, pentru că de multe ori copiii nu pot adormi din cauza ei.
(p) Siropurile și comprimatele din plante TherraTuss de la GSK sunt o soluție naturală pentru a trata tusea seacă sau durerile în gât. Sunt create din ingrediente naturale, siropul poate fi administrat copiilor de la vârsta de 1 an, iar cOmprimatele de supt pot fi administrate de la vârsta de 5 ani. Acestea reprezintă o abordare naturală a tratamentului simptomelor de răceală și gripă. Mulți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi farmaciștii, cred în puterea naturii de a trata, ameliora și vindeca, în timp ce alții sunt sceptici în ceea ce privește dovezile științifice despre proprietățile ingredientelor naturale.
Siropul de tuse TherraTuss conține 4 ingrediente naturale: miere, nalbă mare, patlagină și turtiță mare, ingrediente care ajută la calmarea tusei și a durerilor în gât. Acest sirop nu conține: conservanți artificiali, coloranți artificiali, gluten, substanțe modificate genetic.
Comprimatele de supt TherraThuss sunt create tot pe bază de plante și conțin: mușețel, salvie, mentă, vitamina C și au gust de zmeură. Ele pot fia dministrate copiilor începând cu 5-6 ani.
Noi tocmai am terminat un episod de tuse, pe care am reușit să îl oprim din evoluție în câteva zile. Andy a fost foarte supărat că a ratat câteva activități de la grădiniță, dar a fost foarte înțelegător când i-am explicat că mai bine stă acasă ca să nu îmbolnăvească și alți copii. În plus, își dorea foarte mult să participe la serbarea de final de grupa mijlocie, așa că a stat cuminte acasă, ca să poată cânta alături de colegi la serbare. Și pentru că a fost ascultător, până la serbare a scîpat de tuse și s-a putut bucura alâturi de colegii lui.
Voi ce remedii aveți pentru tuse și dureri în gât? Și pentru copiii voștri au fost la fel primii ani de grădiniță, cu pauze dese datorate răcelilor?
TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical.
TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar.
Citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe ambalaj.
Leave a Reply