A fost o vacanță lungă, din care am multe să vă povestesc, dar o să încep cu cărțile pe care le-am citit în această vară, mai ales cu cele de beletristică. Am citit și cărți de business și de dezvoltare personală, dar azi vă povestesc despre romanele care mi-au plăcut, că poate mai aveți un pic de vacanță și vreți să vă relaxați cu o carte bună în mână.
Castelul de hârtie – Miranda Colley Heller
O să încep prin a vă face o confesiune: am judecat cartea după copertă și nu prea i-am dat multe șanse. După primele pagini, am zis că e prea banală pentru mine și am abandonat-o, că n-am eu timp să citesc romane siropoase de dragoste. Am citit trei alte cărți între timp, dar mereu îmi apărea în social media câte un review al acestei cărți și toți spuneau că e foarte bună. M-a convins Petronela Rotar care a scris despre carte că e foarte bună și atunci am zis: „Dacă una dintre scriitoarele mele preferate spune că este o carte bună, trebuie să fie ceva cu cartea asta”. Și m-am dat jos de pe soclul autosuficienței pe care mă urcasem și am reluat cartea. Surpriza a apărut cam după zece pagini când a început să mă prindă subiectul și mi-am dat seama că nu este doar o poveste superficială. Din acel punct am citit-o pe nerăsuflate și chiar pot spune că este un roman bun. Așa că îmi pun cenușă în cap pentru părerile emise inițial și chiar mă bucur că am avut curiozitatea să verific până la capăt înainte să emit păreri scrise despre un roman pe care nu îl citisem. Acum pot să vă recomand din toată inima aceasta poveste de dragoste care durează ani de zile. Și nu este doar o povest ede dragoste, este istoria unei întregi familii în care se împletesc drame, abuzuri, despărțiri. (Mică paranteză de final: romanul Orbi scris de Petronela Rotar este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultimii ani).
Sașenka – Simon Sabag Montefiore
Sasenka este prima carte din Trilogia Moscova semnata de istoricul Simon Sabag Montefiore
Povestea începe înainte de caderea imperiului țarist și continua până în epoca lui Stalin.
Cartea are de toate: iubire, istorie, politica, suspans. Mie mi-a placut pentru ca este prezentat foarte bine contextul istoric si social. Desi este ficțiune, povestea îmbină elemente biografice reale din perioada respectivă. Este o radiografie a partidului comunist, a modului în care funcționa propaganda comunistă dar și cum erau pedepsiți cei care erau considerați dușmanii partidului.
Abia aștept să citesc urmatoarea carte din seria aceasta, Într-o noapte de iarnă.
Omul de castane – Soren Sveistrup
Imi plac mult cărțile polițiste, dar aceasta le întrece bine pe toate. O serie de crime din Copenhaga, duc la un caz mai vechi de răpire, care aparent nu are nicio legătură cu victimele crimelor. Asasinul pare foarte greu de identificat pentru că aparent nu lasă nicio urmă și comite crimele perfecte. Conflictele și orgoliile polițiștilor par să ducă ancheta într-un punct mort, iar atunci când sunt gata să abandoneze, o polițistă și un fost agent interpol descoperă noi indicii. Romanul a fost declarat cea mai bună carte a New York Times Review și Netflix a decis să o transforme in serial. Eu vă recomand să citiți cartea, că mereu cartea bate filmul.
Obiecte ascuțite – Gillian Flynn
O jurnalistă ajunge să scrie un documentar despre o crimă care a avut loc în orașul său natal. Reîntoarsă în casa mamei sale, retrăiește tot felul de amintiri din copilărie și ies la suprafață răni vechi, pe care nici măcar internarea într-un spital de psihiatrie nu le-au putut repara. Reies astfel la suprafață abuzuri vechi din copilărie, precum și relații ciudate de familie. Jurnalista Camille ajuge să dezlege puzzle-uri vechi din copilăria sa și află cauza morții primei sale surori. Pe parcursul vizitei in orașul natal, reușește totuși să se împrietenească cu sora vitregă mai mică, care pare și ea sub influența tratamentelor malefice ale mamei. Cu toate că lucrurile par să se liniștească spre final adevăratul criminal este identificat abia mult după furtună. Este o carte care ne arată cum perfecțiunea aparentă ascunde cele mai ciudate lucruri.
Fata dispărută – Gillian Flynn
După ce am început să citesc cartea, mi-am adus vag aminte că am văzut un film cu același subiect, dar cum trecuseră câțiva ani de când am văzut filmul, nu îmi mai aminteam exact deznodământul așa că am continuat lectura. Cartea este scrisă de aceeași Gillian Flynn care a scris și obiecte ascuțite și care merge pe aceeași idee a perfecțiunii aparente care este foarte inșelătoare. Amy pare să aibă tot, dar de fapt nu are exact ce își dorește cel mai mult: dragoste și atenție. Care este motivul dipariției lui Amy de acasă răpire sau crimă, aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă poliția, iar cu cât sapă mai mult în trecutul și în căsnicia ei, cu atât soțul pare din ce în ce mai ușor de condamnat. Mie mi-a plăcut mult cartea și chiar dacă îmi aminteam anumite detalii, mi-a făcut plăcere să o citesc.
Acestea sunt recomandările mele, voi reveni și cu recomandări de cărți de business. Până atunci m-aș bucura să îmi spuneți ce cărți bune ați ami citit voi, să mă inspir și eu. Dacă mai doriți și alte recomandări, aici găsiți o listă cu aproape 100 de cărți bune, împărțite pe categorii.
Sursa foto cover Image by Bibliotheek Bornem from Pixabay
Leave a Reply