Pentru că mai e puțin și începe un nou an școlar (știu, eu simt că ni s-a furat o săptămână de vacanță) am văzut că au apărut discuții legate despre purtarea uniformei. Unii părinți sunt de acord, alții spun că e inutilă, că e prea scumpă sau că nu le plac culorile. Anul trecut când Mark a început clasa pregătitoare și am aflat că are nevoie de uniformă, nici eu nu am fost prea încântată, din aceleași motive: costă bani, trebuie să ai grijă să fie mereu curată și consideram că este un stres în plus. Dar uite că în timp mi-am schimbat părerea și o să vă spun de ce.
Am cumpărat mai puține haine
Chiar dacă am dat niște bani pe uniformă la începutul anului școlar: pantaloni, jachetă, câteva tricouri polo, trening pentru sport și tricou de sport, nu am mai cumpărat foarte multe alte haine. Copilul merge de luni până vineri la școală, de dimineața până după-amiaza. Mai rămân serile și weekendurile, deci în afară de uniformă a mai purtat destul de puține haine comparativ cu anul trecut când mergea la grădiniță îmbrăcat în fiecare zi cu altceva.
Nu am mai avut drame dimineața
Băieții nu au așa multe probleme la capitolul „cu ce mă îmbrac azi la școală”, dar tot mai erau dimineți în care voia un anumit tricou cu un anumit personaj. De când are uniformă, nu am mai avut astfel de discuții, iar mamele fetelor cu care am discutat au spus că este mult mai simplu dimineața din acest punct de vedere, pentru că nu mai pot alege dintre rochițe și fustițe colorate. Cu cât copiii au mai puține decizii de luat dimineața, cu atât vor ieși mai repede pe ușă. Și toți părinții știu ce lupte se dau dimineața cu trezitul, spălatul, îmbrăcatul. Practic, uniforma elimină stresul alegerii hainelor.
Se elimină discuțiile despre branduri și personaje
Sigur ați auzit la un moment dat copilul spunând că un coleg are un anumit tricou sau un anumit tip de hanorac, că unii colegi se îmbracă mereu cu haine de firmă sau alte discuții care apar inevitabil între copii. Uniforma elimină toate aceste discuții. Nimeni nu mai are treabă cu ce e îmbrăcat colegul atunci când colegul iese la tablă. Așa scad șansele să apară invidii între copii, sau unii să se simtă inferiori altor colegi din cauza hainelor. Și sincer cred că se concentrează mult mai ușor la ceea ce au de făcut, de discutat, de învățat.
Simt că aparțin unui grup
Mie îmi place tare mult când îi văd pe toți îmbrăcați aproximativ la fel, cum merg doi câte doi. Știi că sunt elevi. Iar pentru ei este o mândrie să aibă emblema școlii pe uniformă. De câteva ori ni s-a întâmplat să ne întâlnim pe stradă cu copii care aveau aceeași uniformă ca a lui Mark și s-au salutat doar pentru că erau elevi la aceeași școală, deși nu se cunoșteau.
Îi învață pe copii să respecte reguli
Chiar dacă ne place sau nu, întreaga viață respectăm reguli. Unele sunt ușor de urmat, altele mai greu: să ajungem la timp la birou, să resptectăm un dress code, să ne respectăm termenele limită. Școala e doar o mică pregătire pentru ceea ce urmează mai târziu în viață.
Știu că mulți vor spune că uniforma îngrădește individualitatea și libertatea de exprimare a fiecăruia, dar sunt multe alte moduri prin care un elev își poate arăta personalitatea: prin ceea ce citește, prin felul în care desenează, prin materiile care îi pasionează și prin ceea ce studiază. În plus, uniforma este purtată doar la școală, în restul timpului copiii pot să își exprime preferințele vestimentare.
Voi ce părere aveți: pro sau contra uniformei?
Sursă fotografie: Fotografie de la 周 康: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/impreuna-coala-institu-ie-de-inva-amant-placere-710743/
Leave a Reply