Știți momentele acelea în care te întreabă copilul “Dar de ce să fac așa?” și tu vii cu argumente și răspunsuri logice, iar el o ține în continuare într-un “De ce” de îți vine să muști din masă și nu mai știi ce să îi răspunzi? De cele mai multe ori terminăm cu un “De-aia, pentru că așa spun eu!”, fraza care nu rezolva nimic, ci doar arată cine e mai forțos și mai fioros. După un astfel de răspuns, în cel mai bun caz primim niște ochi dați peste cap, un umăr ridicat sau un “Bine, fac cum zici tu!”.
Când eram mică uram fraza asta, dar uite că adult fiind m-am trezit și eu repetând același răspuns dezarmant pentru copiii mei. “De ce să îmi pun căciulă când ninge? „pentru că așa spun eu!”.
Dar cât trăiește omul învață, așa că mă bucur de câte ori aflu cum se descurcă și ce fac alți părinți cu mai multă experiență. Pe Kristina Kuzmic cred ca o știți și voi pentru că are multe videoclipuri haioase cu viața de mamă, dar si multe sfaturi foarte bune din experiența ei. Iar dintre toate, acesta din video-ul de mai jos mi se pare cel mai tare. Din cele 18 sfaturi pe care le dă, unul mi-a plăcut cel mai mult: în loc să îi spui copilului “Pentru ca așa spun eu” poți să ii spui “Pentru ca te iubesc“.
Am testat si chiar funcționează. Iar in loc de ochi dați peste cap, primesc uneori și câte o îmbrățișare.
Imaginați-vă un pic:
-De ce să îmi pun haina de ploaie? (Când afară plouă)
-Pentru că te iubesc și nu vreau să răcești.
-De ce să mă spăl pe dinți?
-Pentru ca te iubesc și nu vreau sa faci carii.
-De ce sa îmi fac temele?
-Pentru ca te iubesc și îmi pasă de viitorul tău.
-De ce să nu mă mai joc pe consolă?
-Pentru ca te iubesc și vreau să petrecem timp împreună. Pentru că te iubesc și îmi păsa de ochii tăi care pot fi afectați, de creierul tău supra stimulat de imaginile care se mișca prea repede.
-De ce sa mă culc?
-Pentru ca te iubesc și ai nevoie de odihnă, ca să poți și mâine sa te joci, să înveți și să crești.
Cam in orice discuție cu copilul, când argumentele logice nu sunt suficiente, fraza asta merge ca unsă. E precum cheia care descuie cele mai grele lacăte. Si e atât de simplu. Trebuie doar să tragi aer adânc in piept, să anticipezi momentul in care vine acel “De ce ” care te face să simți că îți plesnește o vena in cap și în loc sa scoți un urlet sălbatic “Pentru că așa spun eu!!!!”, să spui un blând și liniștit “pentru ca te iubesc”.
Dezamorsează orice conflict și o sa vedeți că și pentru noi părinții are efect calmant, pentru ca ne aducem aminte că omulețul din fața noastră a venit pe lume din iubire și scopul nostru în viață e să îl învățam ce e mai bine, nu să îl pedepsim pentru că nu s-a spălat pe dinți.
Acum imaginați-vă ca folosiți aceeași fraza cu soțul într-o ceartă sau într-o discuție cu o prietenă. Cum ar fi să ii spuneți unei prietene: „Îți spun asta pentru că îmi pasa de tine.” Nu cred ca este om care să nu reacționeze pozitiv la un astfel de argument.
Nu abuzați totuși în utilizarea lui, nu îl folosiți pe bandă rulantă pentru ca își pierde puterea. Păstrați-l ca pe vinul cel bun pentru prietenii apropiați, păstrați-l așa cum păstrau bunicile noastre bomboanele de ciocolată învelite in staniol pentru nepoții lor.
De ce am scris articolul ăsta? Pentru că și mie mi-a fost greu să trec peste anumite fraze pe care m-am trezit repetând-le mecanic si care nu îmi plac. Si pentru ca eu chiar cred că trebuie sa învățam unii de la alții: eu am învățat de la Kristina și mi-a prins tare bine, așa că dau mai departe, pentru că îmi păsa de voi, cei care îmi citiți blogul.
Leave a Reply